Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilige Jozef, pastorie in Barger Compascuum

Kerkelijk Gebouw

Verlengde Oosterdiep WZ 67
7884RK Barger Compascuum (gemeente Emmen)
Drenthe

Bouwjaar: 1923
Architect: Jos. Cuypers


Beschrijving van Heilige Jozef, pastorie

Inleiding Pastorie bij de RK kerk "Heilige Jozef", gebouwd in 1923 in opdracht van het Kerkbestuur van Bargercompascuum. Het ontwerp in traditionalistische stijl is van J. Cuypers uit Amsterdam. De bescherming betreft de hoofdvorm, de detaillering van de gevels en de hoofdindeling, i.c. de lange gang centraal door de pastorie. Omschrijving Pastorie opgetrokken over twee bouwlagen met trasraam vanaf een rechthoekkige plattegrond onder een schilddak met OH pannen gedekt. Plint, gepleisterde architraaf en gootlijst. In de voorgevel centraal de entree met stoep. Boven de paneeldeur een luifel, daarboven een drieruits bovenlicht. Boven de entree een tweeruits venster. Rechts van de entree, op beide verdiepingen een drielichtvenster met bovenlicht. Links op beide verdiepingen twee tweeruits vensters met bovenlichten. In het dakschild een tweeruits dakkapel met platdak. In de rechterzijgevel op beide verdiepingen vanaf links een tweeruits een drieruits en weer een tweeruits venster als in de voorgevel. Rechts tussen de vensters een toegang. In het dakschild een drieruits dakkapel met platdak. In de linkerzijgevel links een gewijzigde pui, rechts een glasdeur. Op de verdieping drie tweeruits vensters als in de voorgevel. In het dakschild een vierruitsdakkapel onder platdak. Interieur Vanaf de entree loopt een lange gang door de pastorie naar de kerk. Verder is de hoofdindeling bewaard gebleven. Waardering Patorie van cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - behorende bij de "Heilige Jozef", nucleus van Rooms Katholiek leven - vanwege de beeldbepalende ligging centraal in Barger Compascuum - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510938
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Heilige Jozef, pastorie in Barger Compascuum

Sint-Josephkerk

Verlengde Oosterdiep WZ 67
Barger Compascuum (Gemeente Emmen)
Inleiding RK kerk "Heilige Jozef", gebouwd in 1923 in opdracht van het Kerkbestuur van Bargercompascuum. Het ontwerp in traditionalistische..

(Hervormde) Veenkerk

Scholtenskanaal OZ 62
Klazienaveen Noord (Gemeente Emmen)
Inleiding De Nederlands Hervormde Veenkerk is gesticht door W. de Weerd en kwam in de plaats van een houten hulpkerkje van 1902, dat verpla..

Terrein met overblijfselen van een houten weg

Herenstreek
Nieuw Dordrecht (Gemeente Emmen)
Terrein waarin overblijfselen van een houten weg. Datering: Neolithicum.

Grenskantoor Voorm. grenskantoor

Eemslandweg 133
Zwartemeer (Gemeente Emmen)
Inleiding Grenskantoor gebouwd te Barger-Oosterveen in 1904 in opdracht van Jhr. J. Hora van Holthe tot Ichten. In de jaren '60 is de wonin..

Vrijstaande woning van één bouwlaag met dwarsvolume over twee bouwlagen en aanbouw

Mr. Ovingstraat 1
Klazienaveen (Gemeente Emmen)
Inleiding Woning van rond 1930 gebouwd in relatie met Purit. De woning is recent gerenoveerd. De kozijnen hebben een nieuw kleurenschema g..

Kaart & Routeplanner

Route naar Heilige Jozef, pastorie in Barger Compascuum

Foto's (1)