Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blidenstede in Odoorn

Woonhuis

Borgerderweg 40
7873TD Odoorn (gemeente Borger Odoorn)
Drenthe

Bouwjaar: 1930-1939 1939 1930-1939


Beschrijving van Blidenstede

Inleiding Villa Blidenstede is gebouwd als buitenhuis in opdracht van de industrieel Duintjer. Het huis is gelegen in een royale tuinaanleg. Huis en tuin zijn ontworpen in de jaren '30. In de tuin staat een houten huisje dat voor bescherming van ondergeschikt belang is. De bescherming richt zich op het huis. Omschrijving Buitenhuis opgetrokken in baksteen over één bouwlaag vanaf een rechthoekige plattegrond met dwarsvolume en serre-uitbouw onder met riet gedekt schilddaken. De nokvorst van het dwarsvolume ligt hoger. Op de nok een sierijzeren windvaan/klokkestoeltje. Twee gemetselde schoorstenen. Alle oorspronkelijke vensters zijn behangen met luiken, voor de bovenlichten uitgevoerd als persiènnes, en hebben keramische raamdorpelstenen. Boven de vensters rollagen in het metselwerk. De gevel aan de tuinzijde heeft centraal in het hoger opgaande en risalerende dwarsvolume een gemoderniseerde pui. Rechts hiervan een rondboog venster. In de zijgevel van het dwarsvolume een opgeklampte deur en een gemetselde borstwering. In het terugliggende geveldeel rechts een dubbelvenster en links een éénruits venster. Tegen de rechterzijgevel een aangebouwde serre met een gemetselde plint, een houten opbouw van overnaads bevestigde delen onder een rieten kap met nokpannen. In de gevel rechts een zesruits venster met ladderroedenverdeling. In het dakschild een dakkapel met éénruits venster. In de achtergevel vanaf rechts een opgeklampte deur, een vierruits en een tweeruitsvenster. In de gevel van het dwarsvolume eveneens een tweeruitsvenster. In de dakschilden twee dakkapellen met tweelicht vensters. De linkerzijgevel heeft een blinde muur onder het lager doorlopende dakschild. In het schild een tweeruits dakkapel. Waardering Buitenhuis in tuinaanleg van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang - als representant van een jong buitenhuis van een voor de regio bekende industriele familie - vanwege de kwaliteit van het ontwerp - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511002
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Blidenstede in Odoorn

Keuterboerderij met achterbaander onder aan de voorzijde afgewolfd rieten schilddak

Schoolstraat 1
Exloo (Gemeente Borger Odoorn)
In oorsprong 18e eeuwse keuterboerderij met achterbaander, onder rietgedekt aan voorzijde afgewolfd schilddak; 28-ruitsschuifvensters en 15-..

Bebinghehoes

Zuiderhoofdstraat 6
Exloo (Gemeente Borger Odoorn)
In oorsprong 18e eeuwse Drentse HALLEHUISBOERDERIJ onder rietgedekt, aan achterzijde afgewolfd schilddak; 36-ruits- en 20-ruitsschuifvenster..

Terrein met hunebed D30

Bodenpad
Odoorn (Gemeente Borger Odoorn)
Terrein waarin het hunebed D 30. Datering: Neolithicum.

Boerderij Voorm. boerderij met achterbaander onder rieten wolfsdak (Openbare Bibliotheek)

Eendenkuil 1
Odoorn (Gemeente Borger Odoorn)
19e eeuwse Drentse (voormalige) boerderij met achterbaander onder riet gedekt wolfdak met uileborden, zesruitsschuifvensters, omlijste panee..

Hervormde Margarethakerk

Valtherweg 1
Odoorn (Gemeente Borger Odoorn)
Ned.Herv.Kerk. Smal rechthoekig koor van omstreeks 1200, bekleed met of opgetrokken van behakte granieten zwerfstenen. Kerk van 1856, onbela..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)