Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Anthoniuskerk Voorm. Sint-Anthoniuskerk (tot 1969, sinds 1990 woonhuis) in Zwartemeer

Kerkelijk Gebouw

Hogeweg 50
7894AS Zwartemeer (gemeente Emmen)
Drenthe

Bouwjaar: 1921 1959 (renov.)
Architect: Joh.H. Sluijmer Sluijmer 1921 Joh.H. Sluijmer


Beschrijving van Sint-Anthoniuskerk Voorm. Sint-Anthoniuskerk (tot 1969, sinds 1990 woonhuis)

Inleiding Neo-gotisch kerkgebouw uit 1921 gebouwd door Johannes Sluymer uit Enschede. De kerk heeft inmiddels de oorspronkelijke functie verloren en is in particuliere handen. Delen van interieur en inventaris zijn verdwenen. Bescherming richt zich op het oorspronkelijke kerkgebouw en heeft geen betrekking op de platte aanbouwen aan de zuidoost-kant. Omschrijving Opbouw volgens centraalbouw-principe. Sobere bakstenen opbouw met hoogopgaande steunberen. Hoofdvolume met zadeldak en centraal geplaatste dakruiter; dwarsvolume met zadeldak waarin enkele dakkapelletjes; in de hoeken zijkapellen en of uitbouwen. Aan de oostzijde een vijfkantige absis. In de overgang naar de pastorie een verbindingsgang met sacristie onder tentdak. Eenvoudige goot op klossen. Spitsboogvensters met glas-in-lood. De westelijke hoofdentree onder gedrukte spitsboog met eenvoudige deuren met smeedijzeren sierbeslag. Waardering Kerkgebouw van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de relatie met het katholicisme in de zuidoostelijke veenstreek; de kwaliteit van het oorspronkelijk ontwerp en de markante ligging op de overgang naar het landelijk gebied. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510943
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Antoniuskerk
Sint-Antoniuskerk
Sint-Antoniuskerk
Plaats Zwartemeer
Gebouwd in 1920-21
Gewijd aan Antonius van Padua
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  510943
Architectuur
Architect(en) Joh. H. Sluijmer
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Antoniuskerk is een neogotisch kerkgebouw in het Drentse dorp Zwartemeer. De kerk werd gebouwd in 1920-21 naar een ontwerp van Joh. H. Sluijmer. Doordat het dorp Zwartemeer naar het noorden groeide kwam de kerk steeds meer buiten het dorp te liggen, reden waarom in 1969 de Verrijzeniskerk werd gebouwd. De parochie gebruikte de Antoniuskerk daarna nog sporadisch voor bijzondere gelegenheden, maar in 1981 werd de kerk verkocht.

Na jaren voor verschillende doeleinden te zijn gebruikt werd het gebouw in 1996 aangekocht door een particulier die het gebouw weer als kerk laat gebruiken.

Externe linkMonumenten in de buurt van Sint-Anthoniuskerk Voorm. Sint-Anthoniuskerk (tot 1969, sinds 1990 woonhuis) in Zwartemeer

Sint-Anthoniuskerk Voorm. Sint-Anthoniuskerk, pastorie

Kamerlingswijk WZ 136
Zwartemeer (Gemeente Emmen)
Inleiding Pastorie behorend bij de kerk. Gebouwd door Johannes Sluymer in 1921 in een neo-gotische stijl. De bescherming omvat het oorspron..

Grenskantoor Voorm. grenskantoor

Eemslandweg 133
Zwartemeer (Gemeente Emmen)
Inleiding Grenskantoor gebouwd te Barger-Oosterveen in 1904 in opdracht van Jhr. J. Hora van Holthe tot Ichten. In de jaren '60 is de wonin..

Vrijstaande woning van één bouwlaag met dwarsvolume over twee bouwlagen en aanbouw

Mr. Ovingstraat 1
Klazienaveen (Gemeente Emmen)
Inleiding Woning van rond 1930 gebouwd in relatie met Purit. De woning is recent gerenoveerd. De kozijnen hebben een nieuw kleurenschema g..

Sint-Josephkerk

Verlengde Oosterdiep WZ 67
Barger Compascuum (Gemeente Emmen)
Inleiding RK kerk "Heilige Jozef", gebouwd in 1923 in opdracht van het Kerkbestuur van Bargercompascuum. Het ontwerp in traditionalistische..

Heilige Jozef, pastorie

Verlengde Oosterdiep WZ 67
Barger Compascuum (Gemeente Emmen)
Inleiding Pastorie bij de RK kerk "Heilige Jozef", gebouwd in 1923 in opdracht van het Kerkbestuur van Bargercompascuum. Het ontwerp in tra..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint-Anthoniuskerk Voorm. Sint-Anthoniuskerk (tot 1969, sinds 1990 woonhuis) in Zwartemeer

Foto's (1)