Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voorm. smederij in Emmer Compascuum

Nijverheid Industrie

Kanaal B ZZ 228
7881NM Emmer Compascuum (gemeente Emmen)
Drenthe

Bouwjaar: 1914 1920 (woning/winkel)


Beschrijving van Voorm. smederij

Inleiding Smederij, gebouwd in 1914 door H. Hesseling. In 1920 is een woning met winkel aangebouwd. Erfbeplanting met keibestrating. In 1990 was de inventaris nog aanwezig. Omschrijving De smederij is opgetrokken in baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond onder met friese pannen gedekt zadeldak. De tuitgevel aan de straatzijde heeft bakstenen sierwerk in de topgevel. Langs de rand een klimmend keperfries van pleisterwerk. In de straatgevel een inrijdeur met meerruits bovenlicht. De inrit bestaat uit twee gepaneelde glasdeuren met zestienruits roedenverdeling, in het midden vierkant, langs de randen smaller. Aan weerszijden van de inrit een ijzeren venster met segmentboog. Het venster is negenruits met een vijfruits bovenlicht met straalsgewijze roedenverdeling. Boven de inrit een zolderdeur met aan weerszijden zeslobbige roosvensters. In de zijgevel (O) vijf ijzeren vensters als in de straat gevel. In de achtergevel rechts een ijzeren venster en in de geveltop twee roosvensters als aan de voorzijde. Verder een aanbouw onder lessenaardak. De woning met winkel is opgetrokken in baksteen met een plint vanaf een rechthoekige plattegrond onder een met pannen gedekt afgeknot schilddak. Alle gevelopeningen zijn afgesloten door een latei met sierreliƫfs. Het winkeldeel is gevat in een pilasterstelling van uitgemetselde baksteen met basementen en kapitelen van pleisterwerk. Aan de straatzijde centraal de entree; een glasdeur met gebogen roeden en bovenlicht. Aan weerszijden een grote winkelruit met bovenlicht. Boven de entree een dakkapel met dubbele zolderdeur en balkon. In de linkerzijgevel heeft de winkel een even grote etalageruit als in de voorgevel. Verder drie schuifvensters en een verbindingsmuurtje met de smederij. In de rechterzijgevel heeft de etalage de halve breedte van de voorzijde. Verder respectievelijk een schuifvenster, een venster ter grootte van het bovenlicht van het schuifvenster, een wc-raampje en ten slotte nog een schuifvenster. Waardering Smederij en woning met smederij van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - in de ontwikkeling van kleinschalige industrie (industrieel archeologische waarde) - vanwege de beeldbepalende ligging - vanwege de typologie - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510958
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voorm. smederij in Emmer Compascuum

Sint-Willehaduskerk

Hoofdkanaal OZ 83
Emmer Compascuum (Gemeente Emmen)
Inleiding Rooms Katholieke kerk "H. Willehadus" gebouwd in 1923 in opdracht van het kerkbestuur van de H. Willehadusparochie (voorzitter pa..

Boerderij in neo-renaissancestijl

Roswinkelerstraat 82
Roswinkel (Gemeente Emmen)
Inleiding Boerderij van ca. 1915 in neo-renaissance stijl, met enkele Nieuwe Kunst kenmerken, deel uitmakend van en karakteristiek voor de ..

Grenszicht

Hoofdkanaal WZ 109
Emmer Compascuum (Gemeente Emmen)
Achtkante korenmolen daterend plm 1840, markant gelegen in het landschap. In 1974 gerestaureerd. Inwendig geheel compleet en uitgerust met 2..

Hervormde pastorie

Stad 16
Roswinkel (Gemeente Emmen)
Inleiding Pastorie in Eclectische trant uit 1887. Aanbouw aan noordoostzijde. Achtergevelopeningen gewijzigd met moderne kozijnen. Balkon v..

Hervormde kerk

Stad 24
Roswinkel (Gemeente Emmen)
Ned.Herv.Kerk. Schip van 1759, toren uit 1853. Inventaris: preekstoel uit 1662. Memoriebord uit 1759. Klokkenstoel met klok van een anonieme..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voorm. smederij in Emmer Compascuum