Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Beambtewoning in Erica

Woonhuis

Griendtsveenstraat 41
7887TH Erica (gemeente Emmen)
Drenthe

Bouwjaar: 1912


Beschrijving van Beambtewoning

Inleiding Woning gebouwd in 1912 in opdracht van de Drentsche Landontginning Mij. gevestigd te Rotterdam, als beambtewoning bij de Griendtveense Turfstrooiselfabriek. De bescherming betreft het totale bouwvolume inclusief de detaillering van de gevels. Beschrijving Gedeeltelijk onderkelderde woning, opgetrokken in baksteen over één bouwlaag, vanaf een rechthoekige plattegrond, onder een met muldenpannen gedekt zadeldak. In alle gevels T-vensters met drieruits bovenlicht en gebogen bovendorpel. De vensters worden verbonden door speklagen van geel metselwerk, die met de bovendorpels meebuigen. In de voorgevel (N) rechts van het midden de entree in een portiek, rechts één, links twee van de genoemde T-vensters. In de geveltop twee rechtgesloten T- vensters. Opvallend is het sierspant met makelaar in de windveren. Aan de einden van de rechtergevel (W) een T-venster, in het midden een kelderraam en een mezzanino venster. De linkergevel (O) heeft dezelfde geleding als de rechter. Aan de achterzijde (Z) een keukenaanbouw onder platdak, met toegangsdeur en kleine vensters. Van het interieur is de oorspronkelijk indeling gehandhaafd. Waardering Beambtewoning van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als onderdeel van voorzieningen behorende bij een industriële nederzetting - vanwege de beeldbepalende ligging in een oorpronkelijk nederzettingstype - vanwege de typologie van de woning - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510946
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Beambtewoning in Erica

Directiewoning (Carex)

Griendtsveenstraat 39
Erica (Gemeente Emmen)
Inleiding Huize Carex is in 1912 gebouwd in opdracht van de Drentsche Landontginning Mij, gevestigd te Rotterdam, als directiewoning bij de..

Beambtewoning

Griendtsveenstraat 57
Erica (Gemeente Emmen)
Inleiding Woning gebouwd in 1911 in opdracht van de Drentsche Landontginning Mij. gevestigd te Rotterdam, als beambtewoning bij de Griendts..

Voormalige turfstrooiselfabriek

Griendtsveenstraat
Erica (Gemeente Emmen)
Inleiding Sober en functioneel vormgegeven TURFSTROOISELFABRIEK voor de productie van fijnturfstrooisel, gebouwd in opdracht van de Griendt..

Turfstrooiselfabriek 2 Voorm. turfstrooiselfabriek, locomotievenloods

Griendtsveenstraat 144
Erica (Gemeente Emmen)
Inleiding. Locomotievenloods gebouwd in de periode 1910-1911 ten behoeve van de Griendtsveen Turfstrooisel Maatschappij. Het gebouw is opg..

Heidebloem De Heidebloem

Verlengde Vaart ZZ 85
Erica (Gemeente Emmen)
Korenmolen. Achtkantige, met riet gedekte houten stellingmolen op gemetselde voet, 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Beambtewoning in Erica