Allersmaborg, dienstwoning (klerkenhuis) in Ezinge

Allersmaweg 64
9891TD Ezinge (gemeente Winsum)

Beschrijving van Allersmaborg, dienstwoning (klerkenhuis)

Omschrijving DIENSTWONING behorende tot de borg Allersma, daterend uit omstreeks 1880 en gebouwd in een stijl met Ambachtelijk-traditionele elementen. Pand heeft een Langwerpige rechthoekige plattegrond, is opgemetseld van rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak van geglazuurde blauwe Hollandse pannen; op de nok een gemetselde schoorsteen. Noordgevel staat in de gracht rondom het borgterrein. Gevels worden beƫindigd door bakgoot op houten klossen; topgevels hebben geornamenteerde windveren. Vensters zijn enkele of samengestelde zesruits segmentboogvensters; gevelgedeelten onder de vensters zijn iets teruggelegen. Zuidgevel heeft twee paneeldeuren met segmentboogvormig bovenlicht; tussen deuren een samengesteld segmentboogvenster en op beide hoeken een enkel segmentboogvenster. Westgevel heeft een samengesteld segmentboogvenster en in topgevel een rond roosvenster met gietijzeren roeden. Noord- en oostgevel zijn blind. Waardering Dienstwoning (klerkenhuis) bij de Allersmaborg van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang: - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de sobere, maar fraaie vormgeving - vanwege de bijzondere functie als klerkenhuis - vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de andere onderdelen van het (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)