Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dennenoord, watertoren in Zuidlaren

Nijverheid Industrie

Hoofdlaan E 42 Hoofdlaan E 42 Hoofdlaan E 42
9470AA Zuidlaren (gemeente Tynaarlo)
Drenthe

Bouwjaar: 1896
Architect: waarsch. K. Hoekzema Hoekzema K 1895 waarsch. K. Hoekzema


Beschrijving van Dennenoord, watertoren

Inleiding De watertoren van Dennenoord is gebouwd in 1896. Het ontwerp is uitgevoerd in neo-romaanse stijl, waarmee de toren een chateau d'eau geworden is. De toren is van karakteristiek belang in de ontwikkeling van de nutsvoorzieningen. Dat de toren in een cluster staat met het hoofdgebouw, de directeurswoning en de kerk van Dennenoord, onderstreept tevens de grootschaligheid en het belang van de psychiatrische inrichting. De oorspronkelijke functie van de toren is overgenomen door het naastliggende pompgebouw. De toren fungeert als zendmast, op het dak is een antenne geplaatst. Omschrijving Cilindervormige watertoren. Donkere stenen basis met natuurstenen afzaat. Rode bakstenen schacht, met spiraalvormig klimmende banden van gele baksteen, afgesloten door uitgemetselde sierbanden. De behuizing van het reservoir staat op een uitkragend rondbogenfries, gedragen door natuurstenen consoles. Tussen de consoles ruitvormig sierwerk van gele baksteen. De behuizing is gedecoreerd met (uitgemetselde) banden en ruitmotieven van gele baksteen. Het reservoir is afgedekt door een twaalfvlakkig met leien gedekt tentdak met een geprofileerde daklijst. Op het dak een smeedijzeren windvaan met jaartal. De watertoren heeft vier vensterassen. In de basis een rondboog met de entree, aan de overige zijden een zesruits rondboog, allen met een grote dagkant. In de schacht, tussen de spiraalvormige banden twee of drie zesruits rondboogvensters. In de reservoirbehuizing een rondboog blindnis. De vier vensterassen worden ieder in het tentdak beƫindigd met een dakkapel onder plat dak. InterieurInstallatie en reservoir zijn nog aanwezig. Waardering Watertoren Dennenoord van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als karakteristiek voor de ontwikkeling van de nutsvoorzieningen - vanwege de ligging in het te beschermen dorpsgezicht "Dennenoord" - als gebouwtype - als onderdeel van een complex gebouwen in een onderlinge samenhang - vanwege de zeldzaamheid - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510918
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Dennenoord, watertoren in Zuidlaren

Dennenoord, hoofdgebouw

Hoofdlaan E 6 Hoofdlaan E 06 Hoofdlaan E 6
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding De gesloten psychiatrische inrichting op gereformeerde grondslag Dennenoord dateert van 1895. Het hoofdgebouw van Dennenoord, in ..

Dennenoord, Noordersanatorium en woning

Stationsweg 161
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
In 1935 naar ontwerp van de Groningse architect Egbert Reitsma (1892-1976) gereedgekomen zelfstandige, meer 'open' uitbreiding van de in 189..

Berkenhof De Berkenhof

Wilhelminalaan 4
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Verpleeghuis De Berkenhof is rond 1930 in expressionistische trant gebouwd als villa voor een juwelier. Opvallend is de windvaan,..

Synagoge Voorm. synagoge

Zuiderstraat 1
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding De voormalige synagoge, thans peuterspeelzaal 't Jokertje, is gebouwd in 1884. De bescherming betreft het exterieur. Omschrijvi..

Keuterij met zijbaander en kubbingen onder wolfsdak tegen rechte topgevel

Telefoonstraat 45
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
19e eeuwse keuterij met zijbaander en kubbingen, onder deels pannen, deels rietgedekt wolfdak met uilebord aan achterzijde tegen rechte topg..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)