Woonhuis met Jugendstil-elementen in 2e Exloërmond

Zuiderdiep 192
9571BL 2e Exloërmond (gemeente Borger Odoorn)

Architect: K. Prummel Prummel 1914 K. Prummel

Beschrijving van Woonhuis met Jugendstil-elementen

Inleiding Woonhuis gebouwd in 1912 naar ontwerp van K. Prummel in opdracht van J.H.J. Prummel. In de vormgeving vertoont het woonhuis trekken van de Nieuwe kunst. Omschrijving Woonhuis opgetrokken in baksteen met trasraam over één bouwlaag vanaf een rechthoekige plattegrond onder een met hollandse pannen gedekt zadeldak. Metselwerk voorzien van banden ter hoogte van de onder- en wisseldorpels van de schuifvensters. In de zijgevels decoratieve banden met klossen onder de gootlijst. Aan de straatzijde rechts een erker onder tentdak. Links een rechtgesloten tweelicht venster met de bovenlichten gevat in een hoefijzerboog, met drie ruitvormen in stucwerk in de boogvelden. In de geveltop een centraal tweelicht venster met aan weerszijden een venster. In de linkerzijgevel, links, de entree, een paneeldeur met segmentvormig venster met bovenlicht, in een portiek met hoefijzerboog en stoep. In de kopgevel van de krimp een schuifvenster, in de zijgevel een dubbel schuifvenster. In de rechterzijgevel links een rechtgesloten venster met het bovenlicht gevat in een hoefijzerboog, met een ruitvorm in stucwerk in de boogvelden. Rechts drie kleinere vensters, onder de rechter twee, twee kelderramen. Aan de achterzijde een aanbouw onder zadeldak. Waardering Woonhuis van algemeen stedenbouwkundig belang: - vanwege de vormgeving in Nieuwe Kunststijl - vanwege de onderlinge samenhang met de boerderij en de beeldbepalende ligging aan het Zuiderdiep. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)