Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Allersmaborg, prieel in Ezinge

Kasteel Buitenplaats

Allersmaweg 64
9891TD Ezinge (gemeente Winsum)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1915 1915 ca. 1915


Beschrijving van Allersmaborg, prieel

Omschrijving PRIEEL gebouwd omstreeks 1915 bij de Allersmaborg. Pand heeft rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door Lessenaarsdak bekleed met bitumen; vloer is van beton. Noord-, oost- en westgevel zijn opgemetseld van rode baksteen en zijn aan de binnenkant gepleisterd. Zuidgevel is geheel opengewerkt; op hoeken een houten stijl en in het midden twee; tussen stijlen, behalve in het midden, een houten balustrade; onder dakrand een rand van vakwerk van hout. Waardering Houten prieel bij de Allersmaborg van algemeen cultuurhistorisch belang: -vanwege de hoge mate van gaafheid -vanwege de bijzondere functie als prieel -vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de andere onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510922
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Allersmaborg, prieel in Ezinge

Allersmaborg

Allersmaweg 64
Ezinge (Gemeente Winsum)
Huize Allersma. Borgterrein bestaande uit omgrachte terreinen op een waarvan het huis staat; op het andere waren de tuinen aangelegd. Het hu..

Allersmaborg, dienstwoning (klerkenhuis)

Allersmaweg 64
Ezinge (Gemeente Winsum)
Omschrijving DIENSTWONING behorende tot de borg Allersma, daterend uit omstreeks 1880 en gebouwd in een stijl met Ambachtelijk-traditionele..

Landelijk pand onder schilddak (oorspr. twee woningen)

Zijlsterweg 6
Feerwerd (Gemeente Winsum)
Landelijk pand oorspronkelijk twee woningen bevattend onder schilddak met hoekschoorstenen, thans aaneengetrokken voor weekendbewoning. Klei..

Allersmaheerd

Allersmaweg 54
Ezinge (Gemeente Winsum)
Ezinge, Allersmaweg 54 Objectomschrijving 9891TD54 Inleiding KOP-ROMPBOERDERIJ in 1938 gebouwd naar een ontwerp van architect W. Reitsem..

Aduarderzijlen, 't Waarhuis

Zijlsterweg 20
Feerwerd (Gemeente Winsum)
Zijlhuis, bestaande uit twee bouwlichamen onder evenwijdige zadeldaken, waarachter een schuur is opgetrokken; het voorste heeft in de zijtop..

Kaart & Routeplanner

Route naar Allersmaborg, prieel in Ezinge

Foto's (2)