Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Synagoge Voormalige synagoge in Emmen

Kerkelijk Gebouw

Julianastraat 27
7811JT Emmen
Drenthe

Bouwjaar: 1878 1909 (uitbr.) 1993 (rest.)


Beschrijving van Synagoge Voormalige synagoge

Inleiding Synagoge gebouwd in 1878, in opdracht van het bestuur der Nederlands Israëlitische Gemeente te Emmen. In 1909 is een vierde travée aan het gebouw toegevoegd, waarin een balkon is aangebracht. Het is de enige synagoge in Drenthe waarvan het interieur nog geheel in oorspronkelijke staat aanwezig is. In eigendom van de gemeente, niet meer in gebruik. Gerestaureerd in 1993. De bescherming betreft het totale bouwvolume waarin begrepen de detaillering van de gevels en het interieur met de volledige inventaris, tot en met de lampekapjes. Beschrijving Eenvoudige bakstenen zaalkerk met een gepleisterd basement rondom, onder een zadeldak met pannen. Rondom een verkropte gietijzeren bakgoot. Alle vensters zijn negenruits en hebben een spitsgebogen bovenlicht met dito roedenverdeling (tracering). De ramen zijn van gietijzer. De westgevel is geheel gepleisterd in blokverband. Boven het basement twee vensters tussen hoekpilasters. In de geveltop met klimmend keperfries een roosvenster. Op de top een noksteen met obelisk. Beide zijgevels zijn met pilasters in vier traveeën opgedeeld. In de westelijke travee aan beide zijden een paneeldeur met spitsgebogen bovenlicht. In de overige traveeën een spitsboogvenster. De achtergevel (O) is blind boven het basement. Interieur Houten tongewelf met trekstangen. Tegen de oostwand de arke met de thorarollen in een portaal van halfzuilen waaraan het voorhangsel is bevestigd, bekroond door een rondboog tympaan. Het geheel op een bordes met drie treden, afgezet door houten balustrades waarop metalen lamphouders met glazen kapjes zijn aangebracht. In het midden de houten biema met lezenaar. Houten balustrades met op de hoeken geëlectrificeerde kandelaars. Aan de westzijde een balkon, op gietijzeren composiete kolommen, met de door gaaswerk afgezonderde vrouwengallerij. Tegen de zijmuren houten banken. Aan de wanden twee marmeren gedenkplaten ('40-'45). Waardering Synagoge van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als unieke representant van het joodse religieuze leven in Drenthe - vanwege de typologie - vanwege de zeldzaamheid - vanwege de gaafheid - vanwege de kwaliteit van het ontwerp (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510950
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Synagoge van Emmen
Synagoge te Emmen
Synagoge te Emmen
Locatie Emmen
Oorspr. functie synagoge
Opening 1878
Sluiting 1942
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 510950
Eigenaar gemeente Emmen
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De synagoge van Emmen aan de Julianastraat 27 aldaar werd in 1878 gebouwd en in latere jaren uitgebreid.

Geschiedenis

In de 19e eeuw behoorden de joden in Emmen tot de joodse gemeente van Coevorden. In de tweede helft van de 19e eeuw breidde het aantal joden zich sterk uit. In 1876 werd Emmen als een zelfstandige joodse gemeente erkend. In 1878 kon de nieuwe synagoge (of sjoel) in gebruik genomen worden. In 1909 werd de synagoge verbouwd en werd er een vierde travee aan de straatzijde van het gebouw toegevoegd, waarin een balkon is aangebracht. De joodse gemeente van Emmen had van 1885 tot 1915 een eigen begraafplaats aan het Oranjekanaal. In 1915 werd achter de synagoge een nieuwe begraafplaats aangelegd.

Vlak voor de Tweede Wereldoorlog woonden er ruim 180 joden in Emmen. De meesten van hen werden vermoord in de vernietigingskampen. In 1951 waren er nog zo'n dertigtal joden overgebleven. Tijdens de bezetting diende de synagoge als opslagplaats voor joodse bezittingen. Het gebouw is zonder schade door de bezettingsjaren heen gekomen. In de synagoge bevinden zich een ark met de thorarollen. Er is in het midden een verhoging (de biema) met lezenaar. Op het balkon bevindt zich een aparte vrouwengalerij.

In 1974 werd de synagoge verkocht aan de gemeente Emmen. In 1975 en in 1994 werd het gebouw gerestaureerd. In mei 2000 werd een monument ter nagedachtenis van de joodse slachtoffers van de oorlog in de buurt van de synagoge onthuld.

Het gebouw wordt incidenteel nog voor diensten gebruikt, maar staat verder leeg. Wel zijn er plannen om het te gaan gebruiken voor culturele activiteiten.

Externe linkMonumenten in de buurt van Synagoge Voormalige synagoge in Emmen

Hervormde kerk

Kapelstraat 63
Emmen
Inleiding De Ned. Hervormde kerk is in 1923 gebouwd in opdracht van het bestuur der Ned. Hervormde Evangelisatie te Emmen, naar ontwerp van..

Kantongerecht

Hoofdstraat 6
Emmen
Kantongerecht. Laag gebouw uit omstreeks 1840 met zuilenportiek.

Grote of Pancratiuskerk, toren

Schoolstraat 5
Emmen
Zware romaanse toren van de Ned.Herv.Kerk, beneden van behakte granietblokken en daarboven grote baksteen, ten dele ommanteld. Klokkenstoel ..

Hervormde kerk (Mariakerk)

Schoolstraat 5
Emmen
Inleiding Nederlands Hervormde kerk uit 1856, neigend naar waterstaatsstijl. Oudere romaanse toren van ca. 1200 (mon.nr.: 14958) ten dele o..

Hospershuis 't Hospershuis (deel van Dierenpark Emmen)

Hoofdstraat 24
Emmen
Inleiding Villa "'t Hosperhuis" is in 1934 als woning gebouwd voor de arts J.R. Hospers, naar ontwerp van J. van Ess uit Emmen of Kruger ui..

Kaart & Routeplanner

Route naar Synagoge Voormalige synagoge in Emmen

Foto's (3)