Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Synagoge Voorm. synagoge in Zuidlaren

Kerkelijk Gebouw

Zuiderstraat 1
9471KJ Zuidlaren (gemeente Tynaarlo)
Drenthe

Bouwjaar: 1884


Beschrijving van Synagoge Voorm. synagoge

Inleiding De voormalige synagoge, thans peuterspeelzaal 't Jokertje, is gebouwd in 1884. De bescherming betreft het exterieur. Omschrijving Synagoge opgetrokken in baksteen onder een afgewolfd zadeldak gedekt met oud hollandse pannen. Symmetrische voorgevel (W) met vlechtwerk en windveren. Centraal een moderne deur onder een gepleisterd ruitmotief. Daarboven twee rosetvensters. Tussen de vensters een ingemetselde steen onder een rollaag met een hebreeuwse tekst. In de zijgevel(s) drie ijzeren rondboog vensters met radiale roedenverdeling bovenin. Onder de vensters drie blindnissen met segmentboog. In de achtergevel twee blindnissen, de linker met onderin een opgeklampte deur. Tussen de nissen een gevelsteen met tussen ranken de tekst "gebouwd in 1884 {P.H. Wijnberg, N. Nathans, A. Vos} Kerkbestuurders, onder medewerking van JHr Mr L.A.S.J. de Millyj van Heiden Reinestein burgemeester" Waardering Voormalige synagoge van cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als karakteristieke representant van het joodse religieuze leven - vanwege de ligging in een gebied met bijzondere waarde - vanwege de zeldzaamheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510916
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Synagoge Voorm. synagoge in Zuidlaren

Postkantoor

Marktstraat 1
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Het postkantoor is gebouwd rond 1905 naar ontwerp van rijksbouwmeester C.H. Peters te 's Gravenhage. Het betreft een min of meer ..

Protestants Voorm. Protestants Militair Tehuis

De Millystraat 6
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Christelijk Militair Tehuis gebouwd rond 1890, in neo-renaissancistische stijl. Rond de eeuwwisseling was in het pand café Kooys..

Notabelenwoning in eclectische stijl

De Millystraat 11
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Notabelenwoning uit 1897 gebouwd in eclectische trant. De woning is karakteristiek voor de verdichting rond de eeuwwisseling van ..

Berkenhof De Berkenhof

Wilhelminalaan 4
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Verpleeghuis De Berkenhof is rond 1930 in expressionistische trant gebouwd als villa voor een juwelier. Opvallend is de windvaan,..

Huize Lariks (1918-1958: gemeentehuis)

De Millystraat 17
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Huize Lariks is gebouwd in 1918 als gemeentehuis van Zuidlaren, in Art Nouveau stijl, in een deel van de kern dat is verdicht met..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)