Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Paix La Paix in Nieuw Amsterdam

Woonhuis

Zijtak WZ 142
7833BH Nieuw Amsterdam (gemeente Emmen)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1885 1885 ca. 1885


Beschrijving van Paix La Paix

Inleiding Woonhuis La Paix is gebouw rond 1885. Het was het huis van de vervener Dommers, de directeur van de Drentse Landontginning Maatschappij. Omschrijving Woning opgetrokken in deels gepleisterde baksteen met een voorbouw van twee bouwlagen en een aanbouw van één laag, beide onder met muldenpannen gedekt zadeldak, bij de aanbouw afgewolfd. Rondom een gootlijst op klossen. De voorbouw heeft een horizontale tweedeling met op de begane grond een natuurstenen plint en een gepleisterd blokverband en op de verdieping, gescheiden door een waterlijst, schoonmetselwerk. Hoekpilasters over de volle hoogte. De voorgevel heeft een geheel gepleisterde middenrisaliet onder een steekkap. De entree bestaat uit een dubbel paneeldeur met sierrooster en een bovenlicht met lantaarn, het geheel in een portaal met verkropte kroonlijst. Boven het portaal een nis met "La Paix". Op de verdieping twee gekoppelde vensters met rondboog bovenlichten, onder een meebuigende profiellijst. Op de begane grond aan weerszijden van de risaliet twee dubbele glasdeuren met bovenlicht. Op de verdieping tweemaal twee T-vensters. De linkerzijgevel heeft op de begane grond twee gekoppelde venster met bovenlicht in een geprofileerde lijst. Op de verdieping een aedicula met twee gekoppelde T-vensters. In de geveltop twee gekoppelde keperboog vensters met één keperboog bovenlicht. De rechterzijgevel heeft op de begane grond dubbele openslaande glasdeuren met en bovenlicht. Sporen doen vermoeden dat hier de veranda is verwijderd, het bordes is nog aanwezig. Op de verdieping een aedicula met eveneens dubbele glasdeuren, wsl. had de veranda een balkon. In de geveltop twee gekoppelde keperboog vensters met één keperboog bovenlicht. De aanbouw is aanmerkelijk soberder uitgevoerd. Eén zijgevel heeft een moderne aanbouw onder platdak gekregen. In de originele zijgevel tweemaal twee gekoppelde vensters met bovenlicht. De achtergevel heeft eveneens een moderne aanbouw. Onder het wolfeind twee rechtgesloten zesruits dubbele draairamen met segmentboogvormige strek. Interieur De indeling is grotendeels bewaard gebleven met in enkele vertrekken de originele detaillering in de vorm van lambriseringen en schouwen. Waardering Woonhuis van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - in verband met de industriele ontwikkeling van de streek - vanwege de beeldbepalende ligging - vanwege de typologie - vanwege de kwaliteit van het ontwerp - vanwege de gaafheid en de zeldzaamheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510965
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Landhuis La Paix

La Paix is de naam van een landhuis in het Drentse Nieuw-Amsterdam, gelegen aan Stieltjeskanaal WZ 142. La Paix is een rijksmonument.[1]

Het landhuis werd in 1874 gebouwd in eclectische stijl in opdracht van Drentsche Landontginning Maatschappij. De eerste bewoners waren Lodewijk Dommers met zijn moeder Carolina Franscisca La Paix en zijn drie zussen.[2] Dommers was administrateur en zaakwaarnemer bij de DLM.[3]

Landhuis La Paix is gelegen aan de kruising van het Stieltjeskanaal en het Dommerskanaal.

Literatuurverwijzingen

  1. Onbekende auteur (2008). Woonhuis 'La Paix': Zijtak WZ 142 Nieuw-Amsterdam. Verkregen op 01-07-2008 via deze link[dode link].
  2. Foorthuis, W.R., Brood, P. (2002). Drenthe. Gids voor cultuur en landschap. Bedum: De Ploeg. ISBN 9052942420
  3. Website Encyclopedie Drenthe Online. Dommers, Lodewijk Bernardus Johannes. Verkregen op 24-11-2007 via deze link.

Monumenten in de buurt van Paix La Paix in Nieuw Amsterdam

Hervormde kerk en orgel

Vaart ZZ 86
Nieuw Amsterdam (Gemeente Emmen)
Inleiding NH kerk naar ontwerp van H.L. Winters van 1873. Eerste steen gelegd 21 april 1873. Luidklok gegoten door A.H. van Bergen 1876 (He..

Postkantoor met woning

Vaart ZZ 66
Nieuw Amsterdam (Gemeente Emmen)
Inleiding Op 10 feb. 1908 kreeg rijksbouwmeester C.H. Peters te 's Gravenhage vergunning voor het bouwen van een postgebouw te Nieuw-Amster..

Noorderkerk

Vaart NZ 139
Nieuw Amsterdam (Gemeente Emmen)
Inleiding Kerk gebouwd in 1925 in opdracht van de Kerkeraad der Gereformeerde Kerk te Nieuw-Amsterdam, naar ontwerp van W. van Straten met ..

Nooitgedacht

Industrieweg 15
Veenoord (Gemeente Emmen)
Molen "Nooitgedagt". Achtkante stellingmolen, herbouwd in 1916.

Boerderij met achterbaander, twee schuren, stookhok en grotendeels bestraat erf

Nieuw-Amsterdamseweg 7
Schoonebeek (Gemeente Emmen)
19e eeuws boerderijcomplex bestaande uit boerderij met achterbaander, twee schuren, stookhok en grotendeels bestraat erf. Het aan de linkerz..

Kaart & Routeplanner

Route naar Paix La Paix in Nieuw Amsterdam

Foto's (1)