Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk in Emmen

Kerkelijk Gebouw

Kapelstraat 63
7811HC Emmen
Drenthe

Bouwjaar: 1923 1951 (uitbr.)
Architect: J. en Th. Stuivinga Stuivinga & Van der Horst (1951) Stuivinga 1923 J. en Th. Stuivinga Stuivinga & Van der Horst (1951)


Beschrijving van Hervormde kerk

Inleiding De Ned. Hervormde kerk is in 1923 gebouwd in opdracht van het bestuur der Ned. Hervormde Evangelisatie te Emmen, naar ontwerp van Jan en Theo Stuivinga uit Zeist, in traditionalistische stijl. Met name de vensters en deuren zijn in neo-Hollandse-renaissance stijl. 1951 is de kerk vergroot door de architectencombinatie Stuivinga & v.d. Horst uit Zeist/Emmen. Hierbij zijn een narthex en een extra schiptravée aangebouwd. Het interieur verkeert nog geheel in originele staat. De bescherming betreft het totale bouwvolume behalve de aanbouwen aan de achterzijde, het interieur behalve het moderne tochtportaal, beide inclusief de detaillering. BeschrijvingZaalkerk van zeven traveeën met aangebouwde consistoriekamer en toren in de oksel, opgetrokken in baksteen onder een met pannen gedekt zadeldak. In het muurwerk van kerk, consistorie en toren loopt rondom een gemetselde speklaag. In de zuidgevel bevindt zich de entree met bordes en stoep in een portiek van spits gebogen archivolten. Rechts een gevelsteen met "Jan en Theo Stuivinga, architecten". De entree bestaat uit een dubbele opgeklampte deur. Boven de entree een hoog drielicht venster met kleine roedenverdeling. In de geveltop ruitvormig siermetselwerk. Aan de dakeinden vlechtingen in het metselwerk. De oost- en westgevel wordt geleed door steunberen op de traveescheidingen. Tussen de steunberen, behalve in de hoektraveeën, hoge vensters, die de daklijst doorbreken. Tegen de noordgevel is onder de speklaag een aanbouw gemaakt. Boven de lijst de twee oorspronkelijke vensters. De vierkante toren kraagt uit, direct onder de nokrand van de kerk. Onder de uitkraging zijn overhoeks waterspuwers aangebracht. De toren is afgedekt met een tentdak. In de westgevel een toegang bestaande uit een dubbele opgeklampte deur in een portiek van spits gebogen archivolten. In de zuidgevel een steen met "gebouwd in 1923". De consistoriekamer is links aan de westgevel aangebouwd onder een zadeldak. In de langsgevels tienruits liggende vensters met kleine roedenverdeling. In de blinde topgevel met insnoering vlechtwerk. Interieur Het interieur is in originele staat. De kerk heeft een vlakke open houten dakstoel met schenkelspanten. De vloer heeft een helling. Preekstoel, banken en bankenplan zijn onveranderd. Het orgel en orgelkas boven de preekstoel zijn niet van waarde uit het oogpunt van monumentenzorg. Onder het balkon aan de zuidzijde is een modern tochtportaal aangebracht. Waardering NH kapel van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als karakteristieke representant van Ned. Hervormd leven - vanwege de beeldbepalende ligging - vanwege de kwaliteit van het onwerp en in het oeuvre van de architecten - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510951
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde kerk in Emmen

Kantongerecht

Hoofdstraat 6
Emmen
Kantongerecht. Laag gebouw uit omstreeks 1840 met zuilenportiek.

Hospershuis 't Hospershuis (deel van Dierenpark Emmen)

Hoofdstraat 24
Emmen
Inleiding Villa "'t Hosperhuis" is in 1934 als woning gebouwd voor de arts J.R. Hospers, naar ontwerp van J. van Ess uit Emmen of Kruger ui..

Synagoge Voormalige synagoge

Julianastraat 27
Emmen
Inleiding Synagoge gebouwd in 1878, in opdracht van het bestuur der Nederlands Israëlitische Gemeente te Emmen. In 1909 is een vierde trav..

Grote of Pancratiuskerk, toren

Schoolstraat 5
Emmen
Zware romaanse toren van de Ned.Herv.Kerk, beneden van behakte granietblokken en daarboven grote baksteen, ten dele ommanteld. Klokkenstoel ..

Hervormde kerk (Mariakerk)

Schoolstraat 5
Emmen
Inleiding Nederlands Hervormde kerk uit 1856, neigend naar waterstaatsstijl. Oudere romaanse toren van ca. 1200 (mon.nr.: 14958) ten dele o..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde kerk in Emmen