Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eikenhorst in Emmen

Woonhuis

De Molenkamp 12
7822EH Emmen
Drenthe

Bouwjaar: 1934
Architect: D. Jansen en C. Bos Jansen 1934 D. Jansen en C. Bos


Beschrijving van Eikenhorst

Inleiding Villa "Eikenhorst" is gebouwd in 1934, in opdracht van J.M. Blokhuis naar ontwerp in traditionalistische Haagse School trant van L. Daan Jansen en C. Bos, architecten te Utrecht. Typerend zijn een zorgvuldige materiaalkeuze en -detaillering in een met eenvoudige middelen expressief vormgegeven bouwvolume. De villa is gelegen aan De Molenkamp, tegen de bosrand. Van de sterk vergelijkbare overige bebouwing is Eikenhorst het fraaiste exemplaar in ligging, architectuur en gaafheid. Omschrijving Villa opgetrokken in baksteen over één bouwlaag, onder een met terracotta leien gedekte afgewolfde schildkap. Noors kettingverband. Alle kozijnen, behalve in de dakkapellen, zijn van staal. De voorgevel (W) heeft een plastische werking door het balkon nagenoeg over de volle breedte onder het wolfeind. Op de begane grond zes staande vierruits laddervensters. Geheel rechts een driedelig venster waarvan de zijvensters eveneens vierruits laddervensters zijn. Op de verdieping, uitkomend op het balkon, vanaf links een deur met gekoppeld vierruits venster, een vierruits venster en een staande drieruits venster. In de linker zijgevel (N) de entree. Links van de entree drie en rechts twee staande tweeruits laddervensters. In het dakschild een hoge kubische opbouw met een vierentwintigruits trappenlicht, oorspronkelijk zat hier een 3x12 laddervenster. In de achtergevel vanaf links een zestienruits venster, vier staande drieruits laddervensters (van de tweede is de onderste ruit dichtgezet), een paneeldeur met drieruits sleufvenster en een venster. Onder het wolfeind een achtruits en een twaalfruits venster. In het dakschild een ooglidvenster met tweeruits draairaam. In de rechterzijgevel (Z) links een driedelig venster met vierruits laddervensters als zijdelen. Rechts een vierdelige tuindeur, met dichtgezette borstwering en per deur vierruits ladderroeden. Onder in het dakschild een grote dakkapel onder platdak met twee dubbele zesruits draairamen. Daarboven een ooglidvenster met tweeruits draairaam. Interieur In het gemoderniseerde interieur is de oorspronkelijke indeling aangehouden. Waardering Huis Eikenhorst van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als karakteristiek van een uitbreidingspatroon met villa-achtige bebouwing - vanwege de beeldbepalende ligging - vanwege de kwaliteit van het onwerp - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510952
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eikenhorst in Emmen

Terrein met hunebed D45

Emmerdennen, Boermarkeweg
Emmen
Terrein waarin het hunebed D 45. Datering: Neolithicum.

Rijks Landbouw Winterschool Voorm. Rijks Landbouw Winterschool

Stationsstraat 3
Emmen
Inleiding Schoolgebouw uit 1917. Gebouwd als Rijks Landbouw Winterschool. Thans in gebruik als Open Leer Centrum, waarvoor het interieur v..

Lindenhof De Lindenhof

Hoofdstraat 26
Emmen
Inleiding Landhuis gebouwd ca. 1935, in opdracht van R. Zegering Hadders uit Emmen naar ontwerp van Ir. Daan Jansen en B. Bos architecten u..

Hospershuis 't Hospershuis (deel van Dierenpark Emmen)

Hoofdstraat 24
Emmen
Inleiding Villa "'t Hosperhuis" is in 1934 als woning gebouwd voor de arts J.R. Hospers, naar ontwerp van J. van Ess uit Emmen of Kruger ui..

Kantongerecht

Hoofdstraat 6
Emmen
Kantongerecht. Laag gebouw uit omstreeks 1840 met zuilenportiek.

Kaart & Routeplanner

Route naar Eikenhorst in Emmen