Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Trambrug in Edam

Weg En Waterwerk

Singelwg/Scheepmakersdk (bij)
1130AA Edam (gemeente Edam Volendam)
Noord Holland

Bouwjaar: 1921


Beschrijving van Trambrug

Inleiding OPHAALBRUG van het Hollandse type, genaamd 'Trambrug', daterend uit 1921 en uitgevoerd als trambrug in opdracht van de HIJSM op de stoomtramweg Kwadijk-Volendam. De Trambrug is beeldbepalend gelegen bij de Singelweg en de Schepenmakersdijk in het beschermde stadsgezicht van Edam en is een van de reeks ijzeren bruggen die de Nieuwe Haven overspannen. Omschrijving Enkele ijzeren ophaalbrug, oorspronkelijk uitgevoerd als trambrug met handbediening door middel van een achterketting, nu verkeersbrug met electrische lier. De aanloopdelen bestaan uit klinkers op een constructie van houten dwarsliggers op ijzeren langs- en dwarsdragers, rustend op gemetselde landhoofden en gemetselde jukken. Het val is samengesteld uit houten dwarsliggers met wegtapijt op een constructie van ijzeren hoofdliggers, langsdragers en dwarsdragers met kruisvormig onderwindverband. De doorvaartbreedte is 6,60 meter, de doorrijbreedte is 4 meter. De hameipoort aan de noordzijde bestaat uit volwandige geklonken hameistijlen, verankerd met schroefboutverbinding. De oostelijke hameistijl is ter plaatse van het bewegingswerk van de electrische bediening versterkt. De vakwerk hameiregel wordt via een kruisverband verbonden met een lager geplaatste vakwerkregel. De balans bestaat uit een ballastkist aan de noordzijde, geklonken vakwerk balanspriemen met vallende diagonaal, vakwerk dwarsverbindingen en bovenwindverband, bestaande uit een kruis aan de noordzijde en dwarsstangen. De stangen van het kiepmechanisme, verankerd aan de balanspriemen, lopen over opstaande consoles. De langsschoren zijn in vakwerk uitgevoerd. De houten leuningen langs het val hangen in stalen grepen met kettingen aan de hangstangen. De landhoofden worden geflankeerd door een ijzeren balusterhek. Aan de zuidzijde hangen houten draaihekken in stalen draaischarnieren. De electrische lier is opgenomen in een aan de noordoostzijde staande constructie. Waardering De Trambrug is van algemeen belang wegens cultuurhistorische typologische en historisch-constructieve waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een ijzeren enkele ophaalbrug van het Hollandse type uit de eerste helft van de 20ste eeuw en wegens herinnering aan het vroegere Waterlandse Stoomtramspoor. De Trambrug heeft ensemblewaarde als onderdeel van een reeks ijzeren bruggen die de Nieuwe Haven overspannen, gelegen in het beschermde stadsgezicht van Edam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511036
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Trambrug in Edam

Huis met in- en uitgezwenkte gevel

Lingerzijde 63
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Huis met in- en uitgezwenkte gevel, XVIIa. Horizontale friezen met baksteen vlechtingen. Toppilaster op maskerkraagsteen. Pui gewijzigd.

Eenvoudig huisje met gepleisterde lijstgevel

Wijngaardsgracht 2
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Eenvoudig huisje met gepleisterde lijstgevel, XIX.

Gemeenlandshuis van het Hoogheemraadschap

Schepenmakersdijk 16
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Gemeenlandshuis van het Hoogheemraadschap van de Uitwaterende Sluizen van Kennemerland en Westfriesland. Complex van twee bakstenen gebouwen..

Huis voorzien van een klokgevel met fronton

Lingerzijde 60
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Huis voorzien van een klokgevel met fronton, XVIII.

Eenvoudig huis

Schepenmakersdijk 11
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Eenvoudig huis uit plm 1860. Lijstgevel. Schilddak.

Kaart & Routeplanner

Route naar Trambrug in Edam

Foto's (1)