Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij met villa-achtig woonhuis in Overgangsstijl in Valthermond

Boerderij

Noorderdiep 57
7876CC Valthermond (gemeente Borger Odoorn)
Drenthe

Bouwjaar: 1937
Architect: Tiesing Tiesing 1937 Tiesing


Beschrijving van Boerderij met villa-achtig woonhuis in Overgangsstijl

Inleiding Boerderij van een afwijkend type met villa-achtige woonhuis. Gebouwd in 1937, in opdracht van L. Honning, landbouwer te Dalerveen, naar ontwerp van Tiesing en gebr. Schutruys (?) uit Borger-Valthe, in de stijl van de Interbellum architectuur. Mede door de tuinaanleg heeft de boerderij vanaf de openbare weg het aanzicht van een villa. (In typologie vergelijkbaar, echter van een ander kaliber is Boerderij Berkenhoeve naar ontwerp van W. Hamdorff. Omschrijving Boerderij, bestaande uit een L-vormige, villa-achtige woning met haaks daarop het bedrijfsgedeelte, opgetrokken in baksteen over één bouwlaag, onder met geglazuurde hollandse pannen gedekte schilddaken. Vensters met zwaar raamhout. Ogeklampte luiken en deuren. Het woongedeelte heeft een rechthoekige plattegrond. De entree bevindt zich in een overhoekse potiek, onder de gestutte hoek van het dak. In de gevel aan de straatzijde twee forse drielicht vensters, de zijlichten met glas- in-lood. In het dakschild een grote dakkapel met twee drielicht vensters. Op de nokeinden een schoorsteen. In de linkerzijgevel een tweelicht en een traphuisvenster, beide met glas-in-lood. Aan de achterzijde, uitkijkend op de U- vormige binnenplaats met bordes, een tweelicht venster. Het bedrijfsgedeelte heeft aan de straatzijde rechts een inrit met korfboog, een opgeklampte loopdeur met vierruits op de punt geplaatst venster en twee vierruits stalvensters met stalen kozijnen zoals deze oorspronkelijk overal in de schuur waren toegepast. De zijgevel aan de U-vormige binnenzijde heeft vanaf links twee maal een vierlicht van éénruits (oorspronkelijk stalern vierruits) stalvenstersvensters, twee opgeklampte deuren en twee vensters. De lange zijgevel aan de buitenzijde van het geheel heeft drie maal een vierlicht van stalvensters, waarvan één de oorspronkelijke vierruits roedenverdeling heeft. Aan de achterzijde van het bedrijfsgedeelte links een schuifbaander, drie loopdeuren, drie éénruits stalvensters en onder het wolfeind twee maal drie éénruits stalvensters. Waardering Boerderij van architectuurhistorische belang vanwege: - de typologie - de beeldbepalende ligging aan het Noorderdiep - de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510997
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Villaboerderij Noorderdiep 57 Valthermond
Villaboerderij Noorderdiep 57 Valthermond anno 2011
Villaboerderij Noorderdiep 57 Valthermond anno 2011
Start bouw 1937
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 510997
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De villaboerderij aan het Noorderdiep 57 is een monumentaal pand in de Drentse plaats Valthermond.

Beschrijving

De villaboerderij aan het Noorderdiep 57 in Valthermond werd in 1937 gebouwd in opdracht van de landbouwer L. Honning naar een ontwerp van de architect Tiesing. De boerderij is ontworpen in een traditionalistische stijl uit de periode tussen de beide wereldoorlogen in de 20e eeuw. De boerderij heeft in elkaar overlopende schilddaken met op de hoeken een zogenaamd overstek. Aan de linkerzijde bevindt zich, onder het overstek, de hoofdentree. Rechts van de entree zijn in de voorgevel twee grote drielichtvensters aangebracht. De zijlichten zijn voorzien van glas in loodramen. Hierboven bevindt zich in het dakschild een grote dakkapel eveneens voorzien van twee drielichtvensters. Op de nok van het dak boven het woongedeelte staan op de hoeken twee nokschoorstenen. De bedrijfsschuur bevindt zich aan de rechterzijde en is aan de straatzijde toegankelijk door middel van een inrit onder een korfboog en een tweede deur.

De boerderij is erkend als een rijksmonument vanwege het architectuurhistorische belang. Daarbij speelden een rol de beeldbepalende ligging aan het Noorderdiep in Valthermond, de gaafheid van de boerderij en het type villaboerderij uit het interbellum.


Monumenten in de buurt van Boerderij met villa-achtig woonhuis in Overgangsstijl in Valthermond

Vervenerswoning

Zuiderdiep 22
Valthermond (Gemeente Borger Odoorn)
Inleiding Vervenerswoning (1916) met aangebouwd achterhuis (1929). In de vervenerswoning o.m. een winkel met kantoor, beide daterend uit de..

Krimpenboerderij met Jugendstil-elementen

Zuiderdiep 279
Valthermond (Gemeente Borger Odoorn)
Inleiding Boerderij van het krimpentype gebouwd in 1913, naar ontwerp van J.H. Prummel. In de vormgeving vertoont de boerderij trekken van ..

Terrein met hunebed D31

Dalakkersweg/Kampweg
Exloo (Gemeente Borger Odoorn)
Terrein met daarin de restanten van hunebed D31.

Boerderij onder rieten wolfsdak

Schoolstraat 20
Valthe (Gemeente Borger Odoorn)
Boerderij onder met riet gedekt wolfdak. In de voorgevel jaartalankers: 1750. Vensters met 20-ruitsschuiframen, deur met eenvoudig bovenlich..

Boerderij van het landherentype in landschappelijke tuinaanleg

Hoofdstraat 29
Exloo (Gemeente Borger Odoorn)
Inleiding Boerderij van het landherentype van rond 1860, gelegen in de kern van Odoorn, karakteristiek voor de oorspronkelijke agrarische s..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij met villa-achtig woonhuis in Overgangsstijl in Valthermond

Foto's (1)