Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Marechausseekazerne 1 Voorm. marechausseekazerne in Eexterveenschekanaal

Militair Object

Semsstraat 147
9659PM Eexterveenschekanaal (gemeente Aa en Hunze)
Drenthe

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Marechausseekazerne 1 Voorm. marechausseekazerne

Inleiding De (voormalige) marechausséekazerne is gebouwd in 1906 of 1908/10. Het verzoek van het bestuur van de coöp. aardappelmeelfabriek "Wildervank e.o." te Eesterveenschekanaal om tijdelijk een brigade marechaussée te stationeren dateert van 1905. Thans ingericht als drievoudige woning. De bescherming betreft het hoofdvolume en de detaillering van het exterieur. Beeldbepalende gelegen aan het Eexterveenschekanaal. Omschrijving Kazerne opgetrokken in baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond over één bouwlaag onder een met bouletpannen gedekt afgeknot schilddak met steekkappen. De voorgevel is nagenoeg symmetrisch, de rechter risaliet steekt meer naar voren dan de linker. In de middenrisaltie de gewijzigde entree onder een rondboog met natuurstenen sluitsteen. Hoek- en middenrisalieten worden beëindigd met een dakkapel onder een afgewolfde steekkap, in de toppen schuifvensters. Aan weerszijden van de middenrisaliet en in de hoekrisalieten een rechtgesloten tweelicht venster, met zesruits bovenlicht, onder een segmentboogvormige strek. Tussen de tweelicht vensters een T-venster met achtruitsbovenlicht, eveneens onder een segmentboogvormige strek. Waardering Voormalige marechausseekazerne met paardestal van cultuur-, architectuurhistorische en stedebouwkundig belang: - in de ontwikkelingsgeschiedenis van de vervening - vanwege de beeldbepalende ligging in een gebied van bijzondere waarde - vanwege de typologie - vanwege de gaafheid - vanwege de zeldzaamheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510990
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Marechausseekazerne 1 Voorm. marechausseekazerne in Eexterveenschekanaal

Marechausseekazerne 2 Voorm. marechausseekazerne, paardenstal

Semsstraat 147
Eexterveenschekanaal (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Paardenstal gebouwd bij de (voormalige) marechausséekazerne in 1906 of 1908/10 op verzoek van het bestuur van de coöp. aardappe..

Boerderij van het brede in de veenkoloniën gebruikelijke Oldambtster type

Bareveldkade 5
Wildervank (Gemeente Veendam)
Op goed verzorgd erf aan de stille kant van de veenkoloniale vaart gelegen boerderij van het brede in de veenkolonien gebruikelijke Oldambts..

Steenhouwerij/stucadoorsbedrijf

J. Kammingastraat 103a
Wildervank (Gemeente Veendam)
Omschrijving De één verdieping hoge, deels onderkelderde STEENHOUWERIJ (kunststeen en granitobedrijf) annex STUCADOORSBEDRIJF (1887/1897,..

Steenhouwerij/stucadoorsbedrijf, kapschuur

J. Kammingastraat 103a
Wildervank (Gemeente Veendam)
Omschrijving KAPSCHUUR (1924) op rechthoekige plattegrond met beschoten wanden en schilddak met rode Hollandse pannen. Aan de voorzijde (zu..

Steenhouwerij/stucadoorsbedrijf, schoorsteenpijp

J. Kammingastraat 103a
Wildervank (Gemeente Veendam)
Omschrijving SCHOORSTEENPIJP (1915) opgetrokken in rode baksteen op een vierkante onderbouw waarop een hoge ronde pijp is geplaatst; in de ..

Kaart & Routeplanner