Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Baanbrug in Edam

Weg En Waterwerk

Baanstraat/Hoogstraat (bij)
1130AA Edam (gemeente Edam Volendam)
Noord Holland

Bouwjaar: 1881


Beschrijving van Baanbrug

Inleiding OPHAALBRUG van het Hollandse type, genaamd 'Baanbrug', daterend uit 1881 en uitgevoerd door L.J. Enthoven & Co. te 's-Gravenhage. De Baanbrug vormt een verbinding tussen de Baanstraat en de Hoogstraat en overspant de Nieuwe Haven. De Baanbrug is beeldbepalend gelegen in het beschermde stadsgezicht van Edam en is een van de reeks stalen bruggen die de Nieuwe Haven overspannen. Omschrijving Enkele ijzeren ophaalbrug met handbediening door middel van achterketting. De aanloopdelen zijn samengesteld uit houten dwarsliggers met wegtapijt op stalen hoofdliggers, rustend op gemetselde landhoofden en houten jukken. Het val is samengesteld uit houten dwarsliggers met wegtapijt op ijzeren hoofdliggers met onderwindverband. De doorvaartbreedte is 6,20 meter, de doorrijbreedte is 2,88 meter. De hameipoort bestaat uit volwandige hameistijlen van geklonken delen, met schroefboutverbinding geplaatst op basementen waar de tekst: 'L.J. ENTHOVEN & Co/'sHAGE 1881' is opgewalst. Op de decoratief uitgevoerde hameiregel is aan beide zijden in het midden het jaartal '1881' vermeld. De opengewerkte boogvormige vullingen van de hameipoort steunen op consoles en zijn vastgezet met schroefboutverbindingen. De balans bestaat uit volwandige geklonken balanspriemen en ballastkist aan de noordzijde met boogvormige zuidzijde en decoratieve noordzijde zoals de hameiregel. Een opengewerkte dwarsbalk is met schroefboutverbinding tussen de balanspriemen aangebracht. Twee dunne dwarsstangen vormen de rest van het bovenwindverband. De langsschoren zijn in natuursteen verankerd. De hangstangen bevinden zich aan de zuidzijde. Het val wordt aan weerszijden geflankeerd door twee ijzeren leuningen. Aan de noordzijde aan weerszijden en aan de zuidzijde aan de westzijde is langs de aanloopdelen een ijzeren hekwerk geplaatst bestaande uit stangen waartussen de vullingen met schroefboutverbinding zijn bevestigd. Waardering De Baanbrug is van algemeen belang wegens cultuurhistorische, typologische en historisch-constructieve waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een enkele ijzeren ophaalbrug met handbediening door middel van een achterketting van het Hollandse type uit de tweede helft van de 19de eeuw. De Baanbrug heeft ensemblewaarde als onderdeel van een reeks ijzeren bruggen die de Nieuwe Haven overspannen, gelegen in het beschermde stadsgezicht van Edam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511028
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Baanbrug
De Baanbrug over de Nieuwehaven anno 2012
De Baanbrug over de Nieuwehaven anno 2012
Algemene gegevens
Locatie Edam
Overspant Nieuwehaven
Doorvaartbreedte 6,20 m
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer 511028
Bouw
Opening 1881
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Baanbrug is een monumentale ijzeren ophaalbrug over de Nieuwehaven in de Noord-Hollandse plaats Edam.

Geschiedenis

De Baanburg werd in 1881 aangelegd door het Haagse bedrijf L.J. Enthoven & Co. De naam van het bedrijf en het jaar van fabricage zijn aangebracht op de basementen van de hameipoort. De naam van de brug met het jaartal 1881 is aangebracht op de hameibalk aan de bovenzijde van de hameipoort. Aan weerszijden van de brug is aan beide zijden een decoratief ijzeren hekwerk geplaatst met een strak geometrisch patroon. De smalle brug heeft een doorrijbreedte van nog geen drie meter. Voor schepen bedraagt de doorvaartbreedte ruim zes meter.

De brug is in 1999 erkend als rijksmonument vanwege cultuurhistorische, typologische en historisch-constructieve waarde. De brug, een gaaf voorbeeld van het Hollandse type ophaalbrug, maakt deel uit van een reeks van bruggen over de Nieuwehaven in Edam en is gelegen binnen het beschermde stadsgezicht van deze plaats.


Monumenten in de buurt van Baanbrug in Edam

Pand met houten topgevel en empire-vensters

Baanstraat 15
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Pand met houten topgevel en empire-vensters.

Huis met verdieping. Trapgevel met grotendeels houten pui. Maskersluitstenen in de vensterbogen en bovenste tevens kraagsteen onder de toppilasters

Hoogstraat 1
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Huis met verdieping. Trapgevel met grotendeels houten pui. Maskersluitstenen in de vensterbogen en bovenste tevens kraagsteen onder de toppi..

Huis met verdieping en zadeldak evenwijdig met straat

Baanstraat 13
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Huis met verdieping en zadeldak evenwijdig met straat. Voorgevel met twee cartouches met AN en 1655 en een dakkapel in de vorm van een trapg..

Huis met aan de achterzijde een topgevel met vlechtingen. Voorgevel vernieuwd

Hoogstraat 3
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Huis met aan de achterzijde een topgevel met vlechtingen, XVII. Voorgevel vernieuwd.

Constabelbrug

Spuistraat/de Bult (bij)
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Inleiding OPHAALBRUG van het Hollandse type, genaamd 'Constabelbrug', daterend uit 1922 en uitgevoerd naar het ontwerp van de machinefabrie..

Kaart & Routeplanner

Route naar Baanbrug in Edam

Foto's (3)