Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hallenhuisboerderij met dubbel woonhuis onder rieten dak in Emmen

Boerderij

Dorpsstraat 29
7814PS Emmen
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1870 1870 ca. 1870


Beschrijving van Hallenhuisboerderij met dubbel woonhuis onder rieten dak

Inleiding Beeldbepalend in de kern van Weerdinge gelegen boerderij. Niet ver van een eveneens beeldbepalend ensemble van boerderijen. Boerderij met dubbel woonhuis van rond 1870. De bescherming betreft het hoofdvolume en de oorspronkelijke detaillering van de gevels. Omschrijving Boerderij van het hallehuistype opgetrokken in baksteen, het woongedeelte met een gepleisterde plint, onder een rieten dak, aan de onderzijde deels met muldenpannen en friese pannen gedekt. Twee schoorstenen met afdekplaten op de nok. Van het woongedeelte is de oostgevel de voornaamste. Hier twee gelijke voorgevels, beide met vanaf links een paneeldeur met sierroosters en tweeruits bovenlicht en twee zesruits schuifvensters. In de kopgevel van de krimp een liggend tweeruits venster. In het staldeel vijf vierruits stalvensters. De kopgevel van het woongedeelte heeft een houten schot in de geveltop en windveren. Links onder een zesruits schuifvenster, onder het schot twee tweeruits mezzanino vensters. Rechts twee moderne vensters met bovenlicht. Overhoeks een moderne aanbouw waarin een gekoppelde deur en venster met bovenlichten. De zuidgevel van het woongedeelte is gemoderniseerd. Links een aanbouw en gewijzigde schuifvensters. In de nieuw opgemetselde krimp drie nieuwe kozijnen, verder in het staldeel een staldeur en twee stalramen. De bedrijfsgevel met uilebord, wolfdak en geprofileerde windveren, heeft een inrijdeur onder segmentboog, met aan weerszijden respectievelijk een vierruits venster en een loopdeur. Onder het wolfeind drie zevenruits rondboog stalramen, de roeden van bovenlicht rondgebogen. Op de verdiepingscheiding vier schotelankers. Waardering Boerderij van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de beeldbepalende ligging - vanwege de typologie van de boerderij - vanwege de gaafheid en de herkenbaarheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510929
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hallenhuisboerderij met dubbel woonhuis onder rieten dak in Emmen

Houten schuur met aanbouwen onder rieten schilddak

Dorpsstraat 29
Emmen
Inleiding Schuur op een beeldbepalend in de kern van Weerdinge gelegen boerdererf. Gebouwd rond 1870. De bescherming betreft het hoofdvolum..

Hallenhuisboerderij met rieten kap

Dorpsstraat 23
Emmen
Inleiding Beeldbepalend in de kern van Weerdinge gelegen boerderij van ca. 1870. In 1975 is de zijgevel van de boerderij gewijzigd, in opdr..

Houten schuur onder rieten schilddak

Dorpsstraat 23
Emmen
Inleiding Schuur, beeldbepalend gelegen op een boerenerf in de kern van Weerdinge, gebouwd ca. 1870. Omschrijving Houten schuur onder rie..

Open wagenloods

Dorpsstraat 23
Emmen
Inleiding Wagenloods, beeldbepalend gelegen op een boerenerf in de kern van Weerdinge, gebouwd ca. 1870. Omschrijving Open wagenloods, be..

Bakhuisje onder zadeldak

Dorpsstraat 23
Emmen
Inleiding Bakhuisje, onderdeel uitmakend van een beeldbepalend gelegen boerenerf in de kern van Weerdinge, gebouwd ca. 1870. Omschrijving ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)