Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hallenhuisboerderij met dubbele woning onder afgewolfd rieten dak in Emmen

Boerderij

Dorpsstraat 21
7814PR Emmen
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1860 1956 (verb.) 1860 ca. 1860 1956 (verb.)


Beschrijving van Hallenhuisboerderij met dubbele woning onder afgewolfd rieten dak

Inleiding Beeldbepalend in de kern van Weerdinge gelegen boerderij van rond 1860 met dubbel woonhuis. In 1956 is de dubbele woning verbeterd. Behoort tot een ensemble van boerderijen. De bescherming betreft het hoofdvolume en de oorspronkelijke geveldetaillering. De westgevel is opnieuw opgemetseld en van drie nieuwe (jaren '50) kozijnen voorzien. Omschrijving Boerderij van het hallehuistype met dubbele woning (langsgevel) opgetrokken in baksteen met een gepleisterde plint, onder een afgewolfd rieten dak, aan de oostzijde is het staldeel vanaf de krimp aan de onderzijde met muldenpannen gedekt, aan de westzijde is het woondeel vanaf de krimp aan de onderzijde met OH pannen gedekt. Alle oorspronkelijke gevelopeningen op de begane grond hebben een strek. De hoofdgevel is de oostgevel van het woongedeelte, deze is tevens het meest origineel. Vanaf links twee zesruits schuifvensters, een opgeklampte deur met tweeruits bovenlicht, twee zesruits schuifvensters, een toiletvenster en een opgeklampte deur met tweeruits bovenlicht. In de kopgevel van de krimp een klein venster. In het staldeel vijf tweeruits stalvensters met segmentboog, waarvan één dichtgemetseld. In de kopgevel van het woongedeelte rechts twee zesruits vensters, oorspronkelijke schuivend. Onder het wolfeind twee mezzanino vensters. Links een kozijn uit de jaren vijftig. In het staldeel van de westgevel zes stalvensters. In de bedrijfsgevel met uilebord, wolfeind en vlechtingen, een inrijdeur onder een segmentboog met gevelsteen. Aan weersijden vierruits stalramen. Links een loopdeur. Onder het wolfeind twee liggende zesruits vensters. Waardering Boerderij van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de beeldbepalende ligging - vanwege de kwaliteit van het ontwerp - vanwege de typologie (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510968
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hallenhuisboerderij met dubbele woning onder afgewolfd rieten dak in Emmen

Hallenhuisboerderij met rieten kap

Dorpsstraat 23
Emmen
Inleiding Beeldbepalend in de kern van Weerdinge gelegen boerderij van ca. 1870. In 1975 is de zijgevel van de boerderij gewijzigd, in opdr..

Houten schuur onder rieten schilddak

Dorpsstraat 23
Emmen
Inleiding Schuur, beeldbepalend gelegen op een boerenerf in de kern van Weerdinge, gebouwd ca. 1870. Omschrijving Houten schuur onder rie..

Open wagenloods

Dorpsstraat 23
Emmen
Inleiding Wagenloods, beeldbepalend gelegen op een boerenerf in de kern van Weerdinge, gebouwd ca. 1870. Omschrijving Open wagenloods, be..

Bakhuisje onder zadeldak

Dorpsstraat 23
Emmen
Inleiding Bakhuisje, onderdeel uitmakend van een beeldbepalend gelegen boerenerf in de kern van Weerdinge, gebouwd ca. 1870. Omschrijving ..

Hallenhuisboerderij met dubbel woonhuis onder rieten dak

Dorpsstraat 29
Emmen
Inleiding Beeldbepalend in de kern van Weerdinge gelegen boerderij. Niet ver van een eveneens beeldbepalend ensemble van boerderijen. Boerd..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hallenhuisboerderij met dubbele woning onder afgewolfd rieten dak in Emmen