Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Poortgebouw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, aan de hoofdentree van een begraafplaats in Hendrik Ido Ambacht

Graf Begraafplaats

3341LE Hendrik Ido Ambacht

Bouwjaar: 1875

Beschrijving van Poortgebouw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, aan de hoofdentree van een begraafplaats

Inleiding POORTGEBOUW uit het derde kwart van de 19e eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, aan de hoofdentree van een begraafplaats. De hoofdas die haaks op het poortgebouw stond is bij recentelijke herinrichting en uitbreiding van de begraafplaats verloren gegaan, alleen een smal voetpad volgt nog een gedeelte van het tracé. De poort staat teruggerooid en met de noklijn evenwijdig aan de openbare weg. Naast het poortgebouw staat een monumentale rode beuk, tussen de graven verschillende coniferen. De begraafplaats is begrenst met een beukenhaag en een ijzeren hekwerk. NB. Gevels zijn deels opnieuw -platvol- gevoegd. Omschrijving Eenlaags POORTGEBOUW opgetrokken in gele ijsselsteen in kruisverband met knipvoegen. Schilddak met zwart geglazuurde hollandse pannen. Een symmetrische voorgevel met in het midden een houten pseudo-paneeldeur. Aan weerszijden blindvensters. Deur- en vensteropeningen zijn rondgebogen. Boven de deur een natuurstenen gevelsteen met cartouche met opschrift: "Zijt ook gij bereid?". Blinde zijgevels. In de achtergevel een rondgebogen deuropening, zonder deur. Aan weerszijden twee kleine rondgebogen houten deuren met ijzer beslag. In alle gevels muurankers. Houten gootlijsten. De entree geeft toegang tot een onderdoorgang met aan weerszijden opslagruimte voor gereedschap. Waardering -Het poortgebouw is cultuur-historisch van algemeen belang als representatief voorbeeld van een negentiende eeuws poortgebouw bij een begraafplaats. -Het poortgebouw is architectuur-historisch van algemeen belang als voorbeeld van een laat-negentiende eeuws poortgebouw in Traditioneel-ambachtelijke stijl. -Het object is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. -Het poortgebouw heeft ensemblewaarde als onderdeel van een begraafplaats met monumentale beplanting. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)