Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hunneborg De Hunneborg in Schipborg

Overig

Borgweg 64
9469PJ Schipborg (gemeente Aa en Hunze)
Drenthe

Bouwjaar: 1921 of later 1921 1921 of later
Architect: H. Van de Velde Velde 1921 H. Van de Velde


Beschrijving van Hunneborg De Hunneborg

Inleiding Opzichterswoning "De Hunneborg", naar ontwerp van Henry van de Velde. Een van de woningen gebouwd in opdracht van de familie H. Kröller Muller. Op voorstel van Kröller Muller is het pre-fab systeem van het duitse constructiebedrijf Christoph & Unmach A.G gebruikt. De bouwvergunning voor de in totaal vier woningen werd in 1921 gegeven. Het interieur is gemoderniseerd. Omschrijving Prefab houtconstructie op een betonnen fundering met een plint van harde klinkers. Samengesteld schilddak met wolfeinden, oorspronkelijk rietgedekt, nu met pannen. Oorspronkelijke vensterindeling met dunne roeden, nog deels behangen met luiken. Gietijzeren trede naar de voor- en achterdeur. In de voorgevel over de volle breedte een uitbouw onder lessenaardak. Hierin rechts van het midden de entree met gekoppeld venster. Links ervan een drielicht venster met bovenlichten, behangen met luiken. Rechts een vierruits venster. In de gevel top een liggend zesruits venster. Aan de rechter gevel (NW) een uitbouw onder lessenaardak. In de voorgevel van de uitbouw vier gekoppelde eenruits vensters. Links van de uitbouw een tweelicht. In de achtergevel vanaf links een deur, twee eenruits vensters en een vierruits venster. In de geveltop een liggend zesruits venster. In de linkerzijgevel een vierruits venster behangen met luiken en links twee eenruits vensters. Interieur Het interieur is gemoderniseerd. Genummerde paneeldeuren en kozijnen, vleugelsluiting voor de openslaande ramen. Waardering Arbeiderswoning van cultuur- en architectuurhistorisch belang: - in het oeuvre van de architect H. van de Velde - vanwege de verbondenheid met modelboerderij Schipborg - vanwege het materiaalgebruik en de typologie - vanwege de gaafheid - vanwege de zeldzaamheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510989
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hunneborg De Hunneborg in Schipborg

Arbeiderswoning

Borgweg 56
Schipborg (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Arbeiderswoning naar ontwerp van Henry van de Velde. Een van de woningen gebouwd in opdracht van de familie H. Kröller Muller. ..

De Schipborg

Borgweg 66
Schipborg (Gemeente Aa en Hunze)
MODELBOERDERIJ "De Schipborg". In opdracht van A.G. Kroller in 1914 naar ontwerp van H.P. Berlage (1856-1934) in rationele trant gebouwde bo..

archeologie

-
Anloo (Gemeente Aa en Hunze)
Terrein met daarin sporen uit het Laat-Paleolithicum tot en met de Late Middeleeuwen zoals een viertal hunebedden (waaronder twee geheel ont..

Terrein met vijf grafheuvels

ten noorden van de Oude Akkerweg
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Terrein waarin vijf grafheuvels. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd.

Terrein met een grafheuvel

-
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Terrein waarin een grafheuvel. Datering: Bronstijd en/of Neolithicum. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage B).

Kaart & Routeplanner

Route naar Hunneborg De Hunneborg in Schipborg