Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woning karakteristiek voor het verdichtingspatroon van notabelenwoningen in Zuidlaren

Woonhuis

De Millystraat 21
9471AG Zuidlaren (gemeente Tynaarlo)
Drenthe

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Woning karakteristiek voor het verdichtingspatroon van notabelenwoningen

Inleiding Woning van 1910, karakteristiek voor het verdichtingspatroon van notabelenwoningen. Omschrijving Woning opgetrokken in baksteen vanaf een L-vormige plattegrond over één bouwlaag, onder een met geglazuurde platte friese pannen gedekt schilddak. Het pand heeft een gemetselde plint. Op de nokken crêtes. Rondom lopend hoofdgestel. Alle gevel openingen zijn rechtgesloten onder een segmentboog strek met natuurstenen aanzetstenen en gepleisterde sluitstenen. In de trommelvelden een cirkelmotief en rusticawerk. In de oksel van de L bevindt zich de entree in een houten portiek onder lessenaardak met overstek op korbelen, delen van de portiek zijn opengewerkt met spijlen. De korte poot van de L heeft een tuitgevel met langs de deklijsten siermetselwerk, waaronder een bloklijst. Het tuitstuk is eveneens uitgevoerd in siermetselwerk en heeft een piron. In de geveltop een balkon met houten lijstwerk en balustrade, ontsloten door een dubbele glasdeur met halfrond bovenlicht, onder een strek met geaccentueerde sluit- en aanzetstenen. Links van de portiek en in de kopgevel op de begane grond twee schuifvensters. In de linkerzijgevel twee op de hoeken geplaatste schuifvensters. Waardering Woonhuis van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de ligging in een gebied van bijzonder waarde - vanwege de kwaliteit van het ontwerp, met name de bijzondere ornamentering - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510915
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woning karakteristiek voor het verdichtingspatroon van notabelenwoningen in Zuidlaren

Huize Lariks (1918-1958: gemeentehuis)

De Millystraat 17
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Huize Lariks is gebouwd in 1918 als gemeentehuis van Zuidlaren, in Art Nouveau stijl, in een deel van de kern dat is verdicht met..

Café Boschhuis

De Millystraat 12
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Café Boschhuis is rond gebouwd 1915 met een architectonische afwerking in Art Nouveau stijl. Oorspronkelijke bood het pand onder..

Notabelenwoning in eclectische stijl

De Millystraat 11
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Notabelenwoning uit 1897 gebouwd in eclectische trant. De woning is karakteristiek voor de verdichting rond de eeuwwisseling van ..

Hervormde kerk, toren

Kerkbrink 3
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Toren van de Ned.Herv.Kerk; omstreeks 1300. Mechanisch torenuurwerk van Van Bergen, 1930. Het is in 1991 - 1992 gerestaureerd en staat opges..

Hervormde kerk

Kerkbrink 3
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Ned.Herv.Kerk of iets ouder. Schip uit plm 1300. Hoog 15e eeuws koor, in 1648-'50 ingrijpend hersteld. Inventaris: preekstoel 1625, doophek ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woning karakteristiek voor het verdichtingspatroon van notabelenwoningen in Zuidlaren