Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Krimpenboerderij met Jugendstil-elementen in Valthermond

Boerderij

Zuiderdiep 279
7876AP Valthermond (gemeente Borger Odoorn)
Drenthe

Bouwjaar: 1913
Architect: K. Prummel Prummel 1913 K. Prummel


Beschrijving van Krimpenboerderij met Jugendstil-elementen

Inleiding Boerderij van het krimpentype gebouwd in 1913, naar ontwerp van J.H. Prummel. In de vormgeving vertoont de boerderij trekken van de Nieuwe kunst. Het ontwerp is sterk vergelijkbaar met Zuiderdiep 385 in Tweede Exloërmond. Het toont Oost-Groningse invloed van na de vervening. De originele paardenboxen zijn bewaard gebleven. De voortuin heeft een landschappelijke aanleg met enkele symmetrisch geplaatste solitairen. Omschrijving Krimpenboerderij opgetrokken in baksteen onder een zadeldak met geglazuurde platte friese pannen gedekt. Onderkelderd woonhuis, op een gemetselde plint met afzaat. Metselwerk voorzien van banden ter hoogte van de onder- en wisseldorpels van de schuifvensters. Alle vensters zijn afgesloten met een zware, omgezette latei. De lateien zijn aan de onderzijde voorzien van accoladevormige motieven. Langs de dakrand van de topgevel een klimmend keperfries. In de zijgevels decoratieve banden onder de gootlijst. De symmetrische topgevel, met verschillende tuiten sommigen met tuitstukken, heeft een middenrisaliet. De entree, een paneeldeur met glas-in-lood bovenlicht geflankeerd door schuin geplaatse vensters, bevindt zich in een portiek met stoep, gevormd door twee deelzuilen die een drielicht dragen met glas-in-lood vensters. Beide glas-in-lood partijen hebben florale motieven. Twee korte balustrades versmallen de stoep. Boven de portiek een balkon op bewerkte korbelen en met een houten balustrade. Boven de balkondeuren een venster geflankeerd door twee blindnissen. Op de begane grond aan weerszijden een drielicht venster. Op de verdieping aan weerszijden drie klimmende vensters. In de rechterzijgevel drie vensters. De rechtergevel heeft twee krimpen met stenen tuitstukken op de hoeken. In de kopgevel van de eerste krimp een venster. In de zijgevel een "melkmeisje". In de zijgevel van het stalgedeelte tien stalvensters met facetroedenverdeling. Aan de woningzijde zijn enkele staldeuren vervangen door moderne acht- en vierruits vensters. In de linkerzijgevel drie T-vensters. De kopgevel van de krimp is schuingeplaatst, met daarin de inrit. Langs de dakrand een klimmend keperfries. In het bedrijfsgedeelte tien stalvensters met facetroedenverdeling. Interieur De indeling van de woning en van de stallen is oorspronkelijk. In de woning stucplafonds, kamers en suite en ingebouwde kasten gedetailleerd in nieuwe kunststijl. Direct achter de bedrijfsgevel zijn de originele paardenboxen bewaard gebleven. Waardering Boerderij van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - in het oeuvre van J.H. Prummel - vanwege de rijke vormgeving in Nieuwe Kunststijl - vanwege de beeldbepalende ligging aan het Zuiderdiep - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510995
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Onder de linden
Krimpenboerderij "Onder de linden" Zuiderdiep 279 Valthermond anno 2012
Krimpenboerderij "Onder de linden" Zuiderdiep 279 Valthermond anno 2012
Oorspr. functie boerderij
Huidig gebruik concertboerderij
Start bouw 1913
Status Jugendstil-elementen
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 510995
Architect Klaas Prummel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Onder de linden is een monumentale boerderij aan het Zuiderdiep 279 in de Drentse plaats Valthermond.

