Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Noorderkerk in Nieuw Amsterdam

Kerkelijk Gebouw

Vaart NZ 139
7833HH Nieuw Amsterdam (gemeente Emmen)
Drenthe

Bouwjaar: 1925 eind jaren 50 (verb. vergaderlokalen) 1976 (herb. pastorie)
Architect: W. van Straten A. Rotmensen (1976) Straaten 1925 W. van Straten A. Rotmensen (1976)


Beschrijving van Noorderkerk

Inleiding Kerk gebouwd in 1925 in opdracht van de Kerkeraad der Gereformeerde Kerk te Nieuw-Amsterdam, naar ontwerp van W. van Straten met invloed van de Amsterdamse School. In de achtergevel is materiaal van de oude kerk hergebruikt. Het interieur verkeert in oorspronkelijke staat. Opvallend is de typologie van de kerk die de ruimtewerking heeft van een centraalbouw. Eind jaren '50 zijn de vergaderlokalen verbouwd door architectenbureau Gebr. Blaauw uit Emmen. In 1976 is de bestaande pastorie gesloopt, op het naastliggende perceel is de nieuwe gebouwd (perceel 7878), naar ontwerp van architect A. Rotmensen uit Schoonebeek in landschappelijke villastijl. De bescherming betreft het hoofdvolume, het interieur en de oorspronkelijke geveldetaillering. Omschrijving Kruiskerk met dubbel transept en uitgebouwde consistorie, opgetrokken in baksteen, onder paraboolvormige zadeldaken gedekt met OH-pannen. De kerk heeft een plint met donkere bakstenen speklagen. De gootlijsten zijn om de hoeken gezet van de kopgevels. Op de viering een diagonaal geplaatste dakruiter; een taps toelopende houten opbouw met een spits tentdak met paraboolvormig gebogen dakschilden, bekroond met een spits. De voorgevel en de kopgevels van het transept hebben aan de zijkanten steunberen die aansluiten op de kromming van het dakvlak, waardoor de gevels in hun totaal paraboolvormig lijken te zijn. De voorgevel heeft een risalerende entreepartij met stoep, daarin drie dubbele opgeklampte deuren, de middelste breder. De spleetvormige bovenlichten met glas- in-lood zijn van de deuren gescheiden door een fries van staand metselwerk over de volle breedte van de risaliet. Boven de waterlijst van de risaliet een gevelsteen gevat in decoratief metselwerk met: "Onze hulpe is in de naam des heeren. Psalm 124 vs 8". Boven de risaliet zeven vensters gescheiden door bakstenen muurdammen, tesamen een parabool vormend. In de geveltop een sluitsteen van decoratief metselwerk. De kopgevels van de transeptarmen hebben drie gekoppelde vensters met daarboven een paraboolvormige drielicht van door muurdammen gescheiden vensters. Alle vensters met glas-in-lood. In de geveltop een sluitsteen van decoratief metselwerk. In de zijgevels van het schip drie gekoppelde paraboolvormige vensters. De gevels van de consistorie zijn gewijzigd. InterieurDe afwerking van interieur is in Amsterdamse School stijl. Met schroten afgetimmerde dakstoel. Houten lambriseringen, balkon met overnaadse delen, betegelde preekstoel. Originele banken in origineel visgraatvormig bankenplan. Waardering Geref. kerk van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de beeldbepalende ligging - de typologie - de kwaliteit van het ontwerp - de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510962
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Noorderkerk
De Noorderkerk vanuit het zuidoosten (2012)
De Noorderkerk vanuit het zuidoosten (2012)
Plaats Nieuw-Amsterdam, Drenthe
Denominatie protestants
Coördinaten 52° 43′ NB, 6° 52′ OL
Gebouwd in 1925
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  510962
Architectuur
Architect(en) W. van Straten (1887-1972)
Bouwmateriaal baksteen
Stijlperiode Amsterdamse School
Toren 23 m
Interieur
Orgel 1925, Standaart, Schiedam
Zitplaatsen 624 (504 + 120)
Het interieur van de kerk, gezien vanaf het balkon (2012)
Het interieur van de kerk, gezien vanaf het balkon (2012)
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Noorderkerk is een protestantse zaalkerk in Nieuw-Amsterdam, een dorp in het zuidwesten van de Drentse gemeente Emmen. De in de stijl van de Amsterdamse School gebouwde kerk is aangewezen als rijksmonument.

Beschrijving

De kerk, die aan de oostzijde van het dorp aan de Vaart NZ staat, werd in 1925 gebouwd in opdracht van de toenmalige Kerkeraad der Gereformeerde Kerk van Nieuw-Amsterdam, ter vervanging van een ouder kerkgebouw op dezelfde locatie. Het ontwerp was van de hand van de architect W. van Straten (1887-1972), die koos voor een gebouw in de stijl van de Amsterdamse School met typologische kenmerken van de centraalbouw. De bouw van de kerk, die op 17 december 1925 werd ingewijd, kostte destijds ruim 50.000 gulden.[1]

Exterieur

De oostelijke zijgevel (2012)

De Noorderkerk is een in baksteen uitgevoerde kruiskerk met twee dwarsbeuken en aan de achterzijde een consistorie. Het gebouw wordt gedekt door paraboolvormige zadeldaken, belegd met Oude Holle dakpannen. Op de kruising is diagonaal een houten dakruiter geplaatst, een taps toelopende constructie met een tentdak, gebogen dakschilden en een spits. De nok van het zadeldak bevindt zich op 14 meter hoogte, de top van de spits is 23 meter hoog.

