Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Annerzathe in Annerveenschekanaal

Gebouw

Greveling 195
9654PR Annerveenschekanaal (gemeente Aa en Hunze)
Drenthe

Bouwjaar: 1878 1991 (rest.)
Architect: H. Stove (1991) Stove 1991 H. Stove (1991)


Beschrijving van Annerzathe

Inleiding Diaconiewoning gebouwd rond 1885, mogelijk naar ontwerp van Rijks- of Provinciale waterstaat, in Waterstaatsstijl. De woning is karakteristiek voor de verdichting van het oorspronkelijke bebouwingspatroon. In 1991 is de woning door architect H. Stove verbouwd. In het exterieur zijn monumentale karakteristieken teruggerestaureerd. Het interieur is gemoderniseerd. Het pand maakt onderdeel uit van het te beschermen stadsgezicht. De bescherming betreft de hoofdmassa en de oorspronkelijke en teruggebrachte detaillering van de gevels, het interieur is voor bescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving Woning opgetrokken vanaf een T-vormige plattegrond, met gepleisterde gevels, over één bouwlaag met mezzanino/zolderverdieping, deels onderkelderd, onder zadeldaken bedekt met asfaltpapier. Het pand heeft een gevelgeleding door middel van lisenen. In de spaarvelden gevelopeningen en blindnissen met keperbogen. De koppen (ZO en ZW) tellen twee traveeën met een gespiegelde plattegrond. Rondom lopen een plint en een verkropte lijst, waarin de mezzaninovensters zijn aangebracht. Alle oorspronkelijke gevelopeningen hebben keperbogen. In de oksel (O) bevindt zich de entree, een paneeldeur met een ovaal geslepen ruitje onder een tweeruits bovenlicht. Aan weerszijden van de deur een tweeruits venster onder segmentboog, met raamdorpelstenen. Rechts van de entreepartij twee zesruits schuifvensters in de spaarvelden. De NO gevel heeft twee blinde spaarvelden. De kopgevel op het ZO is identiek aan die op het zuidwesten. De gevels hebben twee schuifvensters, twee mezzaninovensters en een roosvenster in de top. De gevels aan de binnenhoek van de koppen hebben één schuifvenster. De noordwestgevel heeft rechts twee blinde traveeën van de kop. Hier langs de goot een sierlijst. In de overige vier traveeën moderne vensters. Waardering Diaconiewoning van cultuur-, architectuurhistorische en stedebouwkundig belang: - in de verstedelijkingsgeschiedenis van de vervening - vanwege de beeldbepalende ligging aan het kanaal binnen het te beschermen dorpsgezicht - vanwege de typologie - vanwege het bijzondere architectonische ontwerp - vanwege de zeldzaamheid - vanwege de gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510979
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Annerzathe in Annerveenschekanaal

Schutsluis

Semsstraat 2
Eexterveenschekanaal (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Draaibrug uit 1891 in samenhang met brugwachterswoning en kanaal gebouwd. Beeldbepalend en karakteristiek voor Eexterveenschekana..

Schutsluis, brugwachterswoning

Semsstraat 2
Eexterveenschekanaal (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Brugwachterswoning gebouwd ca 1880 in directe samenhang met de ontwikkeling van de vervening Eexterveenschekanaal in het algemee..

Hervormde kerk met aangebouwde pastorie

Greveling 117
Annerveenschekanaal (Gemeente Aa en Hunze)
Ned.Herv.Kerk en pastorie, 1835, onder een dak. Toren van 1860.

Schutsluis, draaibrug

Semsstraat 4
Eexterveenschekanaal (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Draaibrug uit 1892 in samenhang met brugwachterswoning en kanaal gebouwdBeeldbepalend en karakteristiek voor Eexterveenschekanaal..

Schutsluis, brugwachterswoning

Semsstraat 4
Eexterveenschekanaal (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Brugwachterswoning gebouwd ca 1880 in directe samenhang met de ontwikkeling van de vervening Eexterveenschekanaal in het algemee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)