Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Eendracht in Purmer

Boerderij

Oosterweg E 24 E
1481AP Purmer (gemeente Edam Volendam)
Noord Holland

Bouwjaar: 1863


Beschrijving van De Eendracht

Inleiding Aan oostzijde van de Oosterweg (Purmer) gelegen STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type. De boerderij heet 'De Eendracht' en draagt in de gevel het jaartal 1863. De rechterzijgevel heeft een gewijzigde vensterindeling, de achtergevel een vergrote darsdeur. Deze ingrepen schaden het monumentale karakter van de boerderij niet. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij met staartstuk aan de achterzijde. De boerderij heeft een tentdak met zwarte Hollandse pan. Het noordelijk en oostelijk dakvlak hebben een rode Hollandse pan. Het staartstuk heeft een zadeldak, aan de zuidzijde met zwarte en aan de noordzijde met rode Hollandse pan. De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een vierkant uit de bouwtijd. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen, merendeels halfsteens, doch in de middenrisaliet steens. De symmetrisch ingedeelde voorgevel (W) telt zeven vensterassen. De drie middelste assen bevinden zich in een brede middenrisaliet over twee bouwlagen onder zadeldak met zwarte Hollandse pan, gesneden windveren en gootlijsten. De middenrisaliet heeft op parterre en verdieping drie zesruits schuifvensters. De onderdorpels van de drie verdiepingvensters worden verbonden door een horizontale band. Het middelste verdiepingvenster heeft een wenkbrauw met daarop de naam van de boerderij en het genoemde jaartal. De flankerende geveldelen worden elk afgesloten met een gesneden kroonlijst. Het geveldeel rechts (Z) van de middenpartij heeft in de as direct naast de middenpartij een paneeldeur met bovenlicht. De overige vensterassen van de flankerende geveldelen bevatten zesruits schuifvensters. De rechterzijgevel (Z) heeft in het staartstuk nog de oorspronkelijke getoogde ijzeren stalvensters. De linkerzijgevel (N) heeft drie houten tweelichts vensters ten behoeve van de dars. De achtergevel (O) heeft tussen darsdeur en staartstuk een opgeklampte deur met bovenlicht en een hoger gesitueerd vierruits venster. Waardering De in streekeigen bouwtrant uitgevoerde stolpboerderij 'De Eendracht' is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van rijke midden 19de-eeuwse boerderijbouw in de Purmer. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511038
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Eendracht in Purmer

Stolpboerderij van het Noordhollandse type

Oosterweg E 20E
Purmer (Gemeente Edam Volendam)
Inleiding Aan oostzijde van de Oosterweg (Purmer) gelegen STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type. Getuige een gevelsteen werd de boerde..

Bakstenen huis met houten, door een gebroken fronton bekroonde klokgevel

Klein Westerbuiten 22
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Bakstenen huis met houten, door een gebroken fronton bekroonde klokgevel, XVIII.

In de tuin een hardstenen lantaarnpaal

Klein Westerbuiten 14
Edam (Gemeente Edam Volendam)
In de tuin een hardstenen lantaarnpaal, XVIII.

Trambrug

Singelwg/Scheepmakersdk (bij)
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Inleiding OPHAALBRUG van het Hollandse type, genaamd 'Trambrug', daterend uit 1921 en uitgevoerd als trambrug in opdracht van de HIJSM op d..

Huis met in- en uitgezwenkte gevel

Lingerzijde 63
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Huis met in- en uitgezwenkte gevel, XVIIa. Horizontale friezen met baksteen vlechtingen. Toppilaster op maskerkraagsteen. Pui gewijzigd.

Kaart & Routeplanner

Route naar De Eendracht in Purmer