Beschrijving

De boerderij aan het Zuiderdiep 279 werd in 1913 gebouwd in opdracht van de familie Bosch.[1] Zij waren onder de indruk van de in 1912 gebouwde boerderij van het echtpaar Jonker aan het Zuiderdiep 385 in de Tweede Exloërmond. Zij vroegen de architect, na verkregen instemming van de familie Jonker, om een soortgelijke boerderij voor hen te ontwerpen in Valthermond.[2] De veenkoloniale architect Klaas Prummel[3] stemde toe en ontwierp voor hen een boerderij van het zogenaamde krimpentype, waarbij het achtergedeelte (de stallen en schuren) breder zijn dan het voorhuis. Hij maakte bij zijn ontwerp gebruik van diverse elementen uit de Jugendstil net als bij de boerderij van Jonker. Op diverse onderdelen verschillen de boerderijen echter van elkaar. Zo heeft de boerderij in Valthermond een inwendig gelegen portiek en de boerderij in de Tweede Exloërmond een meer naar buiten gelegen portiek.[2] De entree met twee zuilen en een open balustrade bevindt zich in het middenrisaliet van de symmetrisch vormgegeven voorgevel. Boven het portiek een driedelig venster met glas in loodramen. De vensters in de voorgevel ter weerszijden van de entree hebben bovenlichten eveneens met glas in loodramen. Boven het portiek is een balkon met deur en rondom een houten balustrade. Boven de balkondeuren is een rechthoekig venster tussen twee blindnissen en ter weerszijden van het balkon zijn drie klimmende vensters.

De boerderij is erkend als rijksmonument vanwege het architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang. Het is gaaf en beeldbepalend pand aan het inmiddels gedempte Zuiderdiep, één van de Drentse Monden, een zijkanaal van het Stadskanaal. Het is één van de werken uit het oeuvre van de architect Prummel uit zijn vroege periode, waarin hij gebruik maakte van elementen uit de Jugendstil.

In 2002 werd de boerderij gekocht door de concertpianist Rian de Waal en zijn vrouw de mezzosopraan Marion van den Akker. Zij maakten van de boerderij een concertboerderij "Onder de linden" waar klassieke concerten werden gegeven georganiseerd door de stichting "Klassiek in 't veen". Ook na het overlijden van De Waal in 2011 worden deze concerten voortgezet.


Monumenten in de buurt van Krimpenboerderij met Jugendstil-elementen in Valthermond

Boerderij met villa-achtig woonhuis in Overgangsstijl

Noorderdiep 57
Valthermond (Gemeente Borger Odoorn)
Inleiding Boerderij van een afwijkend type met villa-achtige woonhuis. Gebouwd in 1937, in opdracht van L. Honning, landbouwer te Dalerveen..

Vervenerswoning

Zuiderdiep 22
Valthermond (Gemeente Borger Odoorn)
Inleiding Vervenerswoning (1916) met aangebouwd achterhuis (1929). In de vervenerswoning o.m. een winkel met kantoor, beide daterend uit de..

Krimpenboerderij met Jugendstil-elementen

Zuiderdiep 190
2e Exloërmond (Gemeente Borger Odoorn)
Inleiding Boerderij van het krimpentype in 1911 in opdracht van J.H.J. Prummel gebouwd, naar ontwerp van K. Prummel. In de vormgeving verto..

Woonhuis met Jugendstil-elementen

Zuiderdiep 192
2e Exloërmond (Gemeente Borger Odoorn)
Inleiding Woonhuis gebouwd in 1912 naar ontwerp van K. Prummel in opdracht van J.H.J. Prummel. In de vormgeving vertoont het woonhuis trek..

Berkenhoeve

Kavelingen 33
Valthermond (Gemeente Borger Odoorn)
Inleiding Boerderij Berkenhoeve is in 1932 gebouwd in opdracht van E.J. Tonckens, naar ontwerp van W. Hamdorff. Mede door de tuinaanleg hee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Krimpenboerderij met Jugendstil-elementen in Valthermond

Foto's (1)