Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Krimpenboerderij met Groninger invloeden in Nieuw Annerveen

Boerderij

Hunzeweg 30
9657PD Nieuw Annerveen (gemeente Aa en Hunze)
Drenthe

Bouwjaar: 1810 1850-1900 (verb.)


Beschrijving van Krimpenboerderij met Groninger invloeden

Inleiding Boerderij karakteristiek voor de oorspronkelijke structuur, met groningse invloed. Volgens de muurankers gebouwd in 1810, echter in de tweede helft van de 19de eeuw verder ontwikkeld. Opvallend type, met zaadzolders boven het woonhuisgedeelte, achter een gevel met een indeling vergelijkbaar met de woonhuisgevels. Aangebouwd een schuurtje. De boerderij staat op een fraai erf met solitairen. De bescherming betreft het exterieur en de detaillering van de gevels. De gevel van het bedrijfsgedeelte is gewijzigd en voor bescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving Boerderij van het krimpentype met topgevel, opgetrokken in baksteen. Het zadeldak van het woongedeelte is gedekt met oud-hollandse pannen, het schilddak van het bedrijfsgedeelte aan de onderzijde en op de nok met platte friese en muldenpannen gedekt. Daartussen riet. In de symmetrische voorgevel van het woongedeelte, met in de topgevel vlechtwerk, centraal de entree, een dubbele paneeldeur met naald en een levensboom in het bovenlicht. Aan weerszijden twee zesruits schuifvensters. Op de verdieping twee kleinere zesruits schuifvensters. In de geveltop een vierruits venster. Aan de linkerzijde van het woongedeelte, in de binnenhoek van de krimp, twee maal een zesruits schuifvenster. Aan de rechterzijde in de zijgevel twee schuifvensters (de linker met een uitzetraam als bovenlicht), in de kopgevel van de eerste krim één schuifvenster, in de gevel een naoorlogs venster. In de kopgevel van de tweede krimp een kleiner zesruits venster, in de gevel een deur. De gevel van het bedrijfsgedeelte heeft rechts een grote en links een kleinere schuifdeur. Ertussen een zesruits liggend stalvenster met segmentboog. Links, deels in de verbindingsmuur met de schuur een vierlobbig roosvenster. In de rechter zijgevel van het bedrijfsgedeelte een staldeur en negen éénruits rondboog stalvensters, waarvan twee in dichtgezette staldeuren. In de linker zijgevel verschillende stalvensters. Op de deel is een bijkeuken gebouwd. Aangebouwd een bakstenen schuurtje onder wolfdak met platte friese pannen gedekt. In de gevels liggende meerruits stalvensters. Waardering Boerderij van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als voorbeeld van een karakteristiek agrarisch bedrijf - vanwege de beeldbepalende ligging op een oorpronkelijk erf - als representant van het oorspronkelijke agrarische landschap - vanwege de typologie (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510987
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Krimpenboerderij met Groninger invloeden in Nieuw Annerveen

Boerderij in neo-barokstijl met tuinaanleg

Greveling 16
Annerveenschekanaal (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Boerderij in een royale tuinaanleg, geöriënteerd op het kanaal, deel uitmakend van de oorspronkelijke agrarische structuur. Ge..

Grevijlinkhuis

Ellentshoek 10
Annerveenschekanaal (Gemeente Aa en Hunze)
Huis Grevylinck. Deftig huis met verdieping en monumentale ingangspartij 1785.

Hervormde kerk met aangebouwde pastorie

Greveling 117
Annerveenschekanaal (Gemeente Aa en Hunze)
Ned.Herv.Kerk en pastorie, 1835, onder een dak. Toren van 1860.

Annerzathe

Greveling 195
Annerveenschekanaal (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Diaconiewoning gebouwd rond 1885, mogelijk naar ontwerp van Rijks- of Provinciale waterstaat, in Waterstaatsstijl. De woning is ..

Schutsluis, brugwachterswoning

Semsstraat 2
Eexterveenschekanaal (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Brugwachterswoning gebouwd ca 1880 in directe samenhang met de ontwikkeling van de vervening Eexterveenschekanaal in het algemee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)