Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eexterhalte in Eext

Gebouw

Stationsstraat 60
9463TJ Eext (gemeente Aa en Hunze)
Drenthe

Bouwjaar: 1924


Beschrijving van Eexterhalte

Inleiding Station van rond 1925 met Amsterdamse School invloed, met name in het kozijnwerk. Het station is in gebruik als woning en als campingwinkel. De loggia bij de wachtkamer is dichtgezet. het pand heeft enkele aanbouwen van een tijdelijk karakter. Op het oorspronkelijke tracee staan twee maal twee onderling verbonden treinstellen, in 1928 vervaardigd door de Hannoversche Waggonfrabrik AG.HAWA. Twee ervan verkeren grotendeels in oorspronkelijke staat, twee zijn geïntegreerd in bar/kantine De Halte. Het privaatgebouwtje dat wel op de ontwerptekeningen staat is nooit gebouwd of gesloopt. De bescherming betreft het hoofdvolume met detaillering en de hoofdindeling. Omschrijving Samengestelde plattegrond met daardoor een expressieve kapvorm (schilddak met overstekken) met opnieuw verbeterde hollandse pan. Deels twee bouwlagen. Het raamhout is oorspronkelijke sommige kozijnen zijn dichtgezet. Perrongevel (zuid): het eerst in het oogspringend een in het dakvlak doorstekende raampartij, uitlopend in het balkon van de dakkapel. Oorspronkelijk zat hier een tableau met het opschrift "Eext". Het bovenste drielicht venster is dichtgezet. Rechts van deze partij ligt de gevel terug achter een loggia naar de wachtkamer, nu dichtgezet, links springt ook het dakvlak terug waardoor hier geen loggia is aangebracht, hier vond de goederenafhandeling plaats. De oorspronkelijke deuren zijn verwijderd. Geheel rechts een verder terugliggend gevel deel, waarachter zich oorspronkelijk de woning bevond. De vensterpartijen zijn samengesteld uit zesruits vensters. In de dakkapel een bandraam van vierruits venstersDe noordgevel is minder uitbundig vormgegeven. Hier eveneens een hoger opgaande zeslichts vensterpartij. De vensterpartijen rechts hiervan zijn gewijzigd i.v.m. de campingwinkel. Links loopt de terugliggende gevel hoger op voor de verdieping van de woning. Ook hier zijn enkele vensters gewijzigd. De westgevel is nagenoeg gesloten, de oostgevel heeft een drielicht van zesruiters. Waardering Station van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang - als karakteristiek onderdeel van een locale infrastructuur - vanwege de ligging aan (restanten) van het spoortracéé - vanwege de typologie van het gebouw - vanwege de gaafheid met name van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510980
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
    Eext   
Eext - Station.jpg
Afkorting Ex
Opening 15 juni 1905
Sluiting 4 mei 1947 (personenverkeer)
4 november 1968 (goederenverkeer)
Lijn(en) Spoorlijn Gasselternijveen - Assen
Vervoerder(s) NOLS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Eext is een voormalige spoorweghalte bij Eext, aan de spoorlijn Assen - Stadskanaal tussen Rolde en Gieten van de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij. Omdat de halte enkele kilometers ten zuiden van het dorp Eext ligt, langs de weg tussen Gieten en Rolde, stond de buurt rondom de halte bekend als Eexterhalte. De geografische verkorting is Ex

Het station werd in 1923 gebouwd, daarvoor had Eext een abri. Op 4 mei 1947 werd het gesloten als station. Het stationsgebouw is nog aanwezig en is onder meer in gebruik als receptie van de camping Schaopvolte. Vlak bij het station ligt het hunebed D14.

Spoorwegovergang

In 2007 is een klein gedeelte van de spoorlijn opnieuw aangelegd. De weg tussen Gieten en Rolde stond bekend als zeer gevaarlijk, in het bijzonder bij de afslag naar Eext. Om automobilisten tot afremmen te dwingen heeft de gemeente Aa en Hunze ter plaatse van het oude station een spoorwegovergang aangelegd, compleet met goed 50 meter spoor en Andreaskruizen.


Monumenten in de buurt van Eexterhalte in Eext

Boerderijtje (voorm. tolhuis)

Stationsstraat 58
Eext (Gemeente Aa en Hunze)
19e-eeuws boerderijtje. Gebouw op rechthoekige plattegrond onder (thans met sneldekpannen belegd) aan achterzijde even afgewolfd schilddak t..

Hunebed D14

Stationsstraat
Eext (Gemeente Aa en Hunze)
Terrein waarin hunebed D 14. Datering: Neolithicum.

Terrein met twee grafheuvels

Provincialeweg
Eext (Gemeente Aa en Hunze)
Terrein waarin 2 grafheuvels. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage J).

Hunebed D13 ("De Stemberg")

Stationsstraat
Eext (Gemeente Aa en Hunze)
Terrein waarin hunebed D 13. Datering: Neolithicum. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage H).

Hunebed D12

Kerkweg bij Torenweg
Eext (Gemeente Aa en Hunze)
Terrein waarin hunebed D 12. Datering: Neolithicum.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)