Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande woning van één bouwlaag met dwarsvolume over twee bouwlagen en aanbouw in Klazienaveen

Woonhuis

Mr. Ovingstraat 1
7891BR Klazienaveen (gemeente Emmen)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1930


Beschrijving van Vrijstaande woning van één bouwlaag met dwarsvolume over twee bouwlagen en aanbouw

Inleiding Woning van rond 1930 gebouwd in relatie met Purit. De woning is recent gerenoveerd. De kozijnen hebben een nieuw kleurenschema gekregen en zijn behangen met luiken. Omschrijving Vrijstaande woning opgetrokken in baksteen over één bouwlaag met dwarsvolume over twee bouwlagen en aanbouw, alle drie onder zadeldak gedekt met OH pannen, de hoofdkap licht uitzwenkend aan de onderzijde. Op de nokeinden drie gemetselde schoorstenen. Vlechtwerk en tandlijst in de geveltoppen. Alle gevelopeningen met hanekammen. De vensters op de begane grond hebben glas-in-lood in de bovenlichten. Centraal in de voorgevel de entree in een rondboog portiek; een paneeldeur met halfrond bovenlicht. Aan weerszijden van de entree een kruisvenster. Boven de entree een loggia met bewerkte balustrade. Terugliggend twee zesruits balkondeuren. Aan weerszijden een zesruits venster. In de geveltop een staand ovaal venster, gevat in decoratief metselwerk. In de linkerzijgevel een erker voor het dwarsvolume op de verdieping uitlopend in de opengewerkte balustrade van het balkon. In de erker een meegeknikt tiendelig kozijn. Dubbele balkondeuren en twee zesruits vensters, onderling gescheiden door gemetselde kolommen, op de verdieping. Aan weerszijden van de erker een zesdelig kruisvenster. In de dakschilden een dakkapel onder een lessenaardak met twee liggende zesruits draairamen. In de achtergevel rechtsonder een grote pui. Hierin centraal openslaande glasdeuren met een rondgebogen bovendorpel, geflankeerd door lagere eenruits vensters, de drie puidelen hebben een bovenlicht. Links een drielicht venster met bovenlichten. Onder dit venster drie kelderramen. Tussen beide vensterpartijen twee kleine vensters. Op de verdieping centraal een driehoekig erkertje met twee negenruits vensters, op een console van uitkragend metselwerk. Aan weerszijde een zesruits venster. In de geveltop een ovaal venster als in de voorgevel. In de gevel van de uitbouw een klein venster en een deur. In de rechterzijgevel links een kruiskozijn als in de voorgevel. Rechts in de oksel met de uitbouw een deur. In het dakschild een dakkapel van genoemd type. Op de verdieping van het dwarsvolume drie hoog opgaande sleufvormige traplichten met glas-in-lood. Waardering Woonhuis van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als karakteristiek voor het verdichtingspatroon - vanwege de relatie met de Purit fabriek - vanwege de beeldbepalende ligging - vanwege de kwaliteit van het ontwerp (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510960
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande woning van één bouwlaag met dwarsvolume over twee bouwlagen en aanbouw in Klazienaveen

Terrein met overblijfselen van een houten weg

Herenstreek
Nieuw Dordrecht (Gemeente Emmen)
Terrein waarin overblijfselen van een houten weg. Datering: Neolithicum.

Sint-Anthoniuskerk Voorm. Sint-Anthoniuskerk (tot 1969, sinds 1990 woonhuis)

Hogeweg 50
Zwartemeer (Gemeente Emmen)
Inleiding Neo-gotisch kerkgebouw uit 1921 gebouwd door Johannes Sluymer uit Enschede. De kerk heeft inmiddels de oorspronkelijke functie ve..

Sint-Anthoniuskerk Voorm. Sint-Anthoniuskerk, pastorie

Kamerlingswijk WZ 136
Zwartemeer (Gemeente Emmen)
Inleiding Pastorie behorend bij de kerk. Gebouwd door Johannes Sluymer in 1921 in een neo-gotische stijl. De bescherming omvat het oorspron..

Grenskantoor Voorm. grenskantoor

Eemslandweg 133
Zwartemeer (Gemeente Emmen)
Inleiding Grenskantoor gebouwd te Barger-Oosterveen in 1904 in opdracht van Jhr. J. Hora van Holthe tot Ichten. In de jaren '60 is de wonin..

O.L.V. Onbevlekt Ontvangen

Kerkweg 124
Erica (Gemeente Emmen)
Inleiding R.K. kerk Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen, gebouwd in 1933. In mei 1931 vroeg het Roomsch Kath. Kerkbestuur van Erica vergun..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaande woning van één bouwlaag met dwarsvolume over twee bouwlagen en aanbouw in Klazienaveen