Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij in neo-renaissancestijl in Roswinkel

Boerderij

Roswinkelerstraat 82
7895AN Roswinkel (gemeente Emmen)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1915 1915 ca. 1915


Beschrijving van Boerderij in neo-renaissancestijl

Inleiding Boerderij van ca. 1915 in neo-renaissance stijl, met enkele Nieuwe Kunst kenmerken, deel uitmakend van en karakteristiek voor de oorspronkelijke agrarische structuur van Roswinkel. De bedrijfsgevel is gewijzigd. De inrit is gemoderniseerd. De bescherming betreft de totale hoofdvorm en het exterieur en de detaillering van het woongedeelte. Omschrijving Boerderij van het krimpentype opgetrokken in baksteen vanaf een gepleisterde plint onder een aan de deelzijde afgewolfd zadeldak, boven het woongedeelte gedekt met gegolfde friese pannen en boven het bedrijfsgedeelte met muldenpannen. Op de nok van het woongedeelte twee schoorstenen. In het woongedeelte worden de gevels beƫindigd door kroonlijsten. Gepleisterde speklagen ter hoogte van onder-, wissel- en bovendorpels. De gevelopeningen zijn allen afgesloten met een segmentboogvormige strek tussen gepleisterde aanzetstenen. In de boogtrommels geschilderd een wapen en twee S-voluten. De vensters zijn schuivend en hebben glas-in-lood in de bovenlichten. In de symmetrische voorgevel centraal een portiek tussen lisenen, eindigend in een rondboog. In de portiek een dubbele paneeldeur met glas-in-lood in het bovenlicht. Op de verdieping een balkonpartij, eindigend in een dakkapel onder zadeldak en met tuitgevel. Balkon op consoles en met houten balustrade. In het rondboog spaarveld een dubbele draaiende glasdeur met bovenlicht. In de gepleisterde boogtrommel een geschilderde opkomende zon. Tuitgevel met dekplaten en tuitstukken van natuursteen. Aan weerskanten van de middenpartij twee vensterassen met op de begane grond een schuifvenster en op de verdieping een mezzaninovenster. In de linkerzijgevel drie schuifvenster, twee dichter bij elkaar geplaatst. In de kopgevel van de krimp een venster met rechtgesloten bovenlicht. Op de hoek van de krimp een modern kozijn en deur. In het stalgedeelte deels gewijzigde of dichtgezette stalramen, van verschillende data. De rechterzijgevel heeft in het woongedeelte vijf schuifvensters. In de kopgevel van de krimp een inrit onder segmentboog. Bij het stalgedeelte zijn de onderste rijen pannen vervangen door transparante golfplaat. In de gevel acht liggende zesruits stalramen met segmentboog. Onder het wolfeinde van de bedrijfsgevel twee rijen van drie en vier liggende zesruits stalramen met segmentboog. Waardering Boerderij van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de beeldbepalende ligging - vanwege de typologie - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510967
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij in neo-renaissancestijl in Roswinkel

Hervormde pastorie

Stad 16
Roswinkel (Gemeente Emmen)
Inleiding Pastorie in Eclectische trant uit 1887. Aanbouw aan noordoostzijde. Achtergevelopeningen gewijzigd met moderne kozijnen. Balkon v..

Hervormde kerk

Stad 24
Roswinkel (Gemeente Emmen)
Ned.Herv.Kerk. Schip van 1759, toren uit 1853. Inventaris: preekstoel uit 1662. Memoriebord uit 1759. Klokkenstoel met klok van een anonieme..

Grenszicht

Hoofdkanaal WZ 109
Emmer Compascuum (Gemeente Emmen)
Achtkante korenmolen daterend plm 1840, markant gelegen in het landschap. In 1974 gerestaureerd. Inwendig geheel compleet en uitgerust met 2..

Sint-Willehaduskerk

Hoofdkanaal OZ 83
Emmer Compascuum (Gemeente Emmen)
Inleiding Rooms Katholieke kerk "H. Willehadus" gebouwd in 1923 in opdracht van het kerkbestuur van de H. Willehadusparochie (voorzitter pa..

Sluiswachterswoning Voorm. sluiswachterswoning in eclectische stijl

Munnekemoer Oost 4
Ter Apel (Gemeente Vlagtwedde)
Inleiding Voormalige SLUISWACHTERSWONING bij schutsluis (8e Verlaat) in het Ter Apelkanaal. De sluis is dusdanig op onderdelen vernieuwd da..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij in neo-renaissancestijl in Roswinkel