Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde pastorie in Roswinkel

Kerkelijk Gebouw

Stad 16
7895AA Roswinkel (gemeente Emmen)
Drenthe

Bouwjaar: 1887

(1 recensie)

Beschrijving van Hervormde pastorie

Inleiding Pastorie in Eclectische trant uit 1887. Aanbouw aan noordoostzijde. Achtergevelopeningen gewijzigd met moderne kozijnen. Balkon vervallen; deklijst vervangen door plank. Ligging schuin tegenover de kerk. De bescherming betreft het oorspronkelijke hoofdvolume en de detaillering van de noordwest- en zuidwestgevel. Omschrijving Pastorie opgetrokken in baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond over één bouwlaag met afgeknot schilddak, gedekt met Tuile du Nord pannen. De gevelopeningen van de voorgevel hebben een gepleisterde profiellijst met kuif in Louis XV stijl. Centraal de entree; een dubbele paneeldeur met sierroosters en een bovenlicht. Aan weerszijden twee T-vensters. Boven de entree een balkon, ontsloten via de dubbele deuren met bovenlicht van de dakkapel. De gevel van de dakkapel onder zadeldak met gelobde windveren en lijsten loopt door in vlak van de voorgevel. De linkerzijgevel heeft een grote aanbouw. Rechts hiervan een T-venster. In het dakschild een dakkapel met een glas-in-lood venster uit de jaren '30. De rechterzijgevel heeft geheel links en in het midden een T-venster. rechts een klein venster met bovenlicht. De achtergevel is opnieuw ingedeeld en van modern kozijnwerk voorzien. Waardering Pastorie van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de relatie met de kerk - vanwege de beeldbepalende ligging - vanwege de typologie (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510966
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen (1)

Hervormde pastorie
5
Recensie door: ()
Ik heb er jaren als kind mogen komen, omdat ook de toenmalige kinderen van Dominee Bos op de Christelijke School in Roswinkel zaten. Het zou heel heel erg zonde zijn als zo`n oud gebouw zou vergaan, gelukkig is het nu een monumet zodat hij voor eeuwig bestaan kan blijven.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde pastorie in Roswinkel

Hervormde kerk

Stad 24
Roswinkel (Gemeente Emmen)
Ned.Herv.Kerk. Schip van 1759, toren uit 1853. Inventaris: preekstoel uit 1662. Memoriebord uit 1759. Klokkenstoel met klok van een anonieme..

Boerderij in neo-renaissancestijl

Roswinkelerstraat 82
Roswinkel (Gemeente Emmen)
Inleiding Boerderij van ca. 1915 in neo-renaissance stijl, met enkele Nieuwe Kunst kenmerken, deel uitmakend van en karakteristiek voor de ..

Grenszicht

Hoofdkanaal WZ 109
Emmer Compascuum (Gemeente Emmen)
Achtkante korenmolen daterend plm 1840, markant gelegen in het landschap. In 1974 gerestaureerd. Inwendig geheel compleet en uitgerust met 2..

Sint-Willehaduskerk

Hoofdkanaal OZ 83
Emmer Compascuum (Gemeente Emmen)
Inleiding Rooms Katholieke kerk "H. Willehadus" gebouwd in 1923 in opdracht van het kerkbestuur van de H. Willehadusparochie (voorzitter pa..

Sluiswachterswoning Voorm. sluiswachterswoning in eclectische stijl

Munnekemoer Oost 4
Ter Apel (Gemeente Vlagtwedde)
Inleiding Voormalige SLUISWACHTERSWONING bij schutsluis (8e Verlaat) in het Ter Apelkanaal. De sluis is dusdanig op onderdelen vernieuwd da..

Kaart & Routeplanner