Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis/winkel in de stijl van een krimpenboerderij in Emmen

Gebouw

Oude Zuidbargerstraat 6
7812AV Emmen
Drenthe

Bouwjaar: 1920
Architect: H. Scholten Scholten 1920 H. Scholten


Beschrijving van Woonhuis/winkel in de stijl van een krimpenboerderij

Inleiding Woonhuis annex winkel gebouwd in 1920, in opdracht van rijwielhandelaar M. de Jong, naar ontwerp van H. Scholten uit Noordbarge. Het pand heeft de hoofdvorm van een kleine boerderij. Aan de achterzijde is een nieuwe houten schuur aangebouwd. De forse dakkapellen zijn van recente datum. Aanbouw en dakkapellen zijn voor bescherming van ondergeschikt belang. De bescherming betreft het hoofdvolume zonder aanbouw en de oorspronkelijke detaillering van de gevels. Omschrijving Woonhuis/winkel opgetrokken met de typologie van een boerderij van het krimpentype, in baksteen met een trasraam onder een met friese pannen gedekt schilddak. Op de nokeinden schoorstenen. In het woongedeelte links overhoeks de winkel. De winkelpui is gevat in een gemetselde pilasterstelling met gepleisterde plint en architraaf. Grote etalageruit met in het zesruits bovenlicht twee gebogen roeden. Keramische raamdorpelstenen. Centraal in de voorgevel de toegang tot de winkel; een glasdeur met een zesruits bovenlicht. Rechts van de winkelpui twee schuifvensters met zesruits bovenlicht. De dakkapel onder platdak met laaddeuren doorbreekt de gootlijst en de met gepleisterde banden gesuggereerde kroonlijst. In de linkerzijgevel vanaf rechts een smalle etalageruit in pilasterstelling, in de kopgevel van de krimp een deur naar de werkplaats, drie schuifvensters en een stalraam in de werkplaatsgevel. In het dakvlak een recente dakkapel onder platdak. In de rechterzijgevel geheel links één en rechts vier schuifvensters als aan de voorzijde. Waardering Woonhuis met winkel van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als karakteristiek voor het verdichtingspatroon van de oude dorpskern i.v.m. de uitbreiding van voorzieningen. - vanwege de gaafheid - vanwege de typologie (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510953
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis/winkel in de stijl van een krimpenboerderij in Emmen

Synagoge Voormalige synagoge

Julianastraat 27
Emmen
Inleiding Synagoge gebouwd in 1878, in opdracht van het bestuur der Nederlands Israëlitische Gemeente te Emmen. In 1909 is een vierde trav..

Hervormde kerk

Kapelstraat 63
Emmen
Inleiding De Ned. Hervormde kerk is in 1923 gebouwd in opdracht van het bestuur der Ned. Hervormde Evangelisatie te Emmen, naar ontwerp van..

Kantongerecht

Hoofdstraat 6
Emmen
Kantongerecht. Laag gebouw uit omstreeks 1840 met zuilenportiek.

Grote of Pancratiuskerk, toren

Schoolstraat 5
Emmen
Zware romaanse toren van de Ned.Herv.Kerk, beneden van behakte granietblokken en daarboven grote baksteen, ten dele ommanteld. Klokkenstoel ..

Hervormde kerk (Mariakerk)

Schoolstraat 5
Emmen
Inleiding Nederlands Hervormde kerk uit 1856, neigend naar waterstaatsstijl. Oudere romaanse toren van ca. 1200 (mon.nr.: 14958) ten dele o..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis/winkel in de stijl van een krimpenboerderij in Emmen