Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rijks Landbouw Winterschool Voorm. Rijks Landbouw Winterschool in Emmen

Gebouw

Stationsstraat 3
7811GG Emmen
Drenthe

Bouwjaar: 1917


Beschrijving van Rijks Landbouw Winterschool Voorm. Rijks Landbouw Winterschool

Inleiding Schoolgebouw uit 1917. Gebouwd als Rijks Landbouw Winterschool. Thans in gebruik als Open Leer Centrum, waarvoor het interieur van de lokalen is gemoderniseerd. De bescherming betreft het exterieur van de school, de hoofdindeling en het trappenhuis met glas-in-lood ramen. Omschrijving School opgetrokken in baksteen over twee bouwlagen onder met bouletpannen gedekt schilddak met schoorstenen op de nokeinden. De school is gedeeltelijk onderkelderd. Onder de gootlijst op klossen een fries van uitkragend metselwerk. Alle vensters hebben kruiskozijnen met in het raamhout een zesruits roedenverdeling. Boven de vensters strekken. De vensters zijn in verticale spaarvelden over beide verdiepingen gevat, met op de verdiepingscheiding decoratief metselwerk. De voorgevel (N) heeft een middenrisaliet onder een steekkap met dakkapel. Centraal de entree met stoep in een rondgebogen portiek, met sluitsteen en negblokken. Entree met zijlichten (melkmeisje) en rondgebogen bovenlicht met straalgewijs aangebracht glas-in-lood. In de sluitsteen het jaartal. Boven de portiek een gevelsteen met "R.L.W. school". Op de verdieping een zesdelig kruiskozijn. Aan weerszijden, op beide verdiepingen één kruiskozijn. In de gevelvlakken aan weerszijden van de risaliet op beide verdiepingen twee kruiskozijnen. In beide zijgevels aan de zuidzijde vier verticaal gekoppelde kruisvensters, waaronder twee kelderramen. Aan de achterzijde centraal trappenhuisvensters met glas-in-lood. Aan weerszijden op beide verdiepingen drie hoge smalle vensters onder een gekoppeld vierruits drielichtvenster voor de toiletten. Aan weerszijden daarvan op beide verdiepingen twee kruiskozijnen, behalve links waar een entree met gekoppeld venster en stoep zijn gebouwd. Interieur De indeling van de school is gehandhaafd. Het entreeportaal, de hal en het trappenhuis zijn ongewijzigd. Het interieur van de lokalen is gemoderniseerd met verlaagde plafond e.d. Waardering School van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - in de verstedelijking van Emmen en de daarmee gepaard gaande ontwikkeling van onderwijs en scholenbouw - vanwege de beeldbepalende ligging - vanwege de typologie - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510955
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rijks Landbouw Winterschool Voorm. Rijks Landbouw Winterschool in Emmen

Lindenhof De Lindenhof

Hoofdstraat 26
Emmen
Inleiding Landhuis gebouwd ca. 1935, in opdracht van R. Zegering Hadders uit Emmen naar ontwerp van Ir. Daan Jansen en B. Bos architecten u..

Hospershuis 't Hospershuis (deel van Dierenpark Emmen)

Hoofdstraat 24
Emmen
Inleiding Villa "'t Hosperhuis" is in 1934 als woning gebouwd voor de arts J.R. Hospers, naar ontwerp van J. van Ess uit Emmen of Kruger ui..

Grote of Pancratiuskerk, toren

Schoolstraat 5
Emmen
Zware romaanse toren van de Ned.Herv.Kerk, beneden van behakte granietblokken en daarboven grote baksteen, ten dele ommanteld. Klokkenstoel ..

Hervormde kerk (Mariakerk)

Schoolstraat 5
Emmen
Inleiding Nederlands Hervormde kerk uit 1856, neigend naar waterstaatsstijl. Oudere romaanse toren van ca. 1200 (mon.nr.: 14958) ten dele o..

Kantongerecht

Hoofdstraat 6
Emmen
Kantongerecht. Laag gebouw uit omstreeks 1840 met zuilenportiek.

Kaart & Routeplanner