Transformatorhuis "Odoorn" in Odoorn

Nijverheid Industrie

bij Valtherweg 1 Valtherweg 1 2 bij Valtherweg 1
7872ZG Odoorn (gemeente Borger Odoorn)

Beschrijving van Transformatorhuis "Odoorn"

Inleiding Transformatorhuis "Odoorn" is in de jaren '30 gebouwd in de stijl van het traditionalisme. Het betreft een, niet alleen in Drenthe, veel voorkomend model, dat echter in uitvoering en gaafheid een zeldzame rijkdom heeft gekregen en bovendien in zeer oorsponkelijke toestand verkeert. Vlak na de oplevering is het transformatorhuis geheel in stijl vergroot. Beschrijving Transformatorhuis opgetrokken in baksteen met een verjongend trasraam onder een met tuil du nord gedekt zadeldak. De aanbouw is een fractie smaller en lager, en heeft bovendien een schildkap. Decoratief gebruikt metselwerk, o.a. in uikragingen onder consoles, raamdorpels, strekken en waterlijsten. De kopse gevel van het oudste bouwdeel heeft de oorspronkelijke houten dubbele paneeldeur. Aan de straatzijde een ingemetselde betonnen naamsteen. In de lange gevel stalen deuren en met terra-cotta dicht gezette lichtsleuven. De blinde achtergevel heeft decoratieve gemetselde vlakken. Waardering Transformatorhuis van cultuur- en architectuurhistorisch belang: - als karakteristiek voor de ontwikkeling van het voorzieningenniveau - vanwege de kwaliteit van het ontwerp - de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)