Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Baanbrug in Edam

Weg En Waterwerk

Baanstraat/Hoogstraat (bij)
1130AA Edam (gemeente Edam Volendam)
Noord Holland

Bouwjaar: 1881


Beschrijving van Baanbrug

Inleiding OPHAALBRUG van het Hollandse type, genaamd 'Baanbrug', daterend uit 1881 en uitgevoerd door L.J. Enthoven & Co. te 's-Gravenhage. De Baanbrug vormt een verbinding tussen de Baanstraat en de Hoogstraat en overspant de Nieuwe Haven. De Baanbrug is beeldbepalend gelegen in het beschermde stadsgezicht van Edam en is een van de reeks stalen bruggen die de Nieuwe Haven overspannen. Omschrijving Enkele ijzeren ophaalbrug met handbediening door middel van achterketting. De aanloopdelen zijn samengesteld uit houten dwarsliggers met wegtapijt op stalen hoofdliggers, rustend op gemetselde landhoofden en houten jukken. Het val is samengesteld uit houten dwarsliggers met wegtapijt op ijzeren hoofdliggers met onderwindverband. De doorvaartbreedte is 6,20 meter, de doorrijbreedte is 2,88 meter. De hameipoort bestaat uit volwandige hameistijlen van geklonken delen, met schroefboutverbinding geplaatst op basementen waar de tekst: 'L.J. ENTHOVEN & Co/'sHAGE 1881' is opgewalst. Op de decoratief uitgevoerde hameiregel is aan beide zijden in het midden het jaartal '1881' vermeld. De opengewerkte boogvormige vullingen van de hameipoort steunen op consoles en zijn vastgezet met schroefboutverbindingen. De balans bestaat uit volwandige geklonken balanspriemen en ballastkist aan de noordzijde met boogvormige zuidzijde en decoratieve noordzijde zoals de hameiregel. Een opengewerkte dwarsbalk is met schroefboutverbinding tussen de balanspriemen aangebracht. Twee dunne dwarsstangen vormen de rest van het bovenwindverband. De langsschoren zijn in natuursteen verankerd. De hangstangen bevinden zich aan de zuidzijde. Het val wordt aan weerszijden geflankeerd door twee ijzeren leuningen. Aan de noordzijde aan weerszijden en aan de zuidzijde aan de westzijde is langs de aanloopdelen een ijzeren hekwerk geplaatst bestaande uit stangen waartussen de vullingen met schroefboutverbinding zijn bevestigd. Waardering De Baanbrug is van algemeen belang wegens cultuurhistorische, typologische en historisch-constructieve waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een enkele ijzeren ophaalbrug met handbediening door middel van een achterketting van het Hollandse type uit de tweede helft van de 19de eeuw. De Baanbrug heeft ensemblewaarde als onderdeel van een reeks ijzeren bruggen die de Nieuwe Haven overspannen, gelegen in het beschermde stadsgezicht van Edam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511028
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Baanbrug kan verwijzen naar:


Vista-xmag.png
Bekijk alle artikelen waarvan de titel begint met Baanbrug of met Baanbrug in de titel.
Disambig-dark.svg
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Baanbrug inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Baanbrug en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.


Monumenten in de buurt van Baanbrug in Edam

Pand met houten topgevel en empire-vensters

Baanstraat 15
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Pand met houten topgevel en empire-vensters.

Huis met verdieping. Trapgevel met grotendeels houten pui. Maskersluitstenen in de vensterbogen en bovenste tevens kraagsteen onder de toppilasters

Hoogstraat 1
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Huis met verdieping. Trapgevel met grotendeels houten pui. Maskersluitstenen in de vensterbogen en bovenste tevens kraagsteen onder de toppi..

Huis met verdieping en zadeldak evenwijdig met straat

Baanstraat 13
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Huis met verdieping en zadeldak evenwijdig met straat. Voorgevel met twee cartouches met AN en 1655 en een dakkapel in de vorm van een trapg..

Huis met aan de achterzijde een topgevel met vlechtingen. Voorgevel vernieuwd

Hoogstraat 3
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Huis met aan de achterzijde een topgevel met vlechtingen, XVII. Voorgevel vernieuwd.

Constabelbrug

Spuistraat/de Bult (bij)
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Inleiding OPHAALBRUG van het Hollandse type, genaamd 'Constabelbrug', daterend uit 1922 en uitgevoerd naar het ontwerp van de machinefabrie..

Kaart & Routeplanner

Route naar Baanbrug in Edam

Foto's (3)