Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hallenhuisboerderij met rieten kap in Emmen

Boerderij

Dorpsstraat 23
7814PS Emmen
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1870 1975 (verb.) 1870 ca. 1870 1975 (verb.)
Architect: H.W. Vos (1975) Vos 1975 H.W. Vos (1975)


Beschrijving van Hallenhuisboerderij met rieten kap

Inleiding Beeldbepalend in de kern van Weerdinge gelegen boerderij van ca. 1870. In 1975 is de zijgevel van de boerderij gewijzigd, in opdracht van R. Snijders, door H.W. Vos, architect te Weerdinge. De bescherming betreft het hoofdvolume en de oorspronkelijke detaillering van de gevels. Omschrijving Boerderij van het hallehuistype, opgetrokken in baksteen met een rieten kap. In de zijgevels kleine krimpen. De oorspronkelijke vensters van het woongedeelte zijn allen afgedekt met een zeer vlakke tudorboog onder een rollaag. Van sommige schuifvensters is het bovenlicht een uitzetvenster. In de asymmetrische voorgevel van het woonhuis, met houten schot in de geveltop en windveren, twee zesruits schuifvensters, onder de linker een liggend tweeruits kelderraam. Onder het houten schot twee tweeruits mezzaninovensters. In de rechterzijgevel (Z) centraal een dubbele paneeldeur onder tweeruits bovenlicht, met aan weerszijden twee zesruits schuifvensters. In de eerste kleine krimp een staldeur met bovenlicht. In de kopgevel van de tweede krimp een klein venster. In de zijgevel van het stalgedeelte vijf vierruits stalvensters met segmentboog. In de linkerzijgevel drie vierruits vensters in het woongedeelte en een deur. Op de hoek van de krimp is een nieuwe deur aangebracht (1975). In het staldeel zes stalvensters. De bedrijfsgevel heeft een wolfeind, op de plaats van het uilebord een driehoekig venster met roedenverdeling. In de gevel centraal een inrijdeur met segmentboogvormige bovendorpel. Aan weerszijden een vierruits venster. Rechts twee, links één loopdeur. Onder het wolfeind drie liggende zesruits vensters. Waardering Boerderij van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de beeldbepalende ligging - de kwaliteit van het ontwerp - de gaafheid en herkenbaarheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510932
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hallenhuisboerderij met rieten kap in Emmen

Houten schuur onder rieten schilddak

Dorpsstraat 23
Emmen
Inleiding Schuur, beeldbepalend gelegen op een boerenerf in de kern van Weerdinge, gebouwd ca. 1870. Omschrijving Houten schuur onder rie..

Open wagenloods

Dorpsstraat 23
Emmen
Inleiding Wagenloods, beeldbepalend gelegen op een boerenerf in de kern van Weerdinge, gebouwd ca. 1870. Omschrijving Open wagenloods, be..

Bakhuisje onder zadeldak

Dorpsstraat 23
Emmen
Inleiding Bakhuisje, onderdeel uitmakend van een beeldbepalend gelegen boerenerf in de kern van Weerdinge, gebouwd ca. 1870. Omschrijving ..

Hallenhuisboerderij met dubbele woning onder afgewolfd rieten dak

Dorpsstraat 21
Emmen
Inleiding Beeldbepalend in de kern van Weerdinge gelegen boerderij van rond 1860 met dubbel woonhuis. In 1956 is de dubbele woning verbeter..

Hallenhuisboerderij met dubbel woonhuis onder rieten dak

Dorpsstraat 29
Emmen
Inleiding Beeldbepalend in de kern van Weerdinge gelegen boerderij. Niet ver van een eveneens beeldbepalend ensemble van boerderijen. Boerd..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hallenhuisboerderij met rieten kap in Emmen