Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij neigend naar het landherentype in Emmen

Boerderij

Westenesscherstraat 50
7814TA Emmen
Drenthe

Bouwjaar: 1915 1991 (verb.)
Architect: J. Daanje Daanje 1915 J. Daanje


Beschrijving van Boerderij neigend naar het landherentype

Inleiding Boerderij gebouwd in 1915 in opdracht van J. Horring, getekend door J. Daanje uit Emmen. Opvallend is de bijzonder rijke detaillering van met name het woongedeelte van de boerderij. De boerderij is beeldbepalend gelegen aan de Brink. In 1991 is het bedrijfsgedeelte gedeeltelijk veranderd in kantoorruimte. De baander is hierbij dichtgezet met een glaspui. De bescherming betreft het exterieur. Omschrijving Boerderij neigend naar het landherentype, opgetrokken in baksteen. Het woongedeelte heeft één bouwlaag op een zandstenen plint onder een met Lucas IJsbrand gedekt schilddak. Op de nokeinden schoorstenen met versierde kappen. Onder de gootlijst een bijzondere kroonlijst met een vakverdeling d.m.v. groeven. De vakken hebben schijnvoegen in een fijn verband. Alle schuifvensters zijn rechtgesloten onder een segmentboog met sluit- en aanzetstenen en met rolwerk en een medaillon in de boogtrommel. Centraal in de symmetrische voorgevel (Z) een hoger opgaande risaliet onder platdak met eenzelfde kroonlijst, bovendien met gietijzeren crète. Op de begane grond een teruggelegen dubbele paneeldeur met sierroosters tussen overhoekse pilasters met diamantkoppen en cannelures. Op de verdieping een balkon. Aan weerszijden van de middenpartij twee schuifvensters. In beide zijgevels van het woongedeelte vier schuifvensters, sommige T-vormig. De kap van het bedrijfsgedeelte is met hollandse pannen gedekt en heeft een piron. In de rechterzijgevel (O) de dichtgezette overhoekse baander en vier gietijzeren stalramen, met facet-roedenverdeling. De linkerzijgevel (N) heeft een krimp met schuifvensters, voorts gietijzeren stalramen. De bedrijfsgevel, met wolfeind en vlechtwerk onder de gootlijst, heeft links een grote en rechts van het midden een kleine inrit. Ertussen een opgeklampte loopdeur met tweeruits bovenlicht en een stalraam, geheel rechts twee opgeklampte loopdeuren. Onder het wolfeind drie stalramen. Interieur De indeling van het interieur van het woongedeelte is gehandhaafd. Het bedrijfsgedeelte is gewijzigd tot kantoor. Waardering Voormalig boerderij van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als karakteristiek voor het verdichtingspatroon rond de brink - vanwege de beeldbepalende ligging in een gebied van bijzondere waarde - vanwege de typologie - vanwege de rijke architectonische vormgeving - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510956
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij neigend naar het landherentype in Emmen

Dubbele hallenhuisboerderij

Westenesscherstraat 88
Emmen
18e eeuwse met riet gedekte boerderij, waarvan de twee woningen tussen de beide bedrijfsgedeelten liggen.

Boerderij met achterbaander, dwarsgeplaatst woonhuis, schuur met schaapskooi, bakhuis met varkensstal en kleine schuur

Heirweg 4
Emmen
Mooi gelegen 19e eeuws boerderijcomplex bestaande uit hoofdgebouw met achterbaander en dwarsgeplaatst woonhuis, in aanleg nog 18e eeuwse sch..

Boerderij met achterbaander onder rieten wolfsdak en bijschuur onder rieten schilddak

Heirweg 6
Emmen
Aantrekkelijk gelegen 19e-eeuws BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit hoofdgebouw en in aanleg nog 18e-eeuwse gedeeltelijk vernieuwde grote bijschu..

Terrein met hunebed D44

Westenesscherstraat
Westenesch (Gemeente Emmen)
Terrein waarin het hunebed D 44. Datering: Neolithicum. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage A.)

Terrein met hunebed D43

bij Noordeind 21 Noordeind 21 2 bij Noordeind 21
Emmen
Terrein waarin het hunebed D 43. Datering: Neolithicum.

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij neigend naar het landherentype in Emmen