Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Krimpenboerderij met Jugendstil-elementen in 2e Exloërmond

Boerderij

Zuiderdiep 190
9571BK 2e Exloërmond (gemeente Borger Odoorn)
Drenthe

Bouwjaar: 1911
Architect: K. Prummel Prummel 1911 K. Prummel


Beschrijving van Krimpenboerderij met Jugendstil-elementen

Inleiding Boerderij van het krimpentype in 1911 in opdracht van J.H.J. Prummel gebouwd, naar ontwerp van K. Prummel. In de vormgeving vertoont de boerderij trekken van de Nieuwe kunst. Omschrijving Krimpenboerderij opgetrokken in baksteen onder een met hollandse pannen gedekt zadeldak. Onderkelderd woonhuis, op een gemetselde plint met afzaat. Metselwerk voorzien van banden terhoogte van de onderdorpels en om de bovendorpels van de schuifvensters met glas-in-lood bovenlichten gebogen. De banden zijn voorzien van abstracte motieven. In de zijgevels decoratieve banden onder de gootlijst. De straatgevel heeft twee topgeveltjes onder het wolfeind. Links een erker met drie schuifvensters en een balkon, rechts twee schuifvensters. Op de verdieping twee puien gevat in een halfronde boog met stucwerk velden. De linker met twee balkondeuren en twee vensters, de rechter, boven een ingemetselde balustrade, met een drielicht venster. In de linker zijgevel, links, de entree, een paneeldeur met bovenlicht, in een rijkgedecoreerde portiek met hoefijzerboog gesteund door kolommen en met stoep. Rechts twee vensters, eronder in de plint twee kelderramen. De eerste krimp heeft eenzelfde geveldecoratie als het woonhuis. In de kopgevel één, in de zijgevel drie kleinere vensters en een portiek met een paneeldeur met segmentvormig zesruits raam en bovenlicht. In de kopgevel van de tweede krimp een nog kleiner vernster. In de zijgevel een opgeklampte deur en een smal schuifvenster. In het bedrijfsgedeelte zeven stalvensters onder segmentboog en met facetroedenverdeling. In de rechter zijgevel van het woongedeelte drie schuifvensters. De krimp van het bedrijfsgedeelte heeft een schuifgeplaatste kopgevel. Hier zat oorspronkelijk de baander, deze is vervangen door een pui met deur. Boven de pui een rond venster. In de zijgevel acht stalvensters. In de achtergevel links een hoge inrit, centraal een dubbele deur met bovenlicht en rechts een loopdeur bovenlicht, alle drie met segmentboog. Tussen de deuren in totaal drie stalramen met facetroedenverdeling. Onder het wolfeind drie ronde vensters met radiale roedenverdeling. Interieur De indeling van de oorspronkelijke woonvertrekken is gehandhaafd. Het betreft diverse kamers, enkele en suite met schuifdeuren. Waardering Boerderij van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - in het oeuvre van K. Prummel - vanwege de rijke vormgeving in Nieuwe Kunststijl - vanwege de onderlinge samenhang met het woonhuis en de beeldbepalende ligging aan het Zuiderdiep - vanwege de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510993
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Boerderij Zuiderdiep 190 Tweede Exloërmond
Krimpenboerderij Zuiderdiep 190 Tweede Exloërmond anno 2012
Krimpenboerderij Zuiderdiep 190 Tweede Exloërmond anno 2012
Start bouw 1911
Status Jugendstil-elementen
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 510993
Architect Klaas Prummel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De boerderij aan het Zuiderdiep 190 is een monumentaal pand in de Drentse plaats Tweede Exloërmond.

Beschrijving

De boerderij aan het Zuiderdiep 190 in de Tweede Exloërmond werd in 1911 gebouwd in opdracht van de landbouwer Jakob Prummel.[1] Prummel liet de boerderij bouwen voor zijn zoon Harm.[2] Voor zichzelf en zijn vrouw Catharina Topper liet hij naast de boerderij een woonhuis op Zuiderdiep 192 bouwen. Beide panden liet hij ontwerpen door zijn neef de veenkoloniale architect Klaas Prummel.[3]De boerderij is van het zogenaamde krimpentype, waarbij het achtergedeelte (de stallen en schuren) breder zijn dan het voorhuis. Deze boerderij behoort tot de vroege werken van de architect Klaas Prummel, waarbij hij gebruik maakte van elementen uit Jugendstil. De voorzijde van het woonhuis met twee topgevels is asymmetrisch vormgegeven. In het linker deel van de voorgevel bevindt zich een erker met drie ramen en daarboven een balkon met openslaande deuren. Het rechterdeel van de voorgevel bevat twee ramen met daarboven een ingemetselde balustrade met een driedelig venster. Zowel de balkondeuren aan de linkerzijde als de ramen aan de rehterzijde zijn omlijst door een halfronde boog met velden van stucwerk. De entree van de woning bevindt zich in een gedecoreerd portiek in de linker zijgevel.

De opdrachtgever liet naast de voordeur twee tegels aanbrengen met de initialen van hemzelf en van zijn vrouw "J.H.J.P." en "C.K.T." met het bouwjaar "1911".[2][4]

De boerderij is erkend als rijksmonument vanwege het architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang. De boerderij is een gaaf en beeldbepalend pand aan het inmiddels gedempte Zuiderdiep, één van de Drentse Monden, een zijkanaal van het Stadskanaal. Het ontwerp van deze boerderij is één van de vroegere werken uit het oeuvre van de architect Prummel, waarbij hij gebruik maakte van elementen uit de Jugendstil.


Monumenten in de buurt van Krimpenboerderij met Jugendstil-elementen in 2e Exloërmond

Woonhuis met Jugendstil-elementen

Zuiderdiep 192
2e Exloërmond (Gemeente Borger Odoorn)
Inleiding Woonhuis gebouwd in 1912 naar ontwerp van K. Prummel in opdracht van J.H.J. Prummel. In de vormgeving vertoont het woonhuis trek..

Krimpenboerderij met Jugendstil-elementen

Zuiderdiep 385
2e Exloërmond (Gemeente Borger Odoorn)
Inleiding Boerderij van het krimpentype gebouwd in 1912, naar ontwerp van J.H. Prummel. In de vormgeving vertoont de boerderij trekken van ..

Krimpenboerderij met Jugendstil-elementen

Zuiderdiep 279
Valthermond (Gemeente Borger Odoorn)
Inleiding Boerderij van het krimpentype gebouwd in 1913, naar ontwerp van J.H. Prummel. In de vormgeving vertoont de boerderij trekken van ..

Berkenhoeve

Kavelingen 33
Valthermond (Gemeente Borger Odoorn)
Inleiding Boerderij Berkenhoeve is in 1932 gebouwd in opdracht van E.J. Tonckens, naar ontwerp van W. Hamdorff. Mede door de tuinaanleg hee..

Hervormde Kerk van Nieuw-Buinen, orgel

Kerklaan 1
Nieuw Buinen (Gemeente Borger Odoorn)
Hervormde kerk, beschermd vanwege het eenklaviersorgel, in 1879 gemaakt door de Gebr. van Oeckelen. In 1978-1979 gerestaureerd door Mense Ru..

Kaart & Routeplanner

Route naar Krimpenboerderij met Jugendstil-elementen in 2e Exloërmond

Foto's (1)