Boerderij van het landherentype in landschappelijke tuinaanleg in Exloo

Hoofdstraat 29
7875AA Exloo (gemeente Borger Odoorn)

Beschrijving van Boerderij van het landherentype in landschappelijke tuinaanleg

Inleiding Boerderij van het landherentype van rond 1860, gelegen in de kern van Odoorn, karakteristiek voor de oorspronkelijke agrarische structuur, in een royale landschappelijke tuinaanleg. Op onderdelen gewijzigd (veranda verwijderd, nieuwe goot, pannen en deels gewijzigde schuur). Het woongedeelte is omgebouwd tot twee woningen. De naast het bedrijfsgedeelte gelegen schuur, daterend van de jaren '30 en met nieuw opgemetselde zijgevels, is voor bescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving Dwarshuis boerderij opgetrokken in baksteen. Het woonhuis is opgetrokken over één bouwlaag vanaf een rechthoekige plattegrond onder een met gegolfde pannen gedekt, afgeknot schilddak. Aan de linkerzijde twee achthoekige schoorstenen met geprofileerde rand. Rondom een verkropte kroonlijst met een goot op klossen. Alle gevelopeningen zijn segmentboogvormig. Centraal in de voorgevel met hoekpilasters een risaliet opgaand over twee verdiepingen. De risaliet heeft een steekkap met rijkbewerkte windveren. Op de begane grond de portiek met stoep en de entree geflankeerd door twee T-vensters. Op de verdieping drie dubbele balkondeuren met bossingen, die herinneren aan de verdwenen veranda met balkon. De vensters van de risaliet hebben een stucwerk omlijsting met sierwerk op de segmentboog. Aan weerszijden van de risaliet een T-venster. De linkerzijgevel heeft twee middenpilasters en rechts een hoekpilaster. tussen de pilasters in totaal vier T-vensters. De linkerhoek heeft nieuw metselwerk. De rechterzijgevel is het spiegelbeeld van de linker. Bovendien zit hier, geheel rechts bij de oksel met bedrijfsgedeelte, een deur in een portiek. In de achtergevel een modern venster. Het bedrijfsdeel heeft een rieten kap, deels vervangen door golfplaat, met een keramische nokvorst. In de voorgevel een baander met segmentboog. In de deuren negenruits, op het punt gezette vensters. Rechts en boven de baander een rond venster met een David-ster als roedenverdeling. De kroonlijst van het woonhuis loopt door onder de geveltop. Onder de lijst windveren. Aan de achterzijde heeft het bedrijfsdeel een rieten wolfeind met uilenbord. In de gevel vanaf links staldeur met betonnen latei, een baander met segmentboog, een staldeur en een moderne schuifbaander. Tussen de deuren negenruits stalvensters met segmentboog. Onder het dakschild drie tweeruits stalvensters met segmentboog. De zijgevel uitkijkend op de tweede schuur is nieuw opgemetseld. In de andere zijgevel een krimp en, naast enkele stalvensters, moderne keukenvensters. InterieurVan het woongedeelte is de indeling bewaard gebleven, in 1980 is de veestal geheel vernieuwd binnen het oorspronkelijke volume. Waardering Boerderij van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als karakteristiek voor de oorspronkelijke agrarische structuur - als onderdeel van een gebied met bijzondere waarde - vanwege de kwaliteit van het ontwerp (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)