Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arbeiderswoning in Schipborg

Overig

Borgweg 56
9469PJ Schipborg (gemeente Aa en Hunze)
Drenthe

Bouwjaar: 1921 of later 1921 1921 of later
Architect: H. Van de Velde Velde 1921 H. Van de Velde


Beschrijving van Arbeiderswoning

Inleiding Arbeiderswoning naar ontwerp van Henry van de Velde. Een van de woningen gebouwd in opdracht van de familie H. Kröller Muller. Op voorstel van Kröller Muller is het pre-fab systeem van het duitse constructiebedrijf Christoph & Unmach A.G gebruikt. Van de Velde ontwierp twee typen arbeiderswoning, met en zonder opkamer. Borgweg 56 heeft geen opkamer. De bouwvergunning voor de in totaal vier woningen werd in 1921 gegeven. Bij de woning een houten tuinhuisje in dezelfde stijl. Omschrijving Prefab houtconstructie op een betonnen fundering met een plint van harde klinkers. Samengesteld schilddak, oorspronkelijk rietgedekt, nu met OH-pannen. Oorspronkelijke vensterindeling met dunne roeden, nog deels behangen met luiken. Gietijzeren trede naar de voor- en achterdeur. In de entreegevel (NW) links de voordeur onder een luifel. Rechts twee maal een dubbel vierruits draairaam. In het dakschild twee kleine dakkapellen onder lessenaardak met liggende tweeruits vensters. In de rechterzijgevel (ZW) in het midden een dubbel zesruits draairaam met luiken. Links hiervan een groot (modern) éénruits venster. In het dakschild een grote dakkapel onder lessenaardak met een dubbel zesruits draairaamIn de linker (NO) zijgevel twee enkele en een dubbel zesruits draairaam, met luiken behangen. In het dakvlak een grote dakkapel zoals beschreven. In de zuidoostgevel in het midden een glasdeur met zesruits roedenverdeling onder een luifel. Links een dubbel zesruits draairaam met luiken behangen, rechts openslaande deuren met vierruits ladderroeden. Het interieur verkeert nog geheel in oorspronkelijke staat. De indeling is bewaard gebleven, evenals de architectonische detaillering, hang- en sluitwerk etc. Genummerde paneeldeuren en kozijnen, vleugelsluiting voor de openslaande ramen. Waardering Arbeiderswoning van cultuur- en architectuurhistorisch belang: - in het oeuvre van de architect H. van de Velde - vanwege de verbondenheid met modelboerderij Schipborg - vanwege het materiaalgebruik en de typologie - vanwege de gaafheid - vanwege de zeldzaamheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510988
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Arbeiderswoning in Schipborg

Hunneborg De Hunneborg

Borgweg 64
Schipborg (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Opzichterswoning "De Hunneborg", naar ontwerp van Henry van de Velde. Een van de woningen gebouwd in opdracht van de familie H. ..

De Schipborg

Borgweg 66
Schipborg (Gemeente Aa en Hunze)
MODELBOERDERIJ "De Schipborg". In opdracht van A.G. Kroller in 1914 naar ontwerp van H.P. Berlage (1856-1934) in rationele trant gebouwde bo..

archeologie

-
Anloo (Gemeente Aa en Hunze)
Terrein met daarin sporen uit het Laat-Paleolithicum tot en met de Late Middeleeuwen zoals een viertal hunebedden (waaronder twee geheel ont..

Terrein met vijf grafheuvels

ten noorden van de Oude Akkerweg
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Terrein waarin vijf grafheuvels. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd.

Terrein met een grafheuvel

-
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Terrein waarin een grafheuvel. Datering: Bronstijd en/of Neolithicum. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage B).

Kaart & Routeplanner

Route naar Arbeiderswoning in Schipborg