Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schutsluis, brugwachterswoning in Eexterveenschekanaal

Weg En Waterwerk

Semsstraat 2
9659PA Eexterveenschekanaal (gemeente Aa en Hunze)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1880 1880 ca. 1880


Beschrijving van Schutsluis, brugwachterswoning

Inleiding Brugwachterswoning gebouwd ca 1880 in directe samenhang met de ontwikkeling van de vervening Eexterveenschekanaal in het algemeen en de tolheffing voor de naastliggende draaibrug in het bijzonder. Beeldbepalend gelegen als een van de kenmerkende elementen van het Eexterveenschekanaal. De bescherming betreft het exterieur. Omschrijving Vrijstaande woning opgetrokken vanaf een rechthoekige plattegrond over één bouwlaag, onder een met pannen (niet de originele) gedekt zadel-/schilddak. Rondom, behalve aan de voorgevel, een gegolfd boeiboord. Voorgevel met open rechterhoek, gesteund door een gietijzeren kolom, met een lichte porring. Onder de overstek een opgeklampte voordeur en een rechtgesloten schuifvenster. Verder twee rechtgesloten schuifvensters onder segmentbogen met daartussen een blinde nis met dezelfde dagmaat, waar het toltariefbord opgehangen kon worden. In de geveltop een dubbel draairaam met oren van siermetselwerk. De zijmuren zijn geleed door pilasters. In de spaarvelden rechtgesloten schuifvensters. De achtergevel is eveneens door pilasters geleed, hier een achterdeur. Waardering Brugwachterswoning van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang - als kenmerkend onderdeel van de infrastructurele ontwikkeling van het Eexterveensche kanaal - vanwege de typologie van de woning die aan het kanaal enkele malen voorkomt - vanwege de beeldbepalende ligging in samenhang met brug en kanaal - vanwege de gaaf- en zeldzaamheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510982
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schutsluis, brugwachterswoning in Eexterveenschekanaal

Schutsluis

Semsstraat 2
Eexterveenschekanaal (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Draaibrug uit 1891 in samenhang met brugwachterswoning en kanaal gebouwd. Beeldbepalend en karakteristiek voor Eexterveenschekana..

Annerzathe

Greveling 195
Annerveenschekanaal (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Diaconiewoning gebouwd rond 1885, mogelijk naar ontwerp van Rijks- of Provinciale waterstaat, in Waterstaatsstijl. De woning is ..

Schutsluis, brugwachterswoning

Semsstraat 4
Eexterveenschekanaal (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Brugwachterswoning gebouwd ca 1880 in directe samenhang met de ontwikkeling van de vervening Eexterveenschekanaal in het algemee..

Schutsluis, draaibrug

Semsstraat 4
Eexterveenschekanaal (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Draaibrug uit 1892 in samenhang met brugwachterswoning en kanaal gebouwdBeeldbepalend en karakteristiek voor Eexterveenschekanaal..

Voormalige schutsluis

Semsstraat 17
Eexterveenschekanaal (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Rond 1895 gebouwde schutsluis met een ovale kom, als spil van het Eexterveensche kanaal. De sluisdeuren zijn vernieuwd, aan de we..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schutsluis, brugwachterswoning in Eexterveenschekanaal