Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dennenoord, watertoren in Zuidlaren

Nijverheid Industrie

Hoofdlaan E 42 Hoofdlaan E 42 Hoofdlaan E 42
9470AA Zuidlaren (gemeente Tynaarlo)
Drenthe

Bouwjaar: 1896
Architect: waarsch. K. Hoekzema Hoekzema K 1895 waarsch. K. Hoekzema


Beschrijving van Dennenoord, watertoren

Inleiding De watertoren van Dennenoord is gebouwd in 1896. Het ontwerp is uitgevoerd in neo-romaanse stijl, waarmee de toren een chateau d'eau geworden is. De toren is van karakteristiek belang in de ontwikkeling van de nutsvoorzieningen. Dat de toren in een cluster staat met het hoofdgebouw, de directeurswoning en de kerk van Dennenoord, onderstreept tevens de grootschaligheid en het belang van de psychiatrische inrichting. De oorspronkelijke functie van de toren is overgenomen door het naastliggende pompgebouw. De toren fungeert als zendmast, op het dak is een antenne geplaatst. Omschrijving Cilindervormige watertoren. Donkere stenen basis met natuurstenen afzaat. Rode bakstenen schacht, met spiraalvormig klimmende banden van gele baksteen, afgesloten door uitgemetselde sierbanden. De behuizing van het reservoir staat op een uitkragend rondbogenfries, gedragen door natuurstenen consoles. Tussen de consoles ruitvormig sierwerk van gele baksteen. De behuizing is gedecoreerd met (uitgemetselde) banden en ruitmotieven van gele baksteen. Het reservoir is afgedekt door een twaalfvlakkig met leien gedekt tentdak met een geprofileerde daklijst. Op het dak een smeedijzeren windvaan met jaartal. De watertoren heeft vier vensterassen. In de basis een rondboog met de entree, aan de overige zijden een zesruits rondboog, allen met een grote dagkant. In de schacht, tussen de spiraalvormige banden twee of drie zesruits rondboogvensters. In de reservoirbehuizing een rondboog blindnis. De vier vensterassen worden ieder in het tentdak beëindigd met een dakkapel onder plat dak. InterieurInstallatie en reservoir zijn nog aanwezig. Waardering Watertoren Dennenoord van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als karakteristiek voor de ontwikkeling van de nutsvoorzieningen - vanwege de ligging in het te beschermen dorpsgezicht "Dennenoord" - als gebouwtype - als onderdeel van een complex gebouwen in een onderlinge samenhang - vanwege de zeldzaamheid - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510918
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Dennenoord
Beschermd gezicht
Grenzen van het beschermd gezicht
Grenzen van het beschermd gezicht
Situering
Land Nederland
Coördinaten 53° 5' NB, 6° 40' OL
Provincie Drenthe
Gemeente Tynaarlo
Plaats Zuidlaren
Informatie
Status rijksmonument
Oppervlakte 90,8 hectare
In procedure 16 februari 2004
Aangewezen 21 februari 2007
Gebiedsnummer 216
Type dorpsgezicht
Afbeeldingen
De watertoren van Dennenoord
De watertoren van Dennenoord

Dennenoord is het gedeelte van Zuidlaren tussen het centrum en Westlaren in de Nederlandse provincie Drenthe.

Beschrijving

Dennenoord werd op het eind van de 19e eeuw aangelegd ten behoeve van een gesticht van de Vereeniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders in Nederland. De vereniging kocht een dennenbos bij Zuidlaren en opende daar in 1895 een eerste gesticht, dat aanvankelijk bestond uit vier paviljoens, maar gaandeweg uitgroeide tot een centrum met achttien paviljoens. In het gesticht werden patiënten verpleegd, die gedwongen waren opgenomen. In 1935 werd een nieuw, meer voor het publiek zichtbaar paviljoen gebouwd, het Noorder Sanatorium, ontworpen door de architect Egbert Reitsma. De tuinaanleg werd verzorgd door de tuinarchitect Jan Vroom.

Het complex vormde een klein dorp met verschillende brinkjes en veel groen, met eigen voorzieningen zoals een kerk en een watertoren. Na 1975 werd er gezocht naar een andere bestemming van een deel de gebouwen. Zo wordt het voormalige Noordersanatorium gebruikt door het bio-researchcentrum van PRA International. De GGZ-instelling Lentis heeft een groot aantal van de overige paviljoens in gebruik.[1] Er is tevens op het terrein een gebouw met daarin ondergebracht een theater (De Kimme), een restaurant en een sportzaal.

Beschermd dorpsgezicht

Dennenoord is een van rijkswege beschermd dorpsgezicht. De procedure voor aanwijzing werd gestart op 16 februari 2004. Het gebied werd op 21 februari 2007 definitief aangewezen. Het beschermd gezicht beslaat een oppervlakte van 90,8 hectare.

Panden die binnen een beschermd gezicht vallen krijgen niet automatisch de status van beschermd monument. Wel zal de gemeente het bestemmingsplan aanpassen om nieuwe ontwikkelingen in het gebied te reguleren. De gezichtsbescherming richt zich op de stedenbouwkundige en cultuurhistorische waardering van een gebied en wil het toekomstig functioneren daarvan veiligstellen.

Trivia

Het Pieterpad loopt over het terrein van Dennenoord.

Literatuur

  • J.H. Furnée, het Noorder Sanatorium te Zuidlaren (Zuidlaren 1994).
  • R. Schuurmans, Groeten uit Dennenoord

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Dennenoord, watertoren in Zuidlaren

Dennenoord, hoofdgebouw

Hoofdlaan E 6 Hoofdlaan E 06 Hoofdlaan E 6
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding De gesloten psychiatrische inrichting op gereformeerde grondslag Dennenoord dateert van 1895. Het hoofdgebouw van Dennenoord, in ..

Dennenoord, Noordersanatorium en woning

Stationsweg 161
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
In 1935 naar ontwerp van de Groningse architect Egbert Reitsma (1892-1976) gereedgekomen zelfstandige, meer 'open' uitbreiding van de in 189..

Berkenhof De Berkenhof

Wilhelminalaan 4
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Verpleeghuis De Berkenhof is rond 1930 in expressionistische trant gebouwd als villa voor een juwelier. Opvallend is de windvaan,..

Synagoge Voorm. synagoge

Zuiderstraat 1
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding De voormalige synagoge, thans peuterspeelzaal 't Jokertje, is gebouwd in 1884. De bescherming betreft het exterieur. Omschrijvi..

Keuterij met zijbaander en kubbingen onder wolfsdak tegen rechte topgevel

Telefoonstraat 45
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
19e eeuwse keuterij met zijbaander en kubbingen, onder deels pannen, deels rietgedekt wolfdak met uilebord aan achterzijde tegen rechte topg..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)