De zes meter hoge buitenmuren van de kerk zijn opgetrokken op een plint met speklagen van donkere bakstenen. Zowel de voorgevel als de kopgevels van de dwarsbeuken zijn voorzien van steunberen met dezelfde kromming als het dakvlak, wat de indruk wekt dat die gevels geheel paraboolvormig zijn.

De voorgevel van de kerk heeft een risalerende ingangspartij, waarin drie dubbele opgeklampte deuren zijn aangebracht, de middelste iets breder. Daarboven bevinden zich spleetvormige bovenlichten, uitgevoerd in glas in lood. Deze worden van de toegangsdeuren gescheiden door een gemetselde fries, die even breed is als de risaliet. Boven de waterlijst van de risaliet is een gevelsteen geplaatst, met daarin de tekst Onze hulpe is in de naam des Heeren. Psalm 124 vs 8. Hoger in de voorgevel bevinden zich zeven door bakstenen penanten van elkaar gescheiden vensters, die samen een paraboolvormig uiterlijk hebben. In de top van de voorgevel is een in metselwerk uitgevoerde sluitsteen geplaatst. In de kopgevels van de dwarsbeuken, die worden afgesloten door identieke sluitstenen, zijn op de begane grond drie gekoppelde vensters aangebracht. Daarboven bevinden zich drie hogere vensters in paraboolvorm. Alle vensters zijn voorzien van glas in lood. In de achtergevel is materiaal verwerkt dat afkomstig is van de voorganger van de Noorderkerk. De consistorie is eind jaren vijftig van de twintigste eeuw verbouwd.

Interieur

Het interieur van de Noorderkerk, dat nagenoeg in oorspronkelijke staat verkeert, is eveneens vormgegeven in de stijl van de Amsterdamse school. De zaal heeft een met schroten afgetimmerde dakstoel en is voorzien van houten lambriseringen. De houten banken op de begane grond bieden plaats aan 504 bezoekers. Ze zijn in een visgraatvormig patroon rondom de stenen kansel geplaatst. Deze bestaat uit zeven kolommen en is bekleed met tegels in dezelfde kleuren als de glas-in-loodramen in de buitenmuren, doch in omgekeerde volgorde. Boven de ingang van de zaal bevindt zich een balkon met 120 zitplaatsen, waarvan de betimmering overnaads is uitgevoerd. Het orgel van de kerk, dat ook uit 1925 dateert en werd geschonken door een plaatselijke familie, is gebouwd door de firma Standaart uit Schiedam.[2] Boven de orgelpijpen zijn figuratieve versieringen aangebracht, die verwijzen naar de tekst van Psalm 150.[3]

De kerk, waarvan "het hoofdvolume, het interieur en de oorspronkelijke geveldetaillering" zijn beschermd, is aangewezen als rijksmonument vanwege "de beeldbepalende ligging, de typologie, de kwaliteit van het ontwerp en de gaafheid".

In 1976 is de oorspronkelijke pastorie van de kerk gesloopt en vervangen door een nieuw pand in landschappelijke villastijl, direct ten oosten van de kerk.

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Noorderkerk in Nieuw Amsterdam

Hervormde kerk en orgel

Vaart ZZ 86
Nieuw Amsterdam (Gemeente Emmen)
Inleiding NH kerk naar ontwerp van H.L. Winters van 1873. Eerste steen gelegd 21 april 1873. Luidklok gegoten door A.H. van Bergen 1876 (He..

Postkantoor met woning

Vaart ZZ 66
Nieuw Amsterdam (Gemeente Emmen)
Inleiding Op 10 feb. 1908 kreeg rijksbouwmeester C.H. Peters te 's Gravenhage vergunning voor het bouwen van een postgebouw te Nieuw-Amster..

Paix La Paix

Zijtak WZ 142
Nieuw Amsterdam (Gemeente Emmen)
Inleiding Woonhuis La Paix is gebouw rond 1885. Het was het huis van de vervener Dommers, de directeur van de Drentse Landontginning Maatsc..

Nooitgedacht

Industrieweg 15
Veenoord (Gemeente Emmen)
Molen "Nooitgedagt". Achtkante stellingmolen, herbouwd in 1916.

Directeurswoning van de N.V. Friesche Veen Maatschappij

Havenstraat 2
Erica (Gemeente Emmen)
Inleiding Voormalige DIRECTEURSWONING van de N.V. Friesche Veen Maatschappij, vermoedelijk gebouwd omstreeks 1900 in Eclectische stijl. Op..

Kaart & Routeplanner

Route naar Noorderkerk in Nieuw Amsterdam

Foto's (3)