Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Beambtewoning in Erica

Woonhuis

Griendtsveenstraat 57
7887TJ Erica (gemeente Emmen)
Drenthe

Bouwjaar: 1911


Beschrijving van Beambtewoning

Inleiding Woning gebouwd in 1911 in opdracht van de Drentsche Landontginning Mij. gevestigd te Rotterdam, als beambtewoning bij de Griendtsveense Turfstrooiselfabriek. Het ontwerp van het pand is toegespitst op de ligging aan een kruising. (In het oorspronkelijke ontwerp had de dakkapel een lessenaardak, wsl. is tijdens de bouw al besloten voor een zadeldak). Het pand verkeert nog geheel in originele staat. De bescherming betreft het totale bouwvolume inclusief de detaillering van de gevels. Beschrijving Gedeeltelijk onderkelderde woning, opgetrokken in baksteen over één bouwlaag, vanaf een rechthoekige plattegrond, onder een met muldenpannen gedekt zadeldak. Op de nok twee schoorstenen. In alle gevels rechtgesloten T-vensters onder segmentbogen met metselmozaïek in de boogtrommels. In de kopse voorgevel (N) links de entree, rechts twee van de genoemde T- vensters. In de geveltop een dubbelvenster. Opvallend is het sierspant met makelaar in de windveren. De rechtergevel (W) heeft een risaliet die de daklijst doorbreekt en uitloopt in een dakkapel onder zadeldak. De topgevel van de dakkapel, met schuifvenster, heeft eenzelfde opvallende detaillering als in de voorgevel, met sierspant en makelaar. Op de begane grond vier T-vensters, waarvan één in de risaliet. In de andere kopgevel (Z) links op beide verdiepingen een T-venster zoals beschreven, recht op de begane grond een deur met bovenlicht en op de verdieping een kleinere versie van het T-venster. De oostgevel is bijna geheel blind. Geheel links onder bevinden zich, op verschillende hoogte, twee kelderramen. Van het interieur is de oorspronkelijk indeling gehandhaafd. Waardering Beambtewoning van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als een van de sleutelonderdelen van een industriële nederzetting - vanwege de beeldbepalende ligging in een oorpronkelijk nederzettingstype - vanwege de typologie van de woning - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510945
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Beambtewoning in Erica

Beambtewoning

Griendtsveenstraat 41
Erica (Gemeente Emmen)
Inleiding Woning gebouwd in 1912 in opdracht van de Drentsche Landontginning Mij. gevestigd te Rotterdam, als beambtewoning bij de Griendtv..

Directiewoning (Carex)

Griendtsveenstraat 39
Erica (Gemeente Emmen)
Inleiding Huize Carex is in 1912 gebouwd in opdracht van de Drentsche Landontginning Mij, gevestigd te Rotterdam, als directiewoning bij de..

Voormalige turfstrooiselfabriek

Griendtsveenstraat
Erica (Gemeente Emmen)
Inleiding Sober en functioneel vormgegeven TURFSTROOISELFABRIEK voor de productie van fijnturfstrooisel, gebouwd in opdracht van de Griendt..

Turfstrooiselfabriek 2 Voorm. turfstrooiselfabriek, locomotievenloods

Griendtsveenstraat 144
Erica (Gemeente Emmen)
Inleiding. Locomotievenloods gebouwd in de periode 1910-1911 ten behoeve van de Griendtsveen Turfstrooisel Maatschappij. Het gebouw is opg..

Heidebloem De Heidebloem

Verlengde Vaart ZZ 85
Erica (Gemeente Emmen)
Korenmolen. Achtkantige, met riet gedekte houten stellingmolen op gemetselde voet, 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Beambtewoning in Erica