Synagoge Voorm. synagoge in Zuidlaren

Zuiderstraat 1
9471KJ Zuidlaren (gemeente Tynaarlo)

Beschrijving van Synagoge Voorm. synagoge

Inleiding De voormalige synagoge, thans peuterspeelzaal 't Jokertje, is gebouwd in 1884. De bescherming betreft het exterieur. Omschrijving Synagoge opgetrokken in baksteen onder een afgewolfd zadeldak gedekt met oud hollandse pannen. Symmetrische voorgevel (W) met vlechtwerk en windveren. Centraal een moderne deur onder een gepleisterd ruitmotief. Daarboven twee rosetvensters. Tussen de vensters een ingemetselde steen onder een rollaag met een hebreeuwse tekst. In de zijgevel(s) drie ijzeren rondboog vensters met radiale roedenverdeling bovenin. Onder de vensters drie blindnissen met segmentboog. In de achtergevel twee blindnissen, de linker met onderin een opgeklampte deur. Tussen de nissen een gevelsteen met tussen ranken de tekst "gebouwd in 1884 {P.H. Wijnberg, N. Nathans, A. Vos} Kerkbestuurders, onder medewerking van JHr Mr L.A.S.J. de Millyj van Heiden Reinestein burgemeester" Waardering Voormalige synagoge van cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als karakteristieke representant van het joodse religieuze leven - vanwege de ligging in een gebied met bijzondere waarde - vanwege de zeldzaamheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)