Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stolpboerderij van het Noordhollandse type in Purmer

Boerderij

Oosterweg E 20 E
1481AP Purmer (gemeente Edam Volendam)
Noord Holland

Bouwjaar: 1898


Beschrijving van Stolpboerderij van het Noordhollandse type

Inleiding Aan oostzijde van de Oosterweg (Purmer) gelegen STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type. Getuige een gevelsteen werd de boerderij gebouwd in 1898 in opdracht van de Hervormde Diaconie Edam. De boerderij vertoont in het muurwerk stilistische invloed van de neo-renaissance, het markante snijwerk dat de middenpartij afsluit heeft stilistische invloed van de chaletstijl. De rechterzijde (Z) heeft nabij de voorgevel enige wijzigingen in het muurwerk ondergaan die het monumentale karakter van de boerderij evenwel niet schaden. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij onder schilddak bedekt met zwarte Hollandse pannen (modern) en met de noklijn haaks op de weg. Het dakschild aan de voorzijde (W) heeft boven de middenpartij een meerhoekige schoorsteen op vierkante basis. De houten draagconstructie dateert uit de bouwtijd en bestaat uit een dubbel vierkant met overstek aan voor- (W) en achterzijde (O). Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. De voorgevel heeft pleisterwerk op de cordonlijst, in de speklagen en in de strekken. De symmetrisch ingedeelde voorgevel (W) telt zes vensterassen. De twee middelste assen bevinden zich in een risalerende middenpartij. De middenpartij gaat over twee bouwlagen en wordt afgesloten door een zadeldak met rijk gesneden decoratie in en op de windveren. De middenpartij heeft op parterre en verdieping twee T-vensters met licht getoogde bovenzijde. Tussen de vensters van de parterre bevindt de genoemde gevelsteen met de tekst: Hervormde Diaconie Edam 1898. Ter hoogte van de verdiepingvloer is het muurwerk decoratief uitgemetseld, onder meer met een muizentand. De flankerende geveldelen worden elk afgesloten met een kroonlijst. Het geveldeel rechts (Z) van de middenpartij heeft in de as direct naast de middenpartij een paneeldeur met bovenlicht. De overige vensterassen van de flankerende geveldelen bevatten T-vensters met licht getoogde bovenzijde. De rechterzijgevel (Z) - nog merendeels de stalzijde - bevat nog een reeks van zes tweelichts stalvensters. De linkerzijgevel (N) - de darszijde -, heeft een opgeklampte deur met bovenlicht en twee houten tweelichts vensters. De achterzijde (O) heeft rechts de darsdeur, links daarvan drie houten stalvensters en een opgeklampte deur met bovenlicht. Het muurwerk van de rechterzijgevel, linkerzijgevel en achtergevel heeft twee rijen muurankers ter hoogte van de inwendige muurstijlen. Waardering De stolpboerderij is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van rijke laat 19de-eeuwse boerderijbouw in de Purmer, gebouwd in opdracht van een stedelijke diaconie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511034
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stolpboerderij van het Noordhollandse type in Purmer

De Eendracht

Oosterweg E 24E
Purmer (Gemeente Edam Volendam)
Inleiding Aan oostzijde van de Oosterweg (Purmer) gelegen STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type. De boerderij heet 'De Eendracht' en ..

Bakstenen huis met houten, door een gebroken fronton bekroonde klokgevel

Klein Westerbuiten 22
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Bakstenen huis met houten, door een gebroken fronton bekroonde klokgevel, XVIII.

In de tuin een hardstenen lantaarnpaal

Klein Westerbuiten 14
Edam (Gemeente Edam Volendam)
In de tuin een hardstenen lantaarnpaal, XVIII.

Trambrug

Singelwg/Scheepmakersdk (bij)
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Inleiding OPHAALBRUG van het Hollandse type, genaamd 'Trambrug', daterend uit 1921 en uitgevoerd als trambrug in opdracht van de HIJSM op d..

Huis met in- en uitgezwenkte gevel

Lingerzijde 63
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Huis met in- en uitgezwenkte gevel, XVIIa. Horizontale friezen met baksteen vlechtingen. Toppilaster op maskerkraagsteen. Pui gewijzigd.

Kaart & Routeplanner

Route naar Stolpboerderij van het Noordhollandse type in Purmer