Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Josephkerk in Barger Compascuum

Kerkelijk Gebouw

Verlengde Oosterdiep WZ 67
7884RK Barger Compascuum (gemeente Emmen)
Drenthe

Bouwjaar: 1923-'25 1952 (uitbr.)
Architect: Jos. Cuypers en P.J.H. Cuypers J.A.M. Starmans (1952)


Beschrijving van Sint-Josephkerk

Inleiding RK kerk "Heilige Jozef", gebouwd in 1923 in opdracht van het Kerkbestuur van Bargercompascuum. Het ontwerp in traditionalistische stijl is van J. Cuypers uit Amsterdam. De toren is later gebouwd i.v.m. geldgebrek. In 1952 is de kerk geheel in stijl verlengd met één travée naar ontwerp van J. Starmans uit Utrecht. Het ontwerp van Starmans vertoont stylistische invloed van het werk van Kropholler. In het dakvlak zijn dakkapellen aangebracht. De bescherming betreft het hoofvolume, de detaillering van de gevels en het authentieke en gave interieur. Omschrijving Driebeukige basiliek van vijf traveeën. Opgetrokken in baksteen met een trasraam onder een, aan de onderzijde naar binnen gewelfd zadeldak met tweemaal vijf steekkappen gedekt met OH pannen. Boven de oostelijke topgevel van het schip een kruisvormige smeedijzeren bekroning. Rondomlopende gootlijst. Toegang in aanbouw onder schildkap vanwaaruit de dwarsgeplaatse toren onder zadeldak oprijst. Entree aan de voet van de toren met stoep onder spitsboogvormige archivolten. Daarboven een roosvenster. Onder de kap vijf spitsboogvormige galmgaten, in de zijgevels twee. Boven de galmgaten wijzerplaten. Aan weerszijden van de toren in de voorgevel van de aanbouw vijf spitsboogvensters. In de oksel een aanbouw met een opgeklampte deur met visgraatmotief. De gevel tussen aanbouw en scheep heeft schouderstukken. De absis is rechthoekig onder een zadeldak. In de topgevel een vijflicht spitsboogvenster. In de noordelijke oksel van absis en schip de aangebouwde bijsacristie onder schilddak. In de zuidelijke oksel de doorgang naar de sacristie onder een deels schuin, deels plat dakvlak. Het tussenlid tussen kerk en pastorie, deels een deel twee bouwlagen met platte daken, huisvest de sacristie. In het tussenlid in de oksel een deur met gekoppeld tweeruits venster en een tweeruits venster met bovenlicht, zoals in de voorgevel van de pastorie. Aan de buitenzijde van het tussenlid een deur en een vierlicht venster, op de verdieping twee tweeruits venster. In de zijgevels op traveescheidingen steunberen. Per travee een topgevel met een gekoppeld drielicht van spitsboogvensters onder een gelobde waterlijst. Op de even traveeën uitbouwen onder platdak met drie sleufvenster, die plaats bieden aan de biechtstoelen. Interieur Open dakstoel met aan de onderzijde gebogen houten vakwerk spanten. Spitsbogen van schoon metselwerk tussen schip en zijbeuken. Tegen de pilaren vanwaaruit de spanten ontspringen beeldhouwwerk op consoles. Originele banken en bankenplan. Altaar jaren '60. Waardering Kerk van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als nucleus van Rooms Katholiek leven - vanwege de beeldbepalende ligging centraal in Barger Compascuum - vanwege de kwaliteit van het ontwerp - vanwege de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510937
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Josephkerk
Sint-Josephkerk
Sint-Josephkerk
Plaats Barger-Compascuum
Gebouwd in 1923-25
Monumentnummer  510937
Architectuur
Architect(en) Jos Cuypers
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Josephkerk in Barger-Compascuum is een katholieke kerk , die gebouwd werd in de jaren 1923 tot 1925. De kerk werd op 14 juli 1925 door de toenmalige aartsbisschop Henricus van de Wetering ingewijd.

Beschrijving

De kerk verving de de in 1874 gebouwde houten kerk, die met het bijbehorende kerkhof westelijker op het hoogveen was gelegen. Daarvoor kerkten de parochianen van de Sint-Josephparochie in Barger-Compascuum in een houten schuurkerk.

De traditionalistische stijl gebouwde driebeukige kerk is een ontwerp van Jos Cuypers. In 1952 werd de kerk met een travee en een toren uitgebreid onder architectuur van Petrus Starmans.

De kerk is erkend als rijksmonument vanwege het "cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang". De betekenis van het gebouw als rooms-katholieke kern, de beeldbepalende ligging en de kwaliteit van het ontwerp en de gaafheid van het gebouw waren elementen die een rol speelden bij de toewijzing tot monument.[1]

Externe link


Monumenten in de buurt van Sint-Josephkerk in Barger Compascuum

Heilige Jozef, pastorie

Verlengde Oosterdiep WZ 67
Barger Compascuum (Gemeente Emmen)
Inleiding Pastorie bij de RK kerk "Heilige Jozef", gebouwd in 1923 in opdracht van het Kerkbestuur van Bargercompascuum. Het ontwerp in tra..

(Hervormde) Veenkerk

Scholtenskanaal OZ 62
Klazienaveen Noord (Gemeente Emmen)
Inleiding De Nederlands Hervormde Veenkerk is gesticht door W. de Weerd en kwam in de plaats van een houten hulpkerkje van 1902, dat verpla..

Terrein met overblijfselen van een houten weg

Herenstreek
Nieuw Dordrecht (Gemeente Emmen)
Terrein waarin overblijfselen van een houten weg. Datering: Neolithicum.

Grenskantoor Voorm. grenskantoor

Eemslandweg 133
Zwartemeer (Gemeente Emmen)
Inleiding Grenskantoor gebouwd te Barger-Oosterveen in 1904 in opdracht van Jhr. J. Hora van Holthe tot Ichten. In de jaren '60 is de wonin..

Vrijstaande woning van één bouwlaag met dwarsvolume over twee bouwlagen en aanbouw

Mr. Ovingstraat 1
Klazienaveen (Gemeente Emmen)
Inleiding Woning van rond 1930 gebouwd in relatie met Purit. De woning is recent gerenoveerd. De kozijnen hebben een nieuw kleurenschema g..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint-Josephkerk in Barger Compascuum

Foto's (2)