Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Lindenhof De Lindenhof in Emmen

Woonhuis

Hoofdstraat 26
7811EP Emmen
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1935 1935 ca. 1935
Architect: D. Jansen en B. Bos Jansen 1935 D. Jansen en B. Bos

(1 recensie)

Beschrijving van Lindenhof De Lindenhof

Inleiding Landhuis gebouwd ca. 1935, in opdracht van R. Zegering Hadders uit Emmen naar ontwerp van Ir. Daan Jansen en B. Bos architecten uit Utrecht. Het traditionalistische ontwerp vertoont invloed van de Haagse School. Nu fungeert het landhuis, dat onderdeel uitmaakt van het Noorder Dierenpark, als kantoor en kadoshop, waarvoor het interieur gewijzigd is. De villa is karakteristiek voor het verdichtingspatroon met villa-achtige bebouwing, beeldbepalend gelegen aan de Hoofdstraat. De bescherming betreft het hoofdvolume en de geveldetaillering. Beschrijving Villa opgetrokken in baksteen vanaf een vierkante plattegrond over twee bouwlagen, deels in de kap, onder met terracotta leien gedekt schilddak. Centraal op de nok een schijfvormige schoorsteen. Garage onder schilddak, met hoofdvolume verbonden via tussenlid onder zadeldak. De noordgevel met de entree, een paneeldeur met sleufventer, beslaat twee verdiepingen onder een wolfeind. Bij de dakeinden overkragend muurwerk, rechts met een steunbeer. Links van de entree vier éénruits vensters. Op de verdieping boven deze venters vier hoogopgaande meerruits sleufvensters voor het trappenhuis. Rechts van de entree drie gekoppelde vensters. Links van de vier losse vensters vijf gekoppelde vensters. Aan weerszijden van het trappenlicht twee éénruits vensters. In de zijgevel van het tussenlid vier, in de gevel van de garage drie éénruits vensters. In de westgevel van de garage een dubbele inrit. De oostgevel telt eveneens twee verdiepingen. Rechts het tussenlid en de garage. In de kopgevel van de garage een deur en drie éénruits vensters. In de zijgevel van tussenlid en garage (Z) een deur, links twee en rechts vijf éénruits vensters. In de gevel links van de aanbouw twee vensters en een deur met gekoppeld venster. Op de verdieping één, twee gekoppelde en drie gekoppelde vensters. In het dakschild een ooglid-vormige dakkapel met dubbel draairaam. De zuidgevel beslaat één verdieping, hier tweemaal drie gekoppelde vensters met een éénruits venster ertussen. In het dakschild onderin een brede oogliddakkapel met twee dubbele draairamen en erboven een smaller oogliddakkapel met één dubbel draairaam. De dakkapellen in de zuidgevel zijn lager dan in de oostgevel. Het middendeel van de westgevel gaat op over twee verdiepingen onder een steekkap. Op de begane grond vier, op de verdieping drie gekoppelde vensters. Rechts springt de gevel terug. In de oksel een erker met een overhoekse vensterpartij en een balkon op de verdieping, ontsloten door een dubbele deur met gekoppeld venster. Het blinde geveldeel links is één verdieping hoog. Waardering Voormalige woning van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als karakteristiek voorbeeld voor het verdichtingspatroon met villa-achtige bebouwing, onderdeel uitmakend van het Noorder Dierenpark - vanwege de beeldbepalende ligging - vanwege de typologie - vanwege de kwaliteit van het ontwerp (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510948
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen (1)

Lindenhof De Lindenhof
5
Recensie door: ()
de voorletter van mijn vader was C., niet B. dus Daan Jansen en C. Bos Met vriendelijke groet, Frederik Bos
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Lindenhof De Lindenhof in Emmen

Hospershuis 't Hospershuis (deel van Dierenpark Emmen)

Hoofdstraat 24
Emmen
Inleiding Villa "'t Hosperhuis" is in 1934 als woning gebouwd voor de arts J.R. Hospers, naar ontwerp van J. van Ess uit Emmen of Kruger ui..

Grote of Pancratiuskerk, toren

Schoolstraat 5
Emmen
Zware romaanse toren van de Ned.Herv.Kerk, beneden van behakte granietblokken en daarboven grote baksteen, ten dele ommanteld. Klokkenstoel ..

Hervormde kerk (Mariakerk)

Schoolstraat 5
Emmen
Inleiding Nederlands Hervormde kerk uit 1856, neigend naar waterstaatsstijl. Oudere romaanse toren van ca. 1200 (mon.nr.: 14958) ten dele o..

Kantongerecht

Hoofdstraat 6
Emmen
Kantongerecht. Laag gebouw uit omstreeks 1840 met zuilenportiek.

Rijks Landbouw Winterschool Voorm. Rijks Landbouw Winterschool

Stationsstraat 3
Emmen
Inleiding Schoolgebouw uit 1917. Gebouwd als Rijks Landbouw Winterschool. Thans in gebruik als Open Leer Centrum, waarvoor het interieur v..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)