Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk en orgel in Nieuw Amsterdam

Kerkelijk Gebouw

Vaart ZZ 86
7833AD Nieuw Amsterdam (gemeente Emmen)
Drenthe

Bouwjaar: 1873 1902 (orgel) eind jaren 50 (verb.)
Architect: H.C. Winters Van Dam & Zn. (orgel) E. Bos (eind jaren 50) Winters 1873 H.C. Winters Van Dam & Zn. (orgel) E. Bos (eind jaren 50)


Beschrijving van Hervormde kerk en orgel

Inleiding NH kerk naar ontwerp van H.L. Winters van 1873. Eerste steen gelegd 21 april 1873. Luidklok gegoten door A.H. van Bergen 1876 (Heiligerlee). Nieuw gebouwd portaal. Kerk is beschermd vanweg het orgel, gebouwd in 1902 door fa. L. van Dam & Zn. te Leeuwarden. De kosterwoning dateert van 1933 en is naar ontwerp van architect H. Salomons. De kerk zelf is eind jaren '50 verbouwd door E. Bos uit Nieuw-Amsterdam. De banken, het entreeportaal en het glas-in-lood zijn hierbij vernieuwd. Omschrijving Zaalkerk (mogelijk oorspronkelijk waterstaatskerk) van vijf travee├źn opgetrokken in gepleisterd metselwerk. Aan achterzijde afgewolfd zadeldak met OH pannen gedekt. Houten spits. Voorgevel deels schoon metselwerk. Entree in latere aanbouw. Roosvenster boven de entree. Zijgevels met schijnvoegen in blokverband. Op de traveescheidingen pilasters. Per travee een rondboogvenster. Interieur Tongewelf, gemoderniseerd interieur. Orgelbalkon op composiete zuilen. Orgel Orgel op balkon tegenover de preekstoel. Balkon en orgel zijn de enige elementen die resteren van het oorspronkelijke interieur. De klaviatuur bevindt zich vanuit de kerk gezien in de rechter zijwand. De kas is een van de varianten van een door Van Dam tussen 1870 en 1910 toegepast frontschema. De inwendige structuur is zo als gebruikelijk, op de grond bevindt zich de magazijnbalk met scheppers, daarboven het walsraam en vervolgens de windlade. De windlade heeft een chromatische indeling in twee segmenten. Vanuit de kerk gezien is de canceldeling C t/m d0/g3 t/m ds0. De balg wordt momenteel gevoed door middel van een ventilator. Deze staat in een dubbele dempkist achter de orgelkas. Waardering NH kerk van cultuurhistorisch belang: - vanwege het orgel (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510963
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde kerk en orgel in Nieuw Amsterdam

Postkantoor met woning

Vaart ZZ 66
Nieuw Amsterdam (Gemeente Emmen)
Inleiding Op 10 feb. 1908 kreeg rijksbouwmeester C.H. Peters te 's Gravenhage vergunning voor het bouwen van een postgebouw te Nieuw-Amster..

Noorderkerk

Vaart NZ 139
Nieuw Amsterdam (Gemeente Emmen)
Inleiding Kerk gebouwd in 1925 in opdracht van de Kerkeraad der Gereformeerde Kerk te Nieuw-Amsterdam, naar ontwerp van W. van Straten met ..

Nooitgedacht

Industrieweg 15
Veenoord (Gemeente Emmen)
Molen "Nooitgedagt". Achtkante stellingmolen, herbouwd in 1916.

Paix La Paix

Zijtak WZ 142
Nieuw Amsterdam (Gemeente Emmen)
Inleiding Woonhuis La Paix is gebouw rond 1885. Het was het huis van de vervener Dommers, de directeur van de Drentse Landontginning Maatsc..

Boerderij met achterbaander en aangebouwde bijschuur

De Lichtenburg 7
Dalerveen (Gemeente Coevorden)
Boerderij met achterbaander en aangebouwde bijschuur. Op deurkalf in zijgevel 1712; de kern van het gebouw ouder.

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde kerk en orgel in Nieuw Amsterdam

Foto's (1)