Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuur in Rekken

Boerderij

Hölterweg 1
7157AG Rekken (gemeente Berkelland)
Gelderland

Bouwjaar: 1912-1913


Beschrijving van Schuur

Omschrijving Vrijstaande 19de-eeuwse SCHUUR behorende bij het boerderijcomplex Uenk, in 1870 in Duitsland opgekocht en ten oosten van het erf weer opgebouwd. De schuur is in diverse soorten rode baksteen en houten delen opgetrokken op een vrijwel rechthoekige plattegrond. De schuur is een bouwlaag hoog en is overkapt door een hoog en steil zadeldak dat met rode Hollandse pannen gedekt. In de voorgevel (west) twee rechtgesloten dubbele deuren onder een met verticale houten delen beschoten topgevel met eenvoudige windveren. Tussen de dubbele deuren vakwerk en een smal getoogd gietijzeren venstertje, geheel rechts een halfrond gietijzeren venstertje. Een gedeelte van de noordgevel is wat naar buiten verplaatst en wat verhoogd, waardoor het gedeelte van het dakschild hierboven ook opgehoogd werd en vanuit de nok geknikt is. In dit gedeelte van de gevel een staldeurtje. De noordgevel die niet verplaatst is, is opgetrokken in onregelmatige houten delen. In de westelijke zijgevel twee halfronde gietijzeren stalraampjes en een niet oorspronkelijk meerruits venster. De achtergevel (oost) met beschoten topgevel bestaat uit vakwerk en is voorzien van rechtgesloten deeldeuren en lagere rechtgesloten staldeuren. In de schuur zeven ankerbalkgebinten en zicht op de onbeschoten sporenkap. Waardering De SCHUUR, deel uitmakende van het boerderijcomplex Uenk, is van architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de karakteristieke en functionele vormgeving; - als goed voorbeeld van een functioneel complexonderdeel dat bij een in fasen gegroeide en gemoderniseerde boerderij behoort; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie tussen de schuur en de overige onderdelen van het complex (boerderij en droogschuur); - vanwege de fraaie en functionele ligging van de schuur aan het erf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510925
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schuur in Rekken

Droogschuur

Hölterweg 1
Rekken (Gemeente Berkelland)
Omschrijving Vermoedelijk laat-19de-eeuwse droogschuur, in 1939 als 'eekschuur' (oorspronkelijk gebouwd als droogschuur voor eikenschors)..

Boerderij Uenk

Hölterweg 1
Rekken (Gemeente Berkelland)
Omschrijving De in fasen ontstane BOERDERIJ UENK, behorende tot het boerderijcomplex Uenk, is in 1827 onstaan door een verbouwing van een ..

Ronde waterput

Hölterweg 1
Rekken (Gemeente Berkelland)
Omschrijving Ronde WATERPUT met inscriptie I.R./ I.C.P./ 1836 in de ring. De ring van Bentheimer zandsteen bestaat uit in vier delen. De vi..

Hoeve

Hölterweg 5
Rekken (Gemeente Berkelland)
Terzijde van de weg naar de Rekkense Inrichtingen mooi in het hout gelegen hoeve, 1873, in traditionele stijl gebouwd met oude roedenverdeli..

Toren van de Antoniuskerk

Lindevoort 20
Rekken (Gemeente Berkelland)
Toren van de Ned.Herv.Kerk. Eenvoudig bakstenen bouwwerk (XVII). In de klokkenstoelen 3 klokken waarvan een van een anonieme gieter, 14de ee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schuur in Rekken