Sint-Anthoniuskerk Voorm. Sint-Anthoniuskerk (tot 1969, sinds 1990 woonhuis) in Zwartemeer

Hogeweg 50
7894AS Zwartemeer (gemeente Emmen)

Bouwjaar: 1921 1959 (renov.)
Architect: Joh.H. Sluijmer Sluijmer 1921 Joh.H. Sluijmer

Beschrijving van Sint-Anthoniuskerk Voorm. Sint-Anthoniuskerk (tot 1969, sinds 1990 woonhuis)

Inleiding Neo-gotisch kerkgebouw uit 1921 gebouwd door Johannes Sluymer uit Enschede. De kerk heeft inmiddels de oorspronkelijke functie verloren en is in particuliere handen. Delen van interieur en inventaris zijn verdwenen. Bescherming richt zich op het oorspronkelijke kerkgebouw en heeft geen betrekking op de platte aanbouwen aan de zuidoost-kant. Omschrijving Opbouw volgens centraalbouw-principe. Sobere bakstenen opbouw met hoogopgaande steunberen. Hoofdvolume met zadeldak en centraal geplaatste dakruiter; dwarsvolume met zadeldak waarin enkele dakkapelletjes; in de hoeken zijkapellen en of uitbouwen. Aan de oostzijde een vijfkantige absis. In de overgang naar de pastorie een verbindingsgang met sacristie onder tentdak. Eenvoudige goot op klossen. Spitsboogvensters met glas-in-lood. De westelijke hoofdentree onder gedrukte spitsboog met eenvoudige deuren met smeedijzeren sierbeslag. Waardering Kerkgebouw van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de relatie met het katholicisme in de zuidoostelijke veenstreek; de kwaliteit van het oorspronkelijk ontwerp en de markante ligging op de overgang naar het landelijk gebied. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)