Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Allersmaborg, dienstwoning (klerkenhuis) in Ezinge

Kasteel Buitenplaats

Allersmaweg 64
9891TD Ezinge (gemeente Winsum)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1880 1880 ca. 1880


Beschrijving van Allersmaborg, dienstwoning (klerkenhuis)

Omschrijving DIENSTWONING behorende tot de borg Allersma, daterend uit omstreeks 1880 en gebouwd in een stijl met Ambachtelijk-traditionele elementen. Pand heeft een Langwerpige rechthoekige plattegrond, is opgemetseld van rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak van geglazuurde blauwe Hollandse pannen; op de nok een gemetselde schoorsteen. Noordgevel staat in de gracht rondom het borgterrein. Gevels worden beƫindigd door bakgoot op houten klossen; topgevels hebben geornamenteerde windveren. Vensters zijn enkele of samengestelde zesruits segmentboogvensters; gevelgedeelten onder de vensters zijn iets teruggelegen. Zuidgevel heeft twee paneeldeuren met segmentboogvormig bovenlicht; tussen deuren een samengesteld segmentboogvenster en op beide hoeken een enkel segmentboogvenster. Westgevel heeft een samengesteld segmentboogvenster en in topgevel een rond roosvenster met gietijzeren roeden. Noord- en oostgevel zijn blind. Waardering Dienstwoning (klerkenhuis) bij de Allersmaborg van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang: - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de sobere, maar fraaie vormgeving - vanwege de bijzondere functie als klerkenhuis - vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de andere onderdelen van het (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510921
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Allersmaborg, dienstwoning (klerkenhuis) in Ezinge

Allersmaborg

Allersmaweg 64
Ezinge (Gemeente Winsum)
Huize Allersma. Borgterrein bestaande uit omgrachte terreinen op een waarvan het huis staat; op het andere waren de tuinen aangelegd. Het hu..

Allersmaborg, prieel

Allersmaweg 64
Ezinge (Gemeente Winsum)
Omschrijving PRIEEL gebouwd omstreeks 1915 bij de Allersmaborg. Pand heeft rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door Lessenaarsdak bekl..

Landelijk pand onder schilddak (oorspr. twee woningen)

Zijlsterweg 6
Feerwerd (Gemeente Winsum)
Landelijk pand oorspronkelijk twee woningen bevattend onder schilddak met hoekschoorstenen, thans aaneengetrokken voor weekendbewoning. Klei..

Allersmaheerd

Allersmaweg 54
Ezinge (Gemeente Winsum)
Ezinge, Allersmaweg 54 Objectomschrijving 9891TD54 Inleiding KOP-ROMPBOERDERIJ in 1938 gebouwd naar een ontwerp van architect W. Reitsem..

Aduarderzijlen, 't Waarhuis

Zijlsterweg 20
Feerwerd (Gemeente Winsum)
Zijlhuis, bestaande uit twee bouwlichamen onder evenwijdige zadeldaken, waarachter een schuur is opgetrokken; het voorste heeft in de zijtop..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)