Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Lariks (1918-1958: gemeentehuis) in Zuidlaren

Gebouw

De Millystraat 17
9471AG Zuidlaren (gemeente Tynaarlo)
Drenthe

Bouwjaar: 1918 1958 (verb.)


Beschrijving van Huize Lariks (1918-1958: gemeentehuis)

Inleiding Huize Lariks is gebouwd in 1918 als gemeentehuis van Zuidlaren, in Art Nouveau stijl, in een deel van de kern dat is verdicht met notabelenwoningen. De gevel vermeldt 1959, tot 1958 is het pand gemeentehuis geweest, daarna is het verbouwd tot huize Lariks; in de tuin staat een lariks. Bescherming betreft het exterieur. Omschrijving Pand opgetrokken in baksteen over twee bouwlagen met een uitbouw langs twee gevels over één bouwlaag, onder met tuil du nord pannen gedekte afgewolfde zadeldaken en afgeknotte ingeknikte schilddaken (aanbouw). Hoger opgaand toren element met ingeknikte zinken spits. Rondom een gemetselde plint met afzaten. Ter hoogte van onder- en bovendorpels van de kozijnen rode bakstenen banden. Gootlijsten met overstek. Alle gevel-openingen zijn segmentvormig en hebben een strek van rode baksteen met hardstenen aanzetstenen. Alle kozijnen zijn rechtgesloten, de trommelvelden zijn vlak gepleisterd. Alle enkelvoudige vensters hebben achtruits bovenlichten. In de voorgevel, centraal tussen het hoofdvolume en de uitbouw, het torenelement met in een portiek de entree: een dubbele glasdeur met twaalfruits bovenlicht. Vanaf de verdieping heeft de toren hoekpilasters. Op de verdeiping een T-venster. Onder dit venster gevelstenen met "19", "Huize Lariks" en "59". Bovenin de toren siermetselwerk in de vorm van een urn. Onder de gootlijst een fries van siermetselwerk. Het hoofdvolume heeft op de begane grond een driezijdige erker. In de voorgevel een drielichtvenster, de zijdelen met vierruits, het middendeel met achtruits bovenlicht. In de zijgevels van de erker een T-venster. Het balkon op de verdieping, ontsloten door twee dubbele glasdeuren met achtruits bovenlicht, heeft een smeedijzeren balustrade. Onder het wolfeind een laag T-venster. In de aanbouw rechts van de toren, aan deze zijde met hoekpilaster en verkropte gootlijst, eenzelfde drielicht als in de erker. De linkerzijgevel van het hoofdvolume heeft een middenrisaliet onder een afgewolfde steekkap. Deze telt twee vensterassen. Aan weerszijden van de risaliet één vensteras. De vier assen hebben op de begane grond ieder een schuifvenster en op de verdieping een T-venster. Onder het wolfeind een laag T-venster. In de uitbouw links twee schuifvensters. Aan de achterzijde de uitbouw met vier schuifvensters, de linker gewijzigd. Geheel links een uitbouw met een deur. In het dakschild, bijna over de volle breedte een moderne dakkapel. Boven het dak van de uitbouw, in de geveltop van het hoofdvolume, een laag T-venster. Waardering Huize Lariks van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als karakteristiek voor het verdichtingspatroon met notabelenwoningen - vanwege de ligging in een gebied van bijzonder waarde - vanwege de kwaliteit van het ontwerp - vanwege de gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 510914
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize Lariks (1918-1958: gemeentehuis) in Zuidlaren

Woning karakteristiek voor het verdichtingspatroon van notabelenwoningen

De Millystraat 21
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Woning van 1910, karakteristiek voor het verdichtingspatroon van notabelenwoningen. Omschrijving Woning opgetrokken in baksteen..

Café Boschhuis

De Millystraat 12
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Café Boschhuis is rond gebouwd 1915 met een architectonische afwerking in Art Nouveau stijl. Oorspronkelijke bood het pand onder..

Notabelenwoning in eclectische stijl

De Millystraat 11
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Notabelenwoning uit 1897 gebouwd in eclectische trant. De woning is karakteristiek voor de verdichting rond de eeuwwisseling van ..

Hervormde kerk, toren

Kerkbrink 3
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Toren van de Ned.Herv.Kerk; omstreeks 1300. Mechanisch torenuurwerk van Van Bergen, 1930. Het is in 1991 - 1992 gerestaureerd en staat opges..

Hervormde kerk

Kerkbrink 3
Zuidlaren (Gemeente Tynaarlo)
Ned.Herv.Kerk of iets ouder. Schip uit plm 1300. Hoog 15e eeuws koor, in 1648-'50 ingrijpend hersteld. Inventaris: preekstoel 1625, doophek ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huize Lariks (1918-1958: gemeentehuis) in Zuidlaren

Foto's (1)