Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Terborgh, dienstwoning in Anloo

Woonhuis

Gasterenseweg 3
9467TA Anloo (gemeente Aa en Hunze)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1930 1962 (verb.) 1930 ca. 1930 1962 (verb.)
Architect: J. van Houten Houten 1930 J. van Houten


Beschrijving van Terborgh, dienstwoning

Inleiding Woning gebouwd ca. 1930. Het ontwerp is van J. van Houten, in 1916 benoemd tot gemeente-opzichter en bevoegd in de avonduren bouwtekeningen te maken. De woning is in 1962 gemoderniseerd waarbij het interieur volledig gewijzigd is, evenals enkele gevelopeningen, en het bordes is toegevoegd. De indeling is omgedraaid; garage wordt woonkamer, woonkamer wordt slaapkamer. De oude voorgevel is onveranderd. Voor de bescherming zijn de ingrepen van de jaren '60 van ondergeschikt belang. Omschrijving Woonhuis opgetrokken over één bouwlaag in deels met houten beschot afgedekte baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond onder een rieten wolfdak. De voorgevel heeft een forse erkerpartij, op de eerste verdieping breder dan op de begane grond. In de top zijn de gevel en de erker gepotdekseld. In de erker een drielicht venster. Op de begane grond is (in de jaren '60) een bordes aangebracht, de vensters zijn veranderd in openslaande deuren. Aan weerszijden van de erker tweelicht vensters met zesruits draaiende delen. In de rechtergevel, rechts een tweelicht venster met zesruits draaiende delen. In het dakschild een schoorsteen en een met riet bedekte dakkapel met tweelicht venster met liggende zesruits draaiende delen. (moderne entree)In de linkergevel centraal een terugliggend gepotdekseld geveldeel over twee verdiepingen onder een steekkap. Op de begane grond een meerruits liggend venster, op de verdieping een tweelicht venster met liggende zesruits draaiende delen. Aan weerszijden van dit geveldeel moderne vensterpartijen. In het dakschild een schoorsteen. Aan de achterzijde is over de volle breedte een moderne aanbouw geplaatst onder een platdak. In de gepotdekselde geveltop rechts een tweelicht venster met vierruits draaiende delen. Links moderne vensters. Waardering Woning architectuurhistorische en stedebouwkundig belang: - vanwege de bijzondere bouwstijl - als onderdeel van een complex in een karakteristieke omgeving - vanwege de beeldbepalende ligging (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510974
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Terborgh, dienstwoning in Anloo

Terborgh, garage

Gasterenseweg 1
Anloo (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Garage gebouwd in ca. 1930, bij het recreatiehuis. Het ontwerp is van J. van Houten. De garage verkeert nagenoeg in originele st..

Terborgh

Gasterenseweg 1
Anloo (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Recreatiewoning gebouwd ca. 1930. Het ontwerp is van J. van Houten, in 1916 benoemd tot gemeente-opzichter en bevoegd in de avo..

Hervormde pastorie Voorm. hervormde pastorie

Kerkbrink 6
Anloo (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Pastorie gebouwd in ca. 1890 in opdracht van de Nederlands Hervormde Gemeemte van Anloo. De pastorie heeft een relatief rijke v..

Boerderij met zijbaander en woondeel met rechte top

Kerkbrink 4
Anloo (Gemeente Aa en Hunze)
19e eeuwse boerderij met zijbaander en woongedeelte met rechte top.

Hervormde kerk, toren

Kerkbrink 5
Anloo (Gemeente Aa en Hunze)
Toren van de Ned.Herv.Kerk. Klokkenstoel met klok van J.A. de Grave en N. Muller, 1732, diam. 114 cm.

Kaart & Routeplanner

Route naar Terborgh, dienstwoning in Anloo

Foto's (1)