Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis met Jugendstil-elementen in 2e Exloërmond

Woonhuis

Zuiderdiep 192
9571BL 2e Exloërmond (gemeente Borger Odoorn)
Drenthe

Bouwjaar: 1914
Architect: K. Prummel Prummel 1914 K. Prummel


Beschrijving van Woonhuis met Jugendstil-elementen

Inleiding Woonhuis gebouwd in 1912 naar ontwerp van K. Prummel in opdracht van J.H.J. Prummel. In de vormgeving vertoont het woonhuis trekken van de Nieuwe kunst. Omschrijving Woonhuis opgetrokken in baksteen met trasraam over één bouwlaag vanaf een rechthoekige plattegrond onder een met hollandse pannen gedekt zadeldak. Metselwerk voorzien van banden ter hoogte van de onder- en wisseldorpels van de schuifvensters. In de zijgevels decoratieve banden met klossen onder de gootlijst. Aan de straatzijde rechts een erker onder tentdak. Links een rechtgesloten tweelicht venster met de bovenlichten gevat in een hoefijzerboog, met drie ruitvormen in stucwerk in de boogvelden. In de geveltop een centraal tweelicht venster met aan weerszijden een venster. In de linkerzijgevel, links, de entree, een paneeldeur met segmentvormig venster met bovenlicht, in een portiek met hoefijzerboog en stoep. In de kopgevel van de krimp een schuifvenster, in de zijgevel een dubbel schuifvenster. In de rechterzijgevel links een rechtgesloten venster met het bovenlicht gevat in een hoefijzerboog, met een ruitvorm in stucwerk in de boogvelden. Rechts drie kleinere vensters, onder de rechter twee, twee kelderramen. Aan de achterzijde een aanbouw onder zadeldak. Waardering Woonhuis van algemeen stedenbouwkundig belang: - vanwege de vormgeving in Nieuwe Kunststijl - vanwege de onderlinge samenhang met de boerderij en de beeldbepalende ligging aan het Zuiderdiep. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510994
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Woonhuis Zuiderdiep 192 Tweede Exloërmond
Woonhuis Zuiderdiep 192 Tweede Exloërmond anno 2012
Woonhuis Zuiderdiep 192 Tweede Exloërmond anno 2012
Start bouw 1914
Bouwstijl Jugendstil-elementen
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 510994
Architect Klaas Prummel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het woonhuis aan het Zuiderdiep 192 is een monumentaal pand in de Drentse plaats Tweede Exloërmond.

Beschrijving

Het woonhuis aan het Zuiderdiep 192 in de Tweede Exloërmond werd in 1914 gebouwd in opdracht van de landbouwer Jakob Prummel als woonhuis voor hem en zijn vrouw Catharina Topper.[1][2] Al daarvoor had Prummel in 1911 aan de linkerzijde naast deze woning een boerderij laten bouwen voor zijn zoon Harm.[2] Beide panden liet hij ontwerpen door zijn neef de veenkoloniale architect Klaas Prummel.[3] Bij de vormgeving van het woonhuis gebruikte de architect, evenals bij de boerderij, elementen uit de Jugendstil. Het zijn beide ontwerpen uit de vroegste periode van zijn loopbaan als architect. De voorgevel van het woonhuis is asymmetrisch vormgegeven. Links in de voorgevel bevindt zich een dubbel venster met bovenlichten onder een hoefijzervormige boog met decoratieve geometrische figuren in het gepleisterde veld. Rechts in de gevel is een driezijdige erker onder een tentdak. De erker heeft dubbele ramen met bovenlichten aan de voorzijde en enkele ramen met bovenlichten in de twee schuine zijden. In de geveltop zijn drie ramen, een groot raam geflankeerd door twee kleinere ramen. De entree bevindt zich in een portiek met stoep in de linkerzijgevel. Ook bij het portiek is gebruikgemaakt van een hoefijzervormige boog van baksteen als decoratief element. De horizontale witte banden dienen eveneens als gevelversiering.

De opdrachtgever liet naast de voordeur van de naastgelegen boerderij twee tegels aanbrengen met de initialen van hemzelf en van zijn vrouw "J.H.J.P." en "C.K.T." met het bouwjaar "1911".[2][4]

Het woonhuis is erkend als rijksmonument vanwege het stedenbouwkundig belang. Het ontwerp van de woning is één van de vroegere werken uit het oeuvre van de architect Prummel, waarbij hij gebruik maakte van elementen uit de Jugendstil. Het geheel van woning en de naastgelegen boerderij wordt gezien als een samenhangend monumentaal complex, beeldbepalend gelegen aan het inmiddels gedempte Zuiderdiep, één van de Drentse Monden, een zijkanaal van het Stadskanaal.


Monumenten in de buurt van Woonhuis met Jugendstil-elementen in 2e Exloërmond

Krimpenboerderij met Jugendstil-elementen

Zuiderdiep 190
2e Exloërmond (Gemeente Borger Odoorn)
Inleiding Boerderij van het krimpentype in 1911 in opdracht van J.H.J. Prummel gebouwd, naar ontwerp van K. Prummel. In de vormgeving verto..

Krimpenboerderij met Jugendstil-elementen

Zuiderdiep 385
2e Exloërmond (Gemeente Borger Odoorn)
Inleiding Boerderij van het krimpentype gebouwd in 1912, naar ontwerp van J.H. Prummel. In de vormgeving vertoont de boerderij trekken van ..

Krimpenboerderij met Jugendstil-elementen

Zuiderdiep 279
Valthermond (Gemeente Borger Odoorn)
Inleiding Boerderij van het krimpentype gebouwd in 1913, naar ontwerp van J.H. Prummel. In de vormgeving vertoont de boerderij trekken van ..

Berkenhoeve

Kavelingen 33
Valthermond (Gemeente Borger Odoorn)
Inleiding Boerderij Berkenhoeve is in 1932 gebouwd in opdracht van E.J. Tonckens, naar ontwerp van W. Hamdorff. Mede door de tuinaanleg hee..

Hervormde Kerk van Nieuw-Buinen, orgel

Kerklaan 1
Nieuw Buinen (Gemeente Borger Odoorn)
Hervormde kerk, beschermd vanwege het eenklaviersorgel, in 1879 gemaakt door de Gebr. van Oeckelen. In 1978-1979 gerestaureerd door Mense Ru..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)