Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Terborgh in Anloo

Overig

Gasterenseweg 1
9467TA Anloo (gemeente Aa en Hunze)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1930 1930 ca. 1930
Architect: J. van Houten Houten 1930 J. van Houten


Beschrijving van Terborgh

Inleiding Recreatiewoning gebouwd ca. 1930. Het ontwerp is van J. van Houten, in 1916 benoemd tot gemeente-opzichter en bevoegd in de avonduren bouwtekeningen te maken. De woning verkeert nagenoeg in originele staat, ook wat betreft het interieur. De bescherming betreft het bouwvolume, de indeling en de originele detaillering van exterieur en interieur. Omschrijving Recreatiewoning opgetrokken over één bouwlaag in deels gepotdekselde, deels gepleisterde baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond onder een rieten wolfdak. Schoorsteen op de nok. Langs de rietrand rondom een geprofileerd knijpdeel. De oorspronkelijke gevelopeningen op de begane grond zijn met luiken behangen. De voorgevel met risaliet heeft een gepotdekseld beschot in de geveltop. Het schot zwenkt naar onderen uit in de middenrisaliet. Links van de risaliet de entree in een portiek, met kelderraam, toiletraam en een deels dichtgezet oorspronkelijk tienruits keukenvenster. In de middenrisaliet op beide verdiepingen tweelichten, onder met twaalfruits, boven met negenruits vensters. Rechts van de risaliet een zesruitsvenster. In de geveltop, links van de risaliet een vierruits venster. In de rechterzijgevel v.l.n.r. een opgeklampte deur, twee kleine vensters en een tweelicht venster met negenruits draaiende delen. In het dakschild een met riet bedekte dakkapel met een drielicht venster. In de linkerzijgevel een erker over twee verdiepingen, op de verdieping gepotdekseld, onder een rieten steekkap, over de gehele hoogte met afgeschuinde hoeken. Op de begane grond een achtruits vensters in de drie gevelvlakken, op de verdieping drie maal twee twaalfruits vensters, tot een rondgebogen bandraam aaneengekoppeld. Links van de erkerpartij een loggia met openslaande glasdeuren, met paneel een twaalfruits roedenverdeling. Rechts van de erkerpartij de portiek met de entree. In het dakschild een rieten dakkapel met een drieruits ooglid venster. In de achtergevel eenzelfde risaliet als in de voorgevel. Het venster op de begane grond is gewijzigd tot een éénruits venster, zonder luiken. Op de verdieping eenzelfde venster als in de voorgevel. Links van de risaliet een schoorsteen met onderin een barbeque en een tweelicht venster met zesruits draaiende delen. Rechts van de risaliet is de loggia dichtgezet tot eenruits venster. Interieur Het interieur van de woning heeft de oorspronkelijke indeling met houten en bakstenen lambrisering. Waardering Recreatiewoning van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de bijzondere bouwstijl - als onderdeel van een complex in een karakteristieke omgeving - vanwege de beeldbepalende ligging - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510973
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Terborgh in Anloo

Terborgh, garage

Gasterenseweg 1
Anloo (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Garage gebouwd in ca. 1930, bij het recreatiehuis. Het ontwerp is van J. van Houten. De garage verkeert nagenoeg in originele st..

Terborgh, dienstwoning

Gasterenseweg 3
Anloo (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Woning gebouwd ca. 1930. Het ontwerp is van J. van Houten, in 1916 benoemd tot gemeente-opzichter en bevoegd in de avonduren bou..

Hervormde pastorie Voorm. hervormde pastorie

Kerkbrink 6
Anloo (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Pastorie gebouwd in ca. 1890 in opdracht van de Nederlands Hervormde Gemeemte van Anloo. De pastorie heeft een relatief rijke v..

Boerderij met zijbaander en woondeel met rechte top

Kerkbrink 4
Anloo (Gemeente Aa en Hunze)
19e eeuwse boerderij met zijbaander en woongedeelte met rechte top.

Hervormde kerk, toren

Kerkbrink 5
Anloo (Gemeente Aa en Hunze)
Toren van de Ned.Herv.Kerk. Klokkenstoel met klok van J.A. de Grave en N. Muller, 1732, diam. 114 cm.

Kaart & Routeplanner

Route naar Terborgh in Anloo

Foto's (